Saopšteno tokom skupštinske rasprave

SD protiv razdvajanja policije i MUP-a

Izdvajanje Uprave policije iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) doprinijeće boljoj efikasnosti i rezultatima rada tog organa, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), dok su njihovi koalicioni partneri, Socijaldemokrate (SD), najavili da neće podržati izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima.
Objavljeno: 26. 12. 2018 - 15:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, tokom skupštinske rasprave, kazao je da je cilj izmjena i dopuna Zakona dostizanje većeg stepena efikasnosti i funkcionalnosti u radu MUP-a i Uprave policije.

„Cilj je da se, sa jedne strane, obezbijedi puna operativno funkcionalna pozicija Uprave policije, njena finansijska samostalnost, a sa druge strane pojačani nadzor i kontrola ovlašćenja Ministarstva, a time i odgovornosti policije“, rekao je Nuhodžić.

On smatra da je Predlog optimum za funkcionisanje MUP-a i Uprave policije i put kojim se mogu postići još bolji rezulatati.

„Između MUP-a i Uprave policije mora postojati saradnja, koordinacija i signaliazcija u psotiupanju“, istakao je Nuhodžić.

On rekao da su pojedina ovlašćenja data ministru bila suvišna i dodao da u potpunosti podržava njihove prenošenje na direktora policije.

„Riječ je o ovlašćenjima koja su u praksi dovodila do pretjerane formalizacije i odugovlačenja u procedurama, a za šta nije bilo u prirodi ministra da odlučuje“, kazao je Nuhodižić.

Poslanik DPS-a Obrad Stanišić, kazao je da izmjenama i dopunama Zakona Uprava policije u bilo kojem smislu ne bi mogla da bude izvan sistema kontrole i odgovornosti.

„Ni jedan sistema bezbjednosti u Crnoj Gori ne može biti van kontrole izvršnje vlasti i vanparlamentarne kontrole“, rekao je Stanišić.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da ne smatra da će se predloženim rješenjima postići još bolja kontrola nad Upravom policije.

On smatra da predložena rješenje neće doprinijeti efikasnosti i najavio da SD neće podržati izmjene Zakona. „Policije je po brojnosti duplo brojnija od Vojske i ta oružana sila mora da bude pod neposrednom cviilnom kontrolom u MUP-u“, istakao je Brajović.

Kako je dodao, ne treba se plašiti snaženja Uprave polcije, već svi treba tome da doprinesu.

On je kazao da nije tačno da preovladava praksa da je Uprava policije samostalan organ, već da je u većini zemalja i regiona i Evrope u okviru MUP-a.

Brajović je poručio da treba snažiti Upravu policije jer njeni pripadnici čuvaju bezbjednost svih građana, ali i da prekoračenje ovlaščenja sankcionisati uvijek kada za time postoji potreba.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović kazao je da je suštinsko pitanje da li predloženi zakon na bilo koji način može da popravi rezultate u oblasti zbog kojih postoji policija.

„To je obračun sa kriminalnim klanovima, bezbjednost građana i stabilnost Crne Gore“, dodao je Rudović.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević, kazao je da će ta stranka predložiti nekoliko amandmana kako bi Zakonom o unutrašnjim poslovima ojačali ulogu Skupštine.

Oni smatraju da direktor Uprave policije, imajući u vidu poglavlja 23 i 24, treba Odboru za odbranu i bezbjednost da predlaže poseban izvještaj o stanju i rezultatima u oblasti borbe protiv organizovanog krimanala i korupcije.

Poslanik Ujedinjena Crna Gora, Goran Danilović, kazao je da ta stranka zbog stavova o vladi državnog jedinstva ne može da podrži predloženi zakon.

On je ocijenio da je Zakona loš i da je pravljen očigledno zbog koalicione potrebe da se zadovolji u jednom trenutku i Socijaldemokratska partija i Demokratska partija socijalista (DPS).

O izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima poslanici će se izjasniti naknadno.

 

Komentari: 1

TEMSI

27. 12. 2018 - 16:48

SD nije toboš glasala za ovaj zakon, kad je uviđela da ima dovoljno podrške, da se isti prihvati. Navodno pokušavaju da se prikažu da nijesu u svemu saglasni što predloži DPS. Aman, aman!!!!
Novi komentar