"Da uputi izvinjenje vjernicima CPC"

DPS: Neprimjerena uličarska retorika Amfilohija Radovića

Mitropolit SPC Amfilohije Radović, još jednom je, i to na dan najradosnijeg hrišćanskog praznika, pokazao da njegovo politikanstvo ima primat nad osnovnim načelima hrišćanskih vrijednosti, saopšteno je Portalu Analitika iz Službe za odnose sa javnošću DPS-a.
Objavljeno: 09. 01. 2019 - 11:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Svojom retorikom, u kojoj je na Božić upotrijebio ne samo neprimjerene već i primitivne i uličarske  izraze, unizio je vjernike SPC, sebe samog ali prije svega visoki crkveni čin mitropolita. Ovim nastupom Amfilohije Radović, zloupotrijebio je po ko zna koji put svoj položaj kako bi omalovažavao vjernike CPC, širio netrpeljivost i slao političke poruke, koje podrivaju multietnički i multikonfesionalni sklad, koji predstavlja temeljnu vrijednost Crne Gore", ističu u DPS-u.

Iz DPS-a pozivaju mitropolita Amfilohija da uputi izvinjenje vjernicima CPC-a i svim građanima Crne Gore zbog skaradnih, primitivnih izraza tokim liturgije u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

"Takođe, pozivamo nadležne državne organe da utvrde da li spomenuti incident sadrži elemente govora mržnje, i o tome obavijeste javnost", zaključuje se u saopštenju.

Podsjetimo, Amfilohije je poručio da su brojni grijehovi sadašnje crnogorske vlasti, a da su od njih tri najizraženija: stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i uvođenje sankcija Rusiji.

“Sad stvaraju i svoje crkve. Možete misliti koji je to stid i sram za Crnu Goru, za Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, da bezbožnici i prodane duše stvaraju neke svoje crkve. Stid i sram je što oni danas izmišljaju nekakvu svoju autofekalnu crkvu, da oprosti ova svetinja. Od otpadaka crkovnih prave crkvu, od onih koji ne služe Bogu Hristu nego sebi i svojim interesima. To je stid i sram današnje Crne Gore, odnosno onih koji su na vlasti“, kazao je  Amfilohije 7. januara.

Komentari: 24

@

09. 01. 2019 - 12:35

Ko ne zna ko je Bogdan Bogdanovic neka ne cita ovo.Citiram:Kada ste ateista ili tacnije agnostik,bolje vidite ko vjeruje a ko ne u Boga.Ja cijenim,duboko postujem kad vidim da neko vjeruje.Ponekad i zavidim.Kad gledam tu nasu popovsku falangu,osim ovoga nesretnoga patrijarha Pavla,koji valjda,valjda veruje u Boga...drugo je sve sam RAZBOJNIK.Sve sam radikal.Cemu sve to.Pa zar ih nije strah.Zavrsen citat.E sad ja dodajem ono narodno BOGA SE NE BOJE NARODA SE NE STIDE.
max

09. 01. 2019 - 13:02

Sta hoce pukovnik Risto najveći ratni huškač (sjetimo se kada je iz Bileće na RTV CG pokazivao neke žice i kojima prije 50 godina navodno davili ustaše svoje žrtve i palio narod da ratuje i gine radi imaginarnih ciljeva velike srbije) a dana s opet pali i huška samo primitivni narod.Ovaj senilna starkelja više je dosadio i bogu i narodu.
klemtomanija

09. 01. 2019 - 13:05

Kadto ulicari i gresnici izjave onda to i nema neki znacaj .
ZAŠTO ?

09. 01. 2019 - 13:19

Država bi trebalo da pokrene i insistira na smjeni Amfilohija, a ne da sudskim sporovima pravi od njega paćenika i mučenika, koga "država proganja".
Pravda

09. 01. 2019 - 18:09

Drzava Crna Gora ne moze da smjeni Amfilohija. To moze da uradi samo njegov "shef" Irinej. Koji je nazalost,slican njemu. Drzava moze da uradi ono sto je uradila i Ukrajina. Da pomogne svojoj CPC /Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi/ oko dobijanja autokefalnosti kod glavnog patrijarha Vartolomeja u Carigradu /Istanbulu/. To bi bio najbolji odgovor bezbozniku Amfiju.
Krsto

09. 01. 2019 - 13:40

Treba se realno zapitati, da li bi mitropolitove riječi mogle proći kao komentar bilo kojeg od nas, na bilo kojem portalu.
Freeman

09. 01. 2019 - 14:18

Od kad CPC ima vjernike ?.Pustite vi Amfilohija i SPC,oglasite se vi o optužbama g.Duška Kneževića :
Sajkaca

09. 01. 2019 - 16:45

A malo da pricamo o Kosovu, Srebrenici, Vukovaru, Sarajevu?
ABC

11. 01. 2019 - 04:37

CPC IMA VJERNIKE, I TE KAKO. A NSJBOLJE CES TO VIDJET KAD NAM DRZAVA VRATI BOGOMOLJE, SV. VASILIJA I SV. PETRA CETINJSKOG. BICE TI SVE JASNO. CPC JE STARA, TRADICIONALNA CRKVA CRNOGORACA. Sps je uljez, ciji je jrdini cilj posrbljavanje Crnogoraca.
Vojni i fin. Ministar

09. 01. 2019 - 14:20

Amfilohije po kožna koji put omalovažava, pljuva, truje i proklinje sve sto nije velikosrpsko i sve sto neide u “zagrljaj” Srbiji i Rusiji. Pored svega nabrojanog bio je ratni huckas devedesetih i omogućio je skrivanje Radovana, tamo dje je skrivan. Koliko još ima toga za fin. ministra i pukovnika SPC.
PATRIOTA

09. 01. 2019 - 15:12

rtsto je najveci igrac DPSa ko misli drugacije je burek Crnogorac aivani
opasna igra...

09. 01. 2019 - 19:03

To je istina. Amfilohije je deklarisani Crnogorac - nikada za sebe nije rekao da je Srbin. A Milo mu je "brat i prijatelj". Čovjek sa pet maski. Krajnji ciq njegov i Milov autokefalna CPC na čelu sa Amfilohijem.
non passaran

09. 01. 2019 - 21:55

Amfilohije nije Crnogorac, vec obican cetnik i srbenda na kvadrat, i ponosi se time. U narodu kazu, ono cime se budala ponosi, pametan se stidi
Rašo

09. 01. 2019 - 16:40

Ja se ne sjećam da je nekad održao govor da nije blatio Crnu Goru i Crnogorce. Ne znam samo doklr će ga tolerisati.
Pg

09. 01. 2019 - 18:45

Ja stvarno nerazumijem vas koji kao kukate evo već decenijama kako blati ovog ili onog a uvijek glasate za ove koji imaju moć da to spriječe na ovaj ili onaj način ali to ne čine. I vazda neki izgovori i vazda ponovo dps. Pa vi niste normalni
Brna

09. 01. 2019 - 16:43

Siguran sam da među Mirasevim pajtasema nema nijednog iskrenog vjernika. Ukoliko bi ih bilo siguran sam da ih vladika nikad ne bi uvrijedio. On kritikuje jednu paracrkvenu i prevarantsku organizaciju iz najcistije pastirske pobude, kako ovi ne bi sveli u pakao nekog naivnog.
Boban Bg

09. 01. 2019 - 17:23

Možemo da zaključimo da si iste pameti kao on. Znaš li nesrećniče da ti je SPC kad je nastala anatemisana? Da je, u vrijeme samozvanog cara Dušana anatema bačena i na SPC i na srpski narod? I vi ste našli da nekoga proglašavate nekoga paracrkvenim, koji u svemu poštuje dogmu i evharistiju! Jedini problem koji imate sa CPC je sroski nacionalizam i pare. Manite dr velikih riječi, jer ako neko nema veze sa hrišćanstvom to je svetosavska SPC. A čak ni ne znate kad je nastali svetosavlje, već mislite da je to od Sv. Save. Ustvari, ništa ne znate, zato mogu da vam prodaju svakakve gadosti. Pronadji "srpski narod kao teodul" pa vidi da je svetosavlje nastalo na izmišljenom nacionalizmu Sv. Save. Nacionalizam i hrišćanstvo? Ne ide to!
Freeman

10. 01. 2019 - 15:09

Ćuti kad ništa ne znaš,svetosavlje i patriotizam naravno da idu zajedno,ruku pod ruku.
riki

09. 01. 2019 - 17:01

Jbg, trese mu se , uskoro autokefalnost Cpc,nije mu ni čudo. Dps i vlada CGore su mu dali 6 miliona za tu istu crkvu iz koje bljuje vatru .
Djuradj

09. 01. 2019 - 17:31

...steta za duhovno lice da sebi dozvoli ovakav nastup...ipak duhovno je duhovno...gdje je toplota i dusebriznost...lijepa rijec...no, hoce li otopljavati ovaj snijeg, pometosmo se...:)))))
Milan P.

09. 01. 2019 - 19:44

Trebali ste sacekati jos jedno 15-20 dana, pa onda reagovati. Ili reagujete samo radnim danima, kad snijeg prestane.
Rovcanin

09. 01. 2019 - 23:16

DPS cini vlast sa partnerima u CG,i za sve sto kaze Risto sotona a nije kaznjen kriva je sama.Da ima oxbiljne vlasti,ozbiljne drzave ova sotona ne bi bio tu,nego ili proteran ili u zatvoru.Da li vlasti odgovara da je on na slobodi i da radi ovo sto radi.
Jojo

09. 01. 2019 - 23:45

Što veli onaj kongresmen američki u Vijestima? Albanci pod pritiskom u Crnoj Gori I iseljavaju se pa je kongres nešto zabrinut? Sad će malo da vam puca sa te strane,a vi se brinite o Amfilohiju nesretnici
Komšija

10. 01. 2019 - 08:55

Zar to tek sada vidite.
Novi komentar