Odluka Savjeta CBCG

Dokapitalizovati Atlas banku, IBM ide u stečaj

Savjet Centralne banke Crne Gore (CBCG) odlučio je danas da za Atlas banku predloži dokapitalizaciju, te da oduzme dozvolu za rad i pokrene stečaj u Invest banci Montenegro (IBM).
Objavljeno: 04. 01. 2019 - 14:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno iz CBCG, Savjet je juče i danas razmatrao izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja Atlas i IBM, u kojima je CBCG uvela privremene uprave 7. decembra, a uz izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja, privremeni upravnici su dostavili i plan aktivnosti koji sadrži predloge za rješavanje stanja u tim bankama.

„Sagledavajući stanje u Atlas banci, te uzimajući u obzir rizični profil ove banke nakon utvrđenih iznosa gubitaka i pripremljenog bilansa stanja banke, privremeni upravnik je utvrdio da bi dalji nastavak poslovanja banke bio moguć uz njenu dokapitalizaciju i predložio da se sprovede postupak dokapitalizacije“, ističu iz CBCG.

Kako dodaju, privremeni upravnik IBM banke je utvrdio da je finansijsko stanje ove banke negativno, da je koeficijent solventnosti banke pao ispod jedne četvrtine propisanog nivoa i da su obaveze ove banke veće od njene imovine, pa je predložio oduzimanje dozvole za rad.

„U skladu sa navedenim, Savjet je 4. januara u skladu sa Zakonom o bankama, donio rješenje o oduzimanju dozvole za rad IBM i rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad ovom bankom u skladu sa odredbama Zakona o stečaju i likvidaciji banaka“, zaključuje se u saopštenju objavljenom na sajtu CBCG.

Komentari: 1

Jeste

04. 01. 2019 - 14:58

Pa sto ne objaviste koliko para treba za dokapitalizaciju Atlasa? Sto ne ponudste i IBM da se dokapitalizuje? Ovako ostadose ljudi bez para. Najlakse je uvesti stecaj.
Novi komentar