Vlada usvojila informaciju

Posmrtni ostaci članova dinastije Petrović Njegoš biće prebačeni na Cetinje

Posmrtni ostaci članova dinastije Petrović Njegoš, Mihaila Petrovića Njegoša sahranjenog u Francuskoj, i tri sina kralja Nikole - knjaza Danila i vojvode Mirka, sahranjenih u Beču i princa Petra, sahranjenog u Italiji trebalo bi da budu prebačeni na Cetinje, navodi se u informaciji koju je Vlada danas usvojila.
Objavljeno: 27. 12. 2018 - 19:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović predstavio je Informaciju o prenošenju posmrtnih ostataka članova dinastije Petrović Njegoš, koju je na današnjoj sjednici usvojila Vlada Crne Gore.

Kako je istakao ministar Bogdanović na pres konferenciji nakon sjednice Vlade, “Nedavno usvojena Rezolucija Skupštine Crne Gore kao i stogodišnjica od egzila dinastije Petrović Njegoš dodatno nas obavezuju da naročitu pažnju posvetimo rješavanju i obilježavanju ključnih identitetskih pitanja, promovisanju crnogorske istorije, njenih najznačajnijih vladara i događaja.”

“U tom smislu, Vlada Crne Gore je danas usvojila Informaciju o prenošenju posmrtnih ostataka članova dinastije Petrović Njegoš, kojom se predlaže prenošenje posmrtnih ostataka Mihaila Petrovića Njegoša sahranjenog u Francuskoj, na Cetinje, kao i posmrtnih ostataka tri sina kralja Nikole - knjaza Danila i vojvode Mirka, sahranjenih u Beču i princa Petra, sahranjenog u Italiji,” naveo je ministar Bogdanović. “Ovim činom Vlada Crne Gore prepoznala je potrebu za preduzimanjem konkretnih aktivnosti, kako bi se ispravio dio istorijske nepravde prema dinastiji Petrović-Njegoš,” dodao je Ministar.

Za realizaciju navedene Inicijative Ministarstvo će formirati i Koordinacioni odbor za prenos posmrtnih ostataka potomaka Dinastije Petrović Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije, sa zadatkom da organizuje i koordinira aktivnosti, do kraja 2019. godine. Zadužen je i Koordinacioni odbor da do kraja II kvartala 2019.godine predloži formiranje Organizacione komisije za svečanu ceremoniju dočeka i sahrane posmrtnih ostataka, u kojoj će biti predloženi stručnjaci iz oblasti istorije, kulture i medija.

U realizaciju će biti uključeni i Uprava za zaštitu kulturnih dobara, Narodni muzej i Prijestonica Cetinje. Takođe, Ministarstvo kulture je sugerisalo da se za  mjesto gdje će biti sahranjeni posmrtni ostaci članova dinastije Petrovic razmotri plato Orlovog krša koji je u neposrednoj blizini Mauzoleja Vladike Danila, te predstavlja jedan od istorijskih simbola. 

“Nezaobilazan činilac naše kulture, tradicije, identiteta jeste dinastija Petrović Njegoš, koja je poslije skoro 221 godine vladavine i upravljanja Crnom Gorom, po završetku Prvog svjetskog rata, kao saveznička dinastija, nelegitimno i nelegalno Odlukom „Podgoričke skupštine“ o ujedinjenju naroda Kraljevine Crne Gore i Kraljevine Srbije, kao i Odlukom o detronizaciji dinastije Petrović, detronizovana i protjerana, kako bi se stvorio prostor za nastanak unitarne države sa Srbijom, pod srpskom dinastijom Karađorđević.

Ta politička odluka bila je presedan i jedinstven primjer u Evropi da jedna od pobjedničkih država u Prvom svjetskom ratu, koja je u odnosu na svoje mogućnosti pružila izuzetan doprinos pobjedničkim silama Antante, bude izbrisana iz političkog života i anektirana od strane susjedne države. Ovaj nasilnički čin grubo je udario u državne, vjerske, kulturne, nacionalne temelje Crne Gore, a pomenuti istorijski period trajno označio kao jedan od najmračnijih u crnogorskoj istoriji,” naveo je ministar Bogdanović na presu.

 

 

Komentari: 11

RAŠO

27. 12. 2018 - 20:47

Svaka čast inicijatorima. Ko ne poštuje prošlost taj nema budućnosti.
Pustahija

28. 12. 2018 - 00:50

Juče sam bio na otkrivanju spomenika komitima. Bili su gladni progonjeni zvjerski ubijani i mučeni i mi smo ih bili zaboravili 80 godina. I koji će nam ... sad ti Petrovići koji su svi potpisali lojalnost Karađorđevićima i dobijali apanaže. Neka ih u Beču ionako im se tamo više sviđalo. Nemoj da čujem da ćete trošiti pare na povratak tih kostiju i činjet kakve karitade besposlenici jedni. Ima siročadi ima talenata bez stipendija i sličnih a vi da trošite na ove koje nije bilo briga za nesretne komite. Demonstracije ću da vam dignem
Тото

12. 01. 2019 - 15:42

Потписао је и Крсто Поповић, и добио све привилегије. И заклео се Краљу Александру. И одрекао се заклетве Николи Станиноме. Све ви потписујете и заборављате, кад вам се да више.
veliki getsbi

31. 12. 2018 - 20:34

Niti jedan od ovih kraljevih sinova ničim pozitivnim nije zadužio (negativnim jeste) Crnu Goru, pa nisu ni zaslužili da legnu u zemlju crnogorsku. Princ Mihailo je izuzetak, on je pozitivna ličnost i o njemu sve najbolje A i "o mrtvima sve najbolje" - tako naš narod kaže, samo što treba biti objektivan i reći istinu javno i otvoreno, ma kako ružna bila.....nastaviću
veliki getsbi-nastavak 1

01. 01. 2019 - 08:45

DOBRO JUTRO CRNA GORO. SREĆNA NOVA GODINA. A mi "mali mravi" "ćeraćemo se još"po Portalu kroz polemike- tako nam je Bog dao - pa neka i bude tako! A sada, o aktuelnoj temi.: Ovaj kleptokratski režim dosjetio se da se činom prenosa posmrtnih ostataka muških potomaka dinastije Petrović politički okoristi. Pogrešna namjera...nastaviću
veliki getsbi - nastavak 2

01. 01. 2019 - 10:28

Treba njih ostaviti da počivaju u miru ( i u Italiji i u Beču - na groblju "Zentralfriedhof"). A istine radi treba reći da ni za života nisu mnogo marili da budu u Crnoj Gori.Ovim našim mangupima nije ni na pamet padalo da onda kada su prenosili kosti kralja Nikole, '89. god. ("Dobro nam doša, Gospodare"!) i ženskog dijela familije prenesu i kosti muškog dijela kraljevih potomaka. Od te ideje su se gadili (fuj, fuj, fuj, pi, pi pi), a sada bi da se politički okoriste ovakvim poganlukom. Sramno!
Принц Павле

01. 01. 2019 - 08:56

Дајем подршку, да се једна од четири српске династије (Немањићи, Петровићи, Обреновићи и Карађорђевићи) врати у своју земљу, у своје Српство.
Janica Matova Beograd

09. 01. 2019 - 07:04

Tebe treba prebačit u neki drugi resor ,recimo za komunalna pitanja .Tamo đe može doći do izražaja tvoja kreativnost.
Krle

18. 01. 2019 - 18:45

Imaš ti ministre preča posla nego da preturaš kosti. Ostavite više na mir one koji su pošli prije sto godina iz kojih god razloga i prestanite da od njih pravite parade i bijedne političke pamflete. Ono loše što je bilo ne može se "ispraviti", isto kao što se vrijeme ne može vratiti.
NIkola

28. 01. 2019 - 17:03

Biće koristi za Cetinje i Cetinjane taman koliko i od Abramovićke i njenih bizarnih predstava. Svaka vam čast kad toliko dugo možete zamajavati tu šaku jada od nazovi grada. Žao mi je što ih ovako formulišem ali nema druge riječi za ono malo kuća u onoj zabiti.
SONJA

04. 02. 2019 - 13:52

RODJENA SAM U CETINJE. VJERUJTE DA SAM CUJALA OD STARIJIH DA JE KRALJ NIKOLA PITAO SVOJE PERJANIKE ZA BOGDANOVICE GDJE SU STO RADE, A PERJANIK NJEMU, GOSPODARU ZASPALI SU, A KRALJ NJEMUJ, PA DOBRO MOZE I CETINJE MALO DA ODAHNE.
Novi komentar