Fotografijom najudaljenijeg objekta

NASA u Novu godinu ušla sa istorijskim otkrićem

Američka svemirska agencija NASA u Novu godinu ušla je sa istorijskim otkrićem - fotografijom najudaljenijeg objekta koji je ikad posjećen u Sunčevom sistemu.
Objavljeno: 01. 01. 2019 - 23:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Fotografiju nebeskog tijela Ultima Tule poslala je sonda "Nju horajzons" (Novi horizonti) oko 30 minuta poslije ponoći po lokalnom vremenu, prenosi "Glas Amerike".

Kontrolori u Laboratoriji za primijenjenu nauku Univerziteta "Džons Hopkins" proslavili su momenat kada je signal sa letjelice "uhvaćen na zemlji".

“Postoje dvije stvari kod Ultima Tule koje su važne za nauku. Prvo, pošto je tako daleko od Sunca, sunčevi zraci se jedva probijaju, temperature su na apsolutnoj nuli. Kao rezultat toga, sve je smrznuto, tako da je nebesko tijelo očuvano u svom originalnom stanju. Tako duboko smrznuto tijelo, koje ima 30 kilometara, ne može da ima geoloških aktivnosti kao Pluton, koji je takođe hladan, ali vidite aktivnost na površini i u atmosferi. Ultima jednostavno to nema", objasnio je glavni istraživač Alan Stern.

Ultima Tule je dugačka 32 kilometra, a fotografija je napravljena sa oko 800.000 kilometara.

Ipak, NASA je tek počela da prima podatke sa "Nju horajzonsa", a ukupno će biti potrebno oko 20 mjeseci da svi podaci pristignu do Zemlje. Signal od letjelice putuje šest sati prije nego što stigne do Zemlje.

Ultima Tule nalazi se iza Plutona, pored kog je "Nju horajzons" proletio 2015. godine i poslao neke od najdetaljnijih slika tog nebeskog tijela koje je nekada smatrano planetom.

Sonda "Nju horajzons" lansirana je 2006. godine.

 

Komentari: 2

@

02. 01. 2019 - 00:16

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee stara srpska postojbina
Beograd

04. 01. 2019 - 13:43

Da nisu Srbi sa ovok kamena došli na Zemlju, a prije toga održali kosovski boj i pobilio sve Turke na ovm kamenu?
Novi komentar