Marković poručio privrednicima

Vanredno stanje u administraciji, moramo se obračunati sa sivom ekonomijom

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, poručio je danas privrednicima da se zajedno moraju obračunati sa sivom ekonomijom i stati joj na kraj. Dodao je da se zbog toga mora uvesti "vanredno stanje" u administraciji.
Objavljeno: 26. 12. 2018 - 14:38 Promjenite veličinu teksta: A A A
Vanredno stanje u administraciji, moramo se obracunati sa sivom ekonomijom
Foto: gov.me / S. Matic

„Siva ekonomija je pogubna ne samo za ekonomski ambijent, već i za svijest našeg čovjeka. Moramo pokazati da ona nije samo kažnjiva, već i da je neetička. Nelogično je da imamo 9.000 kompanija sa samo jednim zaposlenim. To je krađa državnog novca. Moramo da vidimo djelatnosti tih firmi“, rekao je Marković na sastanku u Privrednoj komori.

Premijer je ocijenio da je Vlada u 2018. ostvarila impresivne ekonomske rezultate, koji su znatno iznad projekcija ministarstava.

„U prvom kvartalu smo imali rast BDP-a od 4,5 odsto, u drugom 4,9, a u trećem 5 odsto. Ta stopa rasta je treća u Evropi. Ispred nas su samo Malta i Poljska, dok je region značajno ispod nas“, istakao je Marković.

Takav rezultat je, prema njegovim riječima,ostvaren na hrabrosti i rizuku da se odstrane zakoni koji su vodili Crnu Goru u bankrot.

Marković je kazao da za prvih deset mjeseci ove godine imamo preko 9.000 više zaposlenih.

„To su ozbiljna, solidno plaćena radna mjesta u turizmu, energetici, građevinarstvu...“, dodao je predsjednik Vlade.

2612duskomarkovic2

Govoreći o programu ekonomskog državljanstva, Marković je rekao da je to značajan podsticaj za crnogorsku ekonomiju.

„Pronašli smo model od kojeg ćemo dobiti kapital da razvijamo naše resurse, a ne da ih prodajemo“, podvukao je on.

Marković je saopštio da je pozvao Ministarstvo finansija da se izjasni o izmjenama Zakona o PDV-u.

„Nije pravedno i logično da na kafu u Šavniku, koja košta 60 centi, plaćate PDV od 21 odsto, a da za tu istu kafu, istog kvaliteta, koja na primorju košta tri eura, plaćate PDV od 7 odsto. Tu nešto nije u redu. Ne kažem da treba da povećavamo niti da smanjujemo PDV, ali moramo naći pravedno rješenje“, naglasio je on i dodao da se mora smanjiti i opterećenje na poreze i doprinose od 67 odsto. 

Predsejdnik Vlade je najavio da će krajem januara biti vanredna sjednica parlamenta na kojoj će se privreda osloboditi opterećenje od preko dva miliona eura po osnovu komunalnih taksi.

Premijer je poručio privrednicima da ne štede Vladu, te da ukuzuju na slabosti njene politike.

„Tražite ono što ne vidimo iz kabineta. Ostajemo partneri, moramo da radimo intenzivno“, zaključio je Marković.

Simović: Siva ekonomija ne pada s neba

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Milutin Simović, rekao je da je Vlada radila posvećeno na unapređenju poslovnog ambijenta. Govoreći o sivoj ekonomije, Simović je rekao da je njeno suzbijanje zajednički cilj Vlade i privrednika.

2612milutinsimovic1

„Pozivam vas da u aktivnoj saradnji s Komisijom za suzbijanje sive ekonomije radimo na tome. Siva ekonomija ne pada s neba, već je generišemo na unutrašnjem tržištu”, naveo je Simović i poručio da su našoj ekonomiji potrebne brze i hrabre odluke da bi sačuvali trenutne stope rasta.

Sekulić: Pokušali smo da riješimo probleme privrednika

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, ocijenila je da je njen resor u godini na izmaku pokušavao da riješi probleme privrednika.

Ministarstvo ekonomije, podsjetila je ona, pripremilo je Zakon o privrednim društvima kojim će jednočlanim društvima s ograničenom odgovornošću biti omogućeno da ne formiraju skupštinu kao obavezni organ, dok će se kod višečlanih to zadržati.

„Registracija preduzeća je prebačena iz Centralnog registra Privrednog suda (CRPS) u Poresku upravu i ne želimo da vraćamo nazad centralizaciju, već da svako u svom gradu ima mogućnost da sprovodi komunikacija sa CRPS. U narednoj godini ćemo unaprijediti elektronske servise koji e odnose na registraciju preduzeća“, istakla je Sekulić.

Ministarka je podsjetila da je urađen je nacrt Zakona o unutrašnjoj trgovini i njegovo usvajanje se očekuje poslije praznika. Predloženim rješenjem nedjelja će se proglasiti neradnim danom.

„Kroz podzakonske akte će se donijeti rješenja za izuzetke poštujući turističku sezonu i ono što su osnovne životne potrebe građana“, naglasila je Sekulić.

2612dragicasekulic1

Ministarstvo ekonomije, prema njenim riječima, doprinosi suzbijanju sive ekonomije kroz donošenje Zakona o inspekcijskom nadzoru, u dijelu koji se odnosi na nadzor u objektima koji nisu registrovani za obavljanje poslovne djelatnosti.

Sekulić je podsjetila da je ministarstvo podržalo deset programa podsticaja.

„Donijeli smo odluku da oko 1.630.000 eura bude na raspolaganju privredi u ministarstvu kao objedinjeni Fond za unapređenje konkurentnosti“, saopštila je ona privrednicima.

Radulović: Prihodi od turizma premašili milijardu

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, rekao je na skupu u Privrednoj komori da podaci za prvih deset mjeseci pokazuju da je prihod od turizma premašio milijardu eura (1.003.315.000).

2612pavleradulovic1

„U našim hotelima je ostvareno četiri miliona noćenja. Imali smo 50.000 turista više nego čitave protekle godine. Bilo je i hiljadu više prijavljenih objekata u odnosu na prošlu godinu, što pokazuje rezultate, ali još nedovoljne“, naglasio je on.

Odgovarajući na zamjerke privrednika u vezi privremenih i nelegalnih objekata na Adi Bojani, Radulović je rekao da to nije nadležnost ministarstva, već opštinskih službi. Dodao je da je njegov resor uložio ogromne napore na donošenje mjera za suzbijanje sive ekonomije.

Vujošević: Spriječili usporavanje ekonomskog rasta

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija, Nina Vujošević, ocijenila je da je Vlada uspjela da spriječi usporavanje ekonomskog rasta.

2612ninavujosevic1

„Mjere fiskalne konsolidacije su dobro odmjerene. Zbog njih je ostvaren rast prihoda budžeta od blizu 200 miliona eura. Projekcije za narednu godinu karakteriše smanjenje deficita“, kazala je ona.

Purišić: Socijalni partneri saglasni o Zakonu o radu 

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, podsjetio je da je novi Zakon o radu poslat na konsultacije u Brisel.

2612kemalpurisic1

„Može se reći da je zakon stvoren na bazi visokog stepena saglasnosti sva tri socijalna partnera“, naveo je on.

Skupu u Privrednoj komori pristustvovalo je, prema riječima organizatora, 100 privrednika.

Komentari: 4

puca balon globalsticki

26. 12. 2018 - 16:48

OVO BI MOGLO NAGOVIJESTITI LOŠ POČETAK 2019: Padaju američke burze, Trump razmatra ostavku za državnog rizničara Mnuchina
Slavko

26. 12. 2018 - 21:24

Slogan iz Privredne komore:"kupujmo domaće" izigrava se od strane odredjenih velikih trgovačkih kompanija, na način da su domaći proizvodjači u njima zastupljeni sa jednim do dva proizvoda a da za više nema mjesta jer su gondole zakupljene od strane uvoznika. problem ne vidim kod trgovina ili kod uvoznika već kod Vlade koja ne uslovi trgovine sa odredjenim postotkom domaćih proizvodjača.
Trule

26. 12. 2018 - 22:41

Bog ti dao zdravlja g. Markoviću bolju šalu odavno nisam čuo ali šta znače ovakve bombastične izjave naših zvaničnika, pa iz 30 godišnjeg iskustva koje imamo sa DPS-om to znači da će biti još gora situacija u našoj privredi i ekonomiji koja je i inače na izdisaju !
za bolju finasijsku discplinu

27. 12. 2018 - 17:58

Nadam se da ce se ovo stavrno desiti! Znam za slucaj osobe koja radi, poslodavac je ne prijavljuje, javalja se na biro. Ta osoba je prijavila birou da radi, ali biro nista ne preduzima. Biro Berane. Ovo je direktna steta na racun drzavnog budzeta, a ti sluzbenici dobija platu iz poreskih prihoda. Koliko je jos takvih ili slicnih slucajeva? Mislim da nije samo korupcija u pitanju vezana za sva ova preduzeca, nego i nemar i neodgovornost i bjezanje od posla. Treba uvesti integrelni sitem, recimo, kada jednom informacija udje u stitem mora bit dostupna raznim sluzbama, a svako prepljavljanje u sitemu da je jasno i neizbrisivo vidljivo.
Novi komentar