Gordana Vukčević, ZZZCG

U 2019. godini potrebna radna viza za Njemačku

Prema podacima Federalne službe za zapošljavanje SR Njemačke, za tri godine, izdate su 3.853 saglasnosti za rad crnogorskim državljanima, a odbijeno je 1.187 zahtjeva
Objavljeno: 03. 01. 2019 - 11:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na osnovu pogrešnih špekulacija, Ambasada SR Njemačke eksplicitno ukazuje da za 1. januar 2019. nijesu predviđene nikakve zakonske izmjene po pitanju useljavanja u Njemačku. Crnogorskim državljanima, koji namjeravaju da zasnuju radni odnos u toj državi, i dalje je potrebna radna viza prije odlaska u Njemačku – stoji u važnoj napomeni, istaknutoj na sajtu Ambasade SR Njemačke u Podgorici.

Državljani  Crne Gore od 1. januara 2016. do 31. decembra 2020. mogu da dobiju boravišnu dozvolu u Njemačkoj za sva zanimanja, obuke i pomoćne aktivnosti.

Preduslov

-Preduslov koji se mora ispuniti je obavezujuća ponuda za posao u Njemačkoj od strane poslodavca, kao i ostali zakonski uslovi. Aplikacija za vizu podnosi se u matičnoj državi, prije odlaska na rad u inostranstvo – objašnjava načelnica Odsjeka za EURES i međunarodno posredovanje u inostranstvu mr Gordana Vukčević.

Ona naglašava da, bez obzira u koju zemlju se putuje ili se želi naći zaposlenje, informacije o viznom režimu treba pribavljati jedino i isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) tih država, a sve informacije dobijene drugim putem, provjeriti u DKP-u.

-Prema podacima, za tri godine, koje smo dobili od kolega iz Federalne službe za zapošljavanje SR Njemačke, od 1. januara 2016. do 30. novembra 2018. godine izdate su 3.853 saglasnosti za rad crnogorskim državljanima. U istom periodu odbijeno je 1.187 zahtjeva za dobijanje  ovih saglasnosti – navodi Vukčević, ističući da ovi pokazatelji ne govore o masovnom odlasku iz Crne Gore u Njemačku.

Oprez

Ona savjetuje građane da se opredjeljuju isključivo za legalne radne migracije. U brojnim medijima i na društvenim mrežama i dalje se pojavljuju dezinformacije o uvođenju raznih olakšica za zapošljavanje državljana koje nijesu članice Evropske unije, o potpunom ukidanju viza. Ovo se dešava ne samo u Crnoj Gori, već i u drugim zemljama regiona – Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji...

Radi maksimalne zaštite naših građana i pomoći ukoliko razmišljaju o odlasku u inostranstvo, urađen je i vodič “Kako se zaštiti prilikom zapošljavanja u inostranstvu?” koji se nalazi na sajtu Zavoda za zapošljavanje.

-Pri zapošljavanju naših građana u inostranstvu, Zavod se dodatno angažuje kako bi se minimizirale nepravilnosti i obmane naših građana pri nalaženju posla u drugoj državi i spriječe nelegalne migracije. Često, putem medija i društvenih mreža, koje nije moguće kontrolisati, pojedinci, firme ili organizacije netačno informišu građane o mogućnostima zapošljavanja u inostranstvu i obećavaju im zaposlenje i “sređivanje papira”, uz finansijsku nadoknadu.  Građani ili budu prevareni za taj iznos novca ili budu žrtve rada “na crno”, finansijske ili radne eksploatacije u toj državi – upozorava Vukčević.

 

Komentari: 1

sta ima zavod sa tim ?

03. 01. 2019 - 13:05

Znaci nadjes sam posao ili preko poznanika kod njemackog poslodavca. On ti da potvrdu sa kojom podignes vizu u ambasadi i otputujes avijonom za Minken .Jedino da te maltretiraju i pljackaju .
Novi komentar