Što donosi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama

Učešće u NATO misijama je obaveza za crnogorske vojnike

Vlada Crne Gore usvojila je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu. Predloženim izmjenama zakona učešće pripadnika Vojske Crne Gore u misijama podrške miru, odgovora na krize i u okviru humanitarnih operacija biće obavezno.
Objavljeno: 28. 12. 2018 - 06:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

U Prijedlogu zakona, koji je Vlada usvojila na sjednici prošle nedjelje, navodi se da se član 5. Zakona mijenja i da novi glasi: „Ućešće pripadnika Vojske u aktivnostima člana 2 ovog zakona je obavezno“. Izuzetno od stava 1, u aktivnostima iz člana 2 ovog zakona navodi se da „pripadnica Vojske za vrijeme trudnoće ne može učestvovati, pripadnica Vojske koja ima dijete mlađe od tri godine života, pripadnik Vojske samohrani roditelj koji ima dijete mlađe od sedam godina života ili dijete sa težim smetnjama u razvoju i lice u rezervnom sastavu Vojske učestvuje ako da pristanak u pisanoj formi“.

Dodaje se da će odluku o upućivanju pripadnika Vojske u međunarodne misije donositi ministar odbrane na prijedlog načelnika Generalštaba.

U članu 2 Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama navodi se da pod upotrebom jedinica, odnosno pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama smatra njihovo upućivanje u aktivnosti podrške miru, odgovora na krize i u okviru humanitarnih organizacija, odbrane država saveznica u smislu člana 5. Sjevernoatlantskog ugovora, podsticanje razvoja demokratije, pravne sigurnosti i zaštite ljudskih prava, kao i aktivnosti na koje se Crna Gora obavezala međunarodnim ugovorima.

DOBROVOLJNOST

Do sada je za učešće u misijama bio primjenjivan princip dobrovoljnosti.

- Da bi neki pripadnik Vojske Crne Gore, kako je određeno zakonom koji je na snazi, bio upućen u neku međunarodnu misiju ili operaciju, prvi korak je njegovo prijavljivanje na oglas Ministarstva odbrane. Ukoliko se lice ne prijavi na oglas ono ne može biti upućeno na zadatak bez obzira što postoji potreba da se na zadatak uputi njegova formacijska jedinica, pojasnili su Pobjedi u Ministarstvu.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 4

obavezno ?

28. 12. 2018 - 08:03

Ta vi se salite he he he ! To je ono kad idu na sa´rane da zaduze da i njima dodju .
Ispravka

28. 12. 2018 - 09:21

Poštovani, U skladu sa Ustavom Crne Gore odluku o upućivanju pripadnika Vojske u međunarodne snage u inostranstvo donosi Skupština Crne Gore, a ne ministar odbrane. Predlogom zakona propisuje se da ministar odbrane, na predlog načelnika Generalštaba Vojske određuje pripadnike Vojske koji će učestvovati u međunarodnim snagama u inostranstvu. Molim Vas da ispravite ovu grešku.
dobrovoljnost

28. 12. 2018 - 10:51

Pretpostavka dobrovoljnosti je da postoji finansisjska motivacija dovoljno velika da se rizikuje zivot i u slucaju gubitka osigura ostatak familije . Nesto slicno kao u medicini kad potpisujes pristanak pred tesku operaciju cime doktori stite sebe. Problem ce nastati vjerovatno ubrzo kad ratna masinerija ne bude imala dobrovoljaca.
Мирослав Ђукић

09. 04. 2019 - 15:34

Војник има право да се позове на приговор савести и да не оде тамо. Црна Гора се не брани на Кандахару!
Novi komentar