Komentar Draška Đuranovića

Badnjak za poneti

Ako se snaga ideje DF-a o brisanju granica među ,,srpskim zemljama“ mjeri veličinom badnjaka onomad unijetog u zgradu predsjednika Srbije, onda za Srbe koje predvodi Aleksandar Vučić neće biti zime. Samo, onaj posječeni dub u Beogradu već se suši, ako ga nijesu i sagorjeli u božićnoj noći. Mandić i Knežević bi morali da se zapitaju: je li to neka vrsta predskazanja da je njegova ideja samo za jednokratnu upotrebu?
Objavljeno: 08. 01. 2019 - 06:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Trebalo je snage i volje, ali su uspjeli: u neđelju su odabrani Srbi iz Srbije i Srbi iz regiona zajednički unijeli golemo božićno drvo pravo u svečanu salu Generalnog sekretarijata Predsjednika Srbije.

Bilo je skoro pa simpatično gledati tu scenu. Prvo je u kadar kamere ušao, probijajući se između dva mramorna stuba u zgradi predsjednika Srbije, poveliki odsječeni balvan. Potom se u sljedećem frejmu ukazala i glava našeg Milana Kneževića. Pa su se onda viđeli Milorad Pupovac iz Hrvatske i srpski poslanik iz Makedonije Ivan Stoilković kako stenju pod teretom drveta, za razliku od Andrije Mandića i Gorana Danilovića iz Crne Gore koji su, onako zorno muški, držali svoj dio badnjaka… Na kraju, u jezgru krošnje, kao posebni božićni ukrasi, pojavili su se Mile Dodik i – Aleksandar Vučić, domaćin okupljanja Srba iz regiona.

Narodna tradicija nalaže da, prije izlaska sunca, domaćin sa sinovima ode u šumu, da izabere i odsječe, kako se veli u Srba, „mlad i prav cerić ili hrast“, koji se potom donosi pred kuću, uspravlja pored ulaznih vrata, đe stoji do uveče kada se nalaže.

U Beogradu su onomad te narodne običaje upodobili modernim vremenima. Momci iz protokola predsjednika Srbije potrudili su se da ne zamaraju glavnog srpskog Domaćina i ne ćeraju ga da sa srpskom đecom iz Crne Gore, Makedonije i BiH, odlazi u šumu prije svitanja. Umjesto „tri udarca sekirom iz pravca istoka“, ošegali su neko desetogodišnje drvo i sve je obavljeno za zreloga dana; nije se čekala ponoć da se badnjak unese u kuću i zapali na ognjištu…

Tako je iščilila ona božićna čarolija, ali simbolike je bilo. Čak i više nego što treba. Uočeno je da božićnjem srpskom saborovanju nijesu prisustvovali Srbi sa Kosova, iako je Vučić govorio o „teškoj godini za nama i još težoj pred nama“ i više puta pominjao Kosovo i Metohiju i teške odluke ,,za naš narod“. Zašto su onda srpski Kosovari ostali da tihuju na Kosovu i zašto su srpski mediji prećutali njihov izostanak? Valjda da se cinicima ne da razloga za jeretička razmišljanja da je srpski predsjednik prežalio Kosovo i da čuveni plan za razgraničenje - ne postoji.

Srećom, teška božićna razmišljanja naglo su prekinuta, zahvaljujući nesebičnoj pomoći Srba iz Crne Gore. Kako je saopšteno, tog predbožićnjeg dana lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević zvanično su pokrenuli kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika inicijativu o otvaranju granica između Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Nije preciznije objašnjeno kako će to Mile Dodik i Aco Vučić da otvore granice koje su već otvorene za promet robe i usluga, ali je očito da lideri DF-a nijesu baš mislili na ekonomiju. Priča o otvaranju granica je u stvari zov za brisanjem granica među državama koje se – u Beogradu i njihovim ispostavama u regionu - smatraju srpskim državama. Neka vrsta pokušaja vaskrsnuća logike iz Memoranduma SANU. Priznaje to posredno i Andrija Mandić. Ideja o otvaranju granica samo je, veli lider Nove, odgovor na ,,opasne trendove u regionu“ i stvaranje ,,antisrpske koalicije koju bi činile Albanija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i tzv. Kosovo“.

Stvaranje antisrpske koalicije, ugroženost srpskog naroda, zabrinutost za kosovske Srbe i  tobožnji strah od progona Srba u Crnoj Gori? Samo još fali JNA da žestoko uzvrati... Ako se snaga ideje DF-a o brisanju granica među „srpskim zemljama“ mjeri veličinom badnjaka onomad unijetog u zgradu predsjednika Srbije, onda za Srbe koje predvodi Aleksandar Vučić neće biti zime: pravi božićni dar za srpskog predsjednika bila je ponuda da se ukinu granice i da se neokolonijalna politika Beograda bez prepreka ponovo razlije po Balkanu, kao nešto manja ,,Velika Srbija“ od one koju su sanjali SANU i srpska elita devedesetih godina.

Samo, onaj posječeni dub u Beogradu već se suši, ako ga nijesu i sagorjeli u božićnoj noći. Mandić i Knežević bi morali da se zapitaju: je li to neka vrsta predskazanja da je njegova ideja samo za jednokratnu upotrebu, neuspješni pokušaj podizanja rejtinga i podilaženja srpskoj eliti u Beogradu?

Tužno je što jedna takva ideja dolazi od crnogorskih političara. Tragično je ako, nakon svega što se dešavalo tokom posljednje tri decenije, Mandić, Knežević i ostali u DF-u zaista vjeruju da je to rješenje za mir na Balkanu.

Komentari: 44

Zaid

08. 01. 2019 - 07:53

Iste scene kao kad su Milo i Momir unosili badnjak kod Milosevica
Пипунь, војвода & балвани

08. 01. 2019 - 11:47

Vucic nam ovim cinom sa Srbima iz regiona (Hrvatska, Bosna, Crna Gora i Makedonija) porucuje da Srbija nije odustala od velikosrpskog sna i da namjerava da odigra drugo poluvrijeme ratova iz 90-tih. Simbolicno porucuje da opet spremaju BALVAN revoluciju sa lokalnim petim kolonama da proglase SAO-izacije, narodne skupstine, deklamacije, proglase i na kraju paravojne formacije sa fantomkama i balvanima na putevima. Vojvoda Mandic se prvi oglasio sta se sprema
Pa jes...

08. 01. 2019 - 13:11

Kako to da Srbi unose Badnjak sa srpskim predsjednikom. Gdje je tu logika? I to još na Badnje veče. Stvarno nelogično. Imate vi pravo da to osudjujete, taman kao i g-din Djuranović. Sve je to velikosrpska hegemonija i zavjera. Dokle idu ti Srbi. prosto je nevjerovatno. Oni se čak bune i za to što ih je iz Hrvatske protjerano 250000. I du i dalje pa se bune što je toliko Srba NATO protjerao sa Kosova. Ni tu nije kraj. Srbija i Srbi se protive da im se uzme Kosovo!? Zašto? Pa tamo je samo 1000 srpskih crkava i manastira. Pa skoro toliko ih imaju u ostatku Srbije. Čudni ljudi ti Srbi. Upravu ste vi i g-din Djuranović.
Aaaahaha

08. 01. 2019 - 14:19

što se desilo i što je dovelo do toga da su srblji napustili državu Hrvatsku i državu Kosovo???
Odza Veilji

09. 01. 2019 - 11:46

Pa jes... i ja bih se složio s tobom da je rat počeo toga dana kad je bila nesrećna Oluja ... no nije čeprkalo se ranije !
Rašo

08. 01. 2019 - 08:29

Mogu zamisliti koji je intelektualni nivo biračkog tijela koje glasa Mandića, Kneževića i njima slične. One koji vode Jednu zaostalu i retrogradni politiku.
Nole

08. 01. 2019 - 09:38

Po ustavu Srbija je sekularna država i ne znam što ovaj badnjak tamo radi.U Srbiji ima 1.500.000 hiljada stanovnika koji nijesu srbi.Svi ovi oko badnjaka mi se gade zbog plitkog uma.Bilo je odvratno gledati ih.
Analiticar

08. 01. 2019 - 18:37

Badnjak su uvukli kod Vucica u njegovu tkz presidentsku razidenciju. Toga nema ni kod Putina. Ovi bi mogli da se ugledaju na albance,koji su u skladu sa nacelima evropske unije (EU) Evropa bez granica, otvorile svoje granicne prelaze na jugu evrope,za sve ljude dobre volje. Izuzetak je Srbija sa svojim ekstremima i tkz srbima u susjednim zemljama.
Edi vas pozdravlja

08. 01. 2019 - 10:06

Sta se vi sekirate kad cete da zivite u albansku uniju bez granica ?
Sveti duh

08. 01. 2019 - 10:37

Nema "sekiracije". Elem vi ćete biti u sastavu Putinije. Hm, lijep naziv za državu
VDraško

08. 01. 2019 - 12:17

Bog te čuo, a onda ćao gej parade i krsto zrnov. Da počine ovaj narod pravoslavni
Sveti duh

08. 01. 2019 - 17:00

To ti je završeno. I još ovo, najveća gej paradau regionu je u Beogradu, to priznaje i Kačavenda. A Krsta ne uzimaj u usta, nijesi ga dostojan
Crnogorac

08. 01. 2019 - 21:14

No je predsjednik vlade Srbije ,zaobidji KrstaKrsts.
Djordje

08. 01. 2019 - 11:59

Ovamo velika Albanija skoro zaokružena, a Srbija, jedina republika bivše Jugoslavije kojoj je agresiom NATO oduzeo petinu teritorije, optužuje se za "veliku". Jedini narod koji je protjeran iz Hrvatske, Kosova skoro do poslednjeg, agresor. Svo to etničko čišćenje Srba, bar je zadnjih godina postalo jesno radjeno je uz organizaciju i podršku Zapada, prvenstveno SAD i EU. Ekstremni političari na Kosovu i u hrvatskoj bili su samo voljni ili nevoljni "izvodjači radova" i ništa više.Sljedstveno tome nebih se začudio da pored g-dina Djuranovića, uzbunu za to što Srbi nalažu badnjake ne podignu u SAD i EU. Ne bih se iznenadio da SAD zbog ovog nalaganja badnjaka u Beogradu zatraži i hitnu sjednicu Savjeta bezbijednosti UN-a.
Zašto

08. 01. 2019 - 14:21

su srbi napušćili države Hrvatsku i Kosovo i što su činjeli prije nego su odlučili da odu iz tih država???
Odgovor

08. 01. 2019 - 15:48

Kad naučiš da čitaš saznaćeš i zašto su i kako Srbi napustili Hrvatsku. I da ti se neomiče, ovo "država Kosovo". Niti je bila niti će biti. Tu državu ne priznaje Srbija, Ujedinjene Nacije i bar polovina svijeta. Dovoljno zar ne. Ili ti imaš neke nepoznate informacije. O državi Kosovo zbora nema, znaš ti to dobro...samo ono - aj da probam. E pa zaludu probaš.
Odgovor II

08. 01. 2019 - 19:27

"Tu državu ne priznaje Srbija, Ujedinjene Nacije i bar polovina svijeta." ... a jesu li članice UN (i to stalne - Savjeta bezbjednosti) SAD, Velika Britanija i Francuska ? ili Njemačka, najmocnija drzava EU ? Sta sa Australijom i Kanadom? Kina i Rusija jos ne priznaju zbog svojih interesa i trgovine sa Zapadom ali nije to bas tako...,
Crnogorac

08. 01. 2019 - 21:17

Cuj to svudj zasrazasrali i Genocid pocunjeøi.sad se cudis sto vas niko ne voli .
Svi su krivi samo vi ne ?!

08. 01. 2019 - 15:22

Nije bilo to tako davno da se ne pamti i zaboravlja... Memorandum SANU, eksplozija nacionalizma i šovinizma u Srbiji, dolazak Slobodana Miloševića na vlast, Gazimestan i ratne poruke "Ako ne znamo da radimo, znamo da se bijemo", "ješćemo korjene", inflacija, sankcije, inat i ratovanje sa čitavim svjetom, bombardovanje Vukovara, Dubrovnika, opsada Sarajeva, grozni zločini protiv civila u Foči, Višegradu, Bijeljini, Zvorniku, Prijedoru, Srebrenici, masovne grobnice, kamioni - hladnjače puni leševa u Batajnici, Tomašica, Omarska, Korinćanske stijene, silovanja, paljenje živih civila, staraca. žena i djece u Višegradu, otmica u Štrpcima, Sjeverinu,pljacke, najbrutalnija zvjerstva... Ma ništa tu Srbija i njena velikosrpska politika kriva nije , sve je to zavjera, laž i vatikansko-kominterovska - zelena transferzala izmišljotina...
007

27. 01. 2019 - 10:45

ZABORAVILO SE DA SU PRIJETILI I SA ,,SRPSKIM PASULJOM ,, DA CE SVI POCRKATI IZ BIVSIS REPUBLIKA BEZ NJEGA.KO CE DA CRKNE VIDI SE SA UVOZOM PASULJA U SRBIJU IZ KAZAHSTANA.
007

27. 01. 2019 - 10:42

JESI LI SE ZAPITAO ,,ZASTO SE SAMO TO SRBIMA DESAVA,,
Tesla

08. 01. 2019 - 10:22

@Raso to se odavno jos pitam: koji je to intelektualni nivo koji ovoj nasoj dvojici daje glas ili podrsku?Kad pogledam sta je ovaj nas dvojac u zadnjih 25 godina uradio pored ostalog za to "srpstvo" a da ne pominjem drzavu u kojoj zive ,onda bih se stvarno zapitao "sta ste dosad radili"? Vidim samo da su im imovinski kartoni postali dosta deblji i to je to.Da ne pominjem jos Ruske milione koji trenutno nijesu "vidljivi".O predlogu mogu samo da se nasmijem i pomislim na ovo na pocetku kad sam govorio o intelektualnom nivou. Hmmm,razmisljam steta sto nijesam neki pisac ili analiticar da napisem knjigu o nasoj Crnogorskoj opziciji.Nezna,m jedino kako bih joj dao naziv? Nesto kao aforizmi, dozivljaji ili ono kao "vjerovali ili ne"? Ili mozda bajka koja bi pocela "bili jednom jedna opozicija na brdovitom balkanu...". Huh kako sam krenuo eto i meni se vec smijesi neki orden od Putina.Ko zna mozda i ja dobijem jednog "Aleksandra Nevskog" :)
Autofekalni Srbin

08. 01. 2019 - 15:09

Žorž, mi Crnogorci smo "jedna slamka među vihorove". Tu Veliku Albaniju treba da razbucate vi Srbi zajedno s vašim zaštitnicima Rusima, a stvaranje Velike Srbije je spriječio Nato.
?

08. 01. 2019 - 15:55

Ništa NATO nije spriječio...teke da nijesi u zabludi
Abu khabir muavija

08. 01. 2019 - 10:04

Duhovito i tačno, ali umjesto da smijem meni dolazi da plačem. Ma kakva je to zemlja Crna Gora i kakvi smo to ljudi mi Crnogorci kada nas evo stotinu godina idiotskim pričama ugrožavaju. Vjerovatno ni naše procrnogorske perjanice nisu neki likovi kada nam ovakve mogu praviti likovi poput Pipuna i Mandića. Ovu storiju treba jednom završiti. Nema te demokratije koja izdaju i šovinizam može učiniti časnom i legalnom. Ali bi i oni koji će ove naućiti pameti i odstraniti iz crnogorskog političkog života morali biti časni ljudi i patriote a ne špekulanti.
Gost

08. 01. 2019 - 10:33

Jesu li izdajnici i svi oni koji su glasali za zajedničku državu protiv samostalnosti Crne Gore i na referendumu 1992. godine? I zašto nisu?
Zagor

08. 01. 2019 - 13:32

Ja bih se na tvom mjestu prvo pozabavio formulacijom sta je ili ko je izdajnik. Po meni svako ima pravo na svoje misljenje pa i zelju. Ko je htio zajednicku drzavu taj je i za nju glasao. Glasanje koje spominjes iz 1992 godine nema veze sa stvarnoscu. Licno sam tada bio u vojsci i tamo glasao.A fino su mi na sporedan nacin za vrijeme politickog casa do znanja dali sta da glasam. Drugo - kad politicar i parlamentarac koji dobija platu jedne drzave i radi kobajagi za tu drzavu ide kod susjeda ili neke druge drzave i zastupa njihove interese umjesto one odakle on dolazi to je za mene cisti izdajnik. U Americi takve sa ulice kupe kao vrece a u Rusiji nestaju za zemljine kugle ili ih likvidiraju.
U pravu si...

08. 01. 2019 - 15:51

...ali ti govoriš o Albanskim političarima. To nije isto što albanci koji žive u Crnoj Gori. Ja vjerujem da su oni lojalni svojoj državi Crnoj Gori. Pa dokazali su to i na referendumu.
Mala korekcija

08. 01. 2019 - 21:25

Zagor prica (ako ste ga dobro shvatili) o tkz srbima u Crnoj Gori i BiH pravoslavcima (odn sada srbima). Vecih neljudih nema od ovakvih. U jednoj drzavi zive kao lordovi a idu u susjednu drzavu kao slusincad. Vece tragedije i sramote nema od ovakvih.Nijih se stide i oni normalni u Srbiji
Gost

08. 01. 2019 - 16:48

E moj Zagore, ne znaš ti šta pričaš... Nepovezano, nekoncizno, nesuvislo. Što narod kaže: priča da bi pričao.
Abu khabir muavija.

08. 01. 2019 - 13:50

Da ukoliko ovako javno budalesaju i tajno i nasilno provode interese Srbije i Rusije i pokušavaju revidiriati rezultate referenduma. Usrećite vi Srbiju i nama će biti drago da vam je fino ali "Nikad više 1918". Traktor je najbolje rješenje protiv neizlječivog srpskog balkansko-seljačkog imperijalizma. I nije demokratija pravo na rušenje države nego skup prava i obaveza i države i pojedinaca. Insistiranje na neograničenim nacionalističkim pravima je teror.
kad mislis utovarat u traktore

08. 01. 2019 - 18:41

Lako je tebi drzati govore na ovom portalu dje si izgleda zasticen ko bijeli medjed.Ttaktor kazes muavijo gradjanine i demokrato.Ne drzi govore o demokratiji kad posle svakog zareza je krsis kazes gore da ovu storiju jednom treba zavrsiti ,a ne kazes kako,reci ,predlozi saci jada od sledbenika.idi do kraja.
Abu khabir muavija

08. 01. 2019 - 19:57

Evo si mi sad suze na oči natjerao nebeski građanine koji tvrdiš da mene nema i da sam vo ili kominternovski kopiljan. Ajd ne pizdi tu života ti i ne glumataj demokrato svetosavski.
administratore

08. 01. 2019 - 14:33

Admine demokrato ne objavljujes moj odgovor muaviji ,nick Abu srecan Bozic.
Podgorica

08. 01. 2019 - 16:26

Slažem se, potpuno si u pravu. Ovo što kažeš je naša najveća nevolja. Potvdlo se to još jednom na Badnje veče. Dozvljeno je SPC da u krugu Dvorca Petrovića nalaže badnjak, samo nekolko metara dalje od mjesta gdje je nalagala CPC. Toliko je glasan bio razglas koji su do maksimuma raspalili ovi iz SPC da se nijedna Mihailova riječ nije mogla čuti. E ne može mi niko reći da Uprava policije nije mogla da zabrani pristalicama SPC da budu upravo na tom mjestu, gdje tradicionalno nalaže CPC. Zna se da je Amfilohije ispred hrama i da zaista nije neophodno da budu i ispred Dvorca, ali dozvoljeno im je. Ovo je samo detalj, ali vrlo indikativan.
Podgorica

08. 01. 2019 - 17:33

Poslah pogrešno komentar, trebao je da ide ispod komentara Abu khabir muavije. Potpuno sam saglasan sa njegovim komentarom.
Fahro

08. 01. 2019 - 18:12

Dosta je odje receno.Samo da dodam: da je Srbija normalna zemlja sa normalnim politicarima koja ima odlicne odnose sa susjedima kamo srece da se ovako sastavljaju i badnjak pale. Nije valjda da ovoj cetvorci u Beogradu treba ja licno,islamske vjere, da objasnim sta u stvari taj badnjak znaci. Ali nazalost - niti je Srbija zemlja koja i mm zeli dobar odnos sa susjedima niti je cetvorka koja je unijela badnjak dostojna zvanja. Neznas ko je gori od goreg. Vucic unosi badnjak sa onima koji su ga zamalo glave kostali. Dodik politicar nema pojma o politici a Dodik licnost pitajte bilo koga u Banjaluki sta misle o njemu. Ova ostala dvojica na Crnogorskim jaslima su vec 30-ak godina.Najvise sto su uspjeli to je sto su Ruse prevarili.Uzeli pare i sad izmisljaju taktiku.Bas me interesuje koliko ce zivaca imati Rusi.Ostalo je sve glupo i smijesno za komentar. Normalan bi se stidio. A oni ,eto , ne stide se.
Montenegrina56123

08. 01. 2019 - 19:47

Lijepo je bilo vidjet zorno lice Knezevica dok poslusno sluzi tudjoj drzavi kao nosac,zajedno sa svojom sefom ,starom udvoricom,Mandicem.Nose oni badnje drvo,nosi ono njih na izlog javnog priznanja sluganstva.Toliko su umislili da su jaki da mogu cak i granice da brisu,makar su to obecali onim bolesnicima koji hoce da izgledaju kao pravi drzavnici.Vape za njima pojedine strucne ustanove,nema veze u kojoj drzavi,oni ionako ne vide granice cak ni sramotnom zivotu!
007

27. 01. 2019 - 10:50

SVE TO RADE IZ KORISTI,NOVAC ZA LAKOME JE CUDO,PRODALI BI ONI I MAJKU AKO TREBA.
Neno

08. 01. 2019 - 20:51

Zasto im uopste pridavati paznju, zar se mora za svaku glupist koju izgovore odmah odgovarati pisanijama...
Dirigent

08. 01. 2019 - 21:31

Odličan tekst! Što se tiče Srbalja pokazatelj dobre Crnogorske politike je njihovo praćakanje.. a političko licemjerstvo Servije se odgleda prema Kosovu..
Definitivni krah

09. 01. 2019 - 05:56

Teška bolest Vucica i okupljenih trećerazrednih podržavatelja Velike Srbije i njenog definitivnog kraha.
007

27. 01. 2019 - 10:48

BRAVO NA KOMENTARU
Bilo kako bilo

10. 01. 2019 - 19:17

Mnogo Vam hvala za ovo, mada moram prznati da je citanje svakog Vaseg teksta za mene odmor. Nesto mi nije jasno, pa moram pitati, koje pasose su koristili
Novi komentar