Skup u Privrednoj komori

Golubović: Povećati minimalnu zaradu uz smanjenje doprinosa

Predsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG) Vlastimir Golubović, kazao je da privrednici predlažu da se minimalna zarada poveća uz smanjenje doprinosa.
Objavljeno: 26. 12. 2018 - 11:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Minimalna zarada u Crnoj Gori iznosi 193 eura i najniža je u regionu.

„Siva ekonomija i dalje ostaje najveća prepreka povećanju nivoa konkurentnosti domaće privrede i njenom razvoju. Smanjenjem troškova rada i povećanjem minimalne zarade može se uticati na obim sive ekonomije. Predlog privrede je da se minimalna zarada poveća uz istovremeno smanjenje doprinosa koji se obračunavaju na teret poslodavaca i zaposlenih“, istakao je Golubović na skupu u Privrednoj komori i dodao da se zajedničkim djelovanjem privrednika i Vlade siva ekonomija može smanjiti na najmanju moguću mjeru.

On je ocijenio da je u proteklom periodu ostvarena makroekonomska stabilnost, da su kosolidovane javne finansije i ojačana stabilnost finansijakog sektora.

„Treba nastaviti a rješavanjem strukturnih problema u ekonomiji, odnosno otklanjanju prepreka za unapredjenje konkurentnosti, radi dostizanja potrebnih stopa ekonomskog rasta“, naglasio je Golubović.

Prema njegovim riječima, saglasno predatim finansijakim iskazima za 2017. godinu, u Crnoj Gori je poslovalo 17.950 privrednih subjekata koji su zaposljavali 100.729 lica.

Predsjednik PKCG smatra da je u cilju povećanja proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta privredne subjekte potrebno osloboditi plaćanja poreza na dobit u slučaju reinvestiranja u proširenje proizvodnih kapaciteta i unapređenje tehnološkog procesa.

„Navedeno rješenje obezbijedilo bi veću zaposlenost, što bi uticalo na ostvarenje većih budžetskih prihoda po osnovu plaćanja poreza i doprinosa“, uvjeren je on.

Govoreći o opterećenjima za poslovanje privrednika, Golubović kaže da je prvi među njima novi Zakon o radu.

„Budući da je usvajanje zakona, prema našim saznanjima, prolongirano za narednu godinu, smatram da period koji je pred nama moramo iskoristiti za da još jednom preispitamo odredbe koje su ostale na nivou koji nije prihvatljiv za privredu. Svi znamo da se fundamentalna prava zaposlenih moraju poštovati, ali poslodavci očekuju i da njihov interes bude zaštićen. Očekujemo da zakon utvrdi jednostavnije procedure zaključivanja i otkazivanja ugovora o radu i tako obezbijedi veću zaposlenost, uspješnije poslovanje i brži razvoj kompanija“, podvukao je Golubović.

Sastanku u Privrednoj komori prisustvovali su premijer Duško Marković i ministri Milutin Simović, Dragica Sekulić, Osman Nurković i Pavle Radulović. Skupu je, kako su saopštili organizatori, prisustvovalo 100 privrednika.

Komentari: 2

Tara

26. 12. 2018 - 13:06

Za ove slucajeve treba ekonomski karton..jer svi oni rade na crno..ili imajzu kucu..imanje itd.. Zasto da drzava daje popust vlasnicima firmi??
Fiju

26. 12. 2018 - 15:03

Čuj, kažu da će povećati minimalac samo ako se smanje doprinosi. Pa što je to nego pokušaj javne sive ekonomije. A i po čemu smo mi jadni sa ovakvim pričama lideri u regionu da mi je znati?
Novi komentar