Osnovno tužilaštvo u Podgorici formiralo predmete

Dva advokata terete se za utaju poreza i doprinosa

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmete protiv dvojice advokata zbog sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa, saopšteno je Pobjedi iz ovog tužilaštva.
Objavljeno: 09. 01. 2019 - 06:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Formirana su dva predmeta protiv advokata N. A. i D. S. zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa. Oba predmeta se nalaze u fazi istrage - navodi se u odgovorima dostavljenim Pobjedi.

Protiv advokata Nebojše Asanovića u septembru 2017. godine podnijeta je prijava zbog sumnje da je od 2013. do 2016. godine utajio 24.338 eura poreza. Tada je policija saopštila da je Asanović, kako se sumnja, nadležnom organu davao lažne podatke o zakonito stečenim prihodima i prikrivao podatke koji se odnose na utvrđivanje poreskih obaveza, primajući naknade svojih klijenata mimo poslovnog računa, na svoje privatne račune otvorene kod više poslovnih banaka u Podgorici. Asanović je na taj način, sumnja se, pričinio štetu budžetu u iznosu od 24.338 eura.

Pod istragom je i advokat Dragan Smolović protiv kojeg je u oktobru 2018. godine podnijeta prijava zbog utaje poreza i doprinosa. On se tereti da je dao lažne podatke o zakonito stečenim prihodima za period od 2014. do 2016. godine. Sumnjiči se da je za oko 17.000 oštetio budžet.

Advokatska komora ima 980 advokata, a najviše u Podgorici i Bijelom Polju. Advokati imaju obavezu da plaćaju mjesečni PDV, a na kraju godine Poreska obračunava devet odsto na kompletan iznos koji je bio na računu.

Prema Zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica, advokatima se ne priznaje pravo da plaćaju porez u paušalnom iznosu. Ipak, advokati koji ostvaruju prihode manje od 18.000 eura godišnje ostavljena je mogućnost paušalnog oporezivanja, a za sve koji imaju veći iznos PDV je obavezan.

Komentari: 1

TEMSI

09. 01. 2019 - 09:26

Ni jedan advokat ne prijavljuje prave prihode. Kada bi to prijavljivali plaćali bi velike svote za doprinose i poreze.
Novi komentar