Bošković ocijenio

Odluka o članstvu u NATO-u najispravnija u novijoj crnogorskoj istoriji

Ostvareni rezultati u sistemu odbrane tokom 2018. jako su dobri, kaže za NOVU M ministar odbrane Predrag Bošković. Sumirajući prethodnu godinu ističe da je ona jedna od najznačajnijih u razvoju resora na čijem je čelu uz ostvarene mjerljive rezultate u reformi i modernizaciji Vojske Crne Gore. Potvrdilo se, kaže, da je odluka o punopravnom članstvu u NATO najispravnija u novijoj crnogorskoj istoriji i da je donijela mnoge benefite, kako nacionalnom sisitemu odbrane tako i cijelom društvu.
Objavljeno: 09. 01. 2019 - 13:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Članstvom u NATO dobili smo trajnu stabilnost, a ministar Predrag Bošković za NOVU M posebno naglašava da je bezbjednost naših granica zagarantovana. Stoga, kako dodaje, svi velikodržavni projekti koji su se javljali ili su i dalje prisutni definitivno više ne mogu uključivali ni jedan dio crnogorske teritorije. Sada je prioritet cijelog društva ekonomski i demokratski razvoj a tome umnogome pomaže punopravno članstvo u Alijansi. To potvrđuju i brojke.

„Kada je u pitanju ekonomija evidentno je da je priliv stranih direktnih investicija iz zemalja NATO-a porastao za 250 procenata u prvoj godini našeg članstva nego što je bilo u godini pred članstvo. Kada je u pitanju turizam koji je dolazio iz zemalja članica NATO porastao je za više od 25 procenata, veliki broj crnogorskih kompanija dobio je mogućnost da proizvode plasira na jednom ogromnom tržištu, tržištu 29 članica NATO-a“.

Vodila se polemika u javnosti oko izdvajanja nase države za Nato, koliko je to ulaganje ustvari važno za Crnu Goru?

„Da vam se zahvalim na tom pitanju pošto i sada čujem neke zlonamjerne komentare oko toga koliko CG troši sada na odbranu, moram reći da nas članstvo u NATO košta 450 hiljada eura, to je oko 70 centi po glavi stanovnika, sve ovo što izdvajamo sada- i nabavka 3 multifuncionalna helikoptera i nabavka lakooklopnih vozila bi bila potreba CG bila da je članica NATO-a ili ne. Mi smo imali potrebu za ovom opremom mnogo ranije“.

Te letjelice su, kaze Bošković,  mnogo više iznad potreba crnogorske vojske.

„Mislim da su sada kapaciteti za borbu protiv požara, medicinske potrebe, i ono što je sve Crnoj Gori nedostajalo u nekom prethodnom periodu sada smo omogućili“.

Kako ste zadovoljni benefitima od punopravnog članstva Crne Gore u NATO, s obzirom da smo članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza gotovo godinu ipo?

„Ta odluka o članstvu u NATO je bila jedna od najispravnijih koju smo donijeli u novijoj CG istoriji i sa tog društvenog aspekta gdje ulazimo u društvo najrazvijenijih demokratija svijeta, sa druge strane, najvažniji političko-odbrambeni savez u svijetu i ono što je za nas regionalno mnogo važnije- doprinisimo miru i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana koji je kroz istoriju bio veoma nestabilan i proizvodio i sukoba i konflikata“.

Kako ocjenjujete učinak crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama i međunarodnim vježbama i koji su sve benefiti tog učešća?

„Ja sam veoma zadovoljan sa onim što crnogorski vojnik predstavlja kada ode u bilo koju od misija. Kroz tu razmjenu iskustava i dnevno-noćnu vježbu koju u tom šestomjesečnom periodu obavljaju oni stiču ogromna iskustva i sposobnosti koja kasnije prenose na svoje kolege ovdje u Crnoj Gori“.

U prethodnoj godini puno je urađeno na rješavanju  problema strukture vojske koja je bila neadekvatna kako po oficirskom kadru tako i po starosnoj strukturi. Naglašava da je samo za godinu dana podmlađena vojska sa 41-e na prosječnih 37 godina. Ministarstvo, kako je zaključio, posvećeno radi na izgradnji stanova za zaposlene. Za drugu polovinu godine najavljuje početak izgradnje velikog stambenog objekta u Zagoriču sa preko 400 stanova. Na tome se, tvrdi, neće stati već će u svim gradovima gdje postoje kasarne biti građeni stanovi.

Komentari: 2

Freeman

10. 01. 2019 - 11:21

Gospodine Boškoviću,tako ne misli 85% građana Crne Gore !.Naprotiv .
Мирослав Ђукић

09. 04. 2019 - 15:32

Прво, нешто је или исправно, или није. Нема трећег! "Најисправније" је само флоскула, фраза, не значи ништа. Друго, 85% грађана су у праву, чак и када нису -"најисправнији"! Или, од некакве назови демократије нема ни "д"! Има да нас питаш, да нас пустиш да слободно искажемо свој већински став и да поштујеш нашу вољу, чак и када ти се она не допада, а не да ми причаш приче о томе шта је "најисправније"! Стално неко иде у рат, тамо може да погине, а за чије бабе здравље? Кад овај режим ускоро оде "на ропотарницу историје" довољно је обичном одлуком Скупштине ЦГ изгласати излазак из НАТО. Како смо ушли - тако ћемо изаћи. НАТО, ако иоле држи до себе, морати то да поштује. Пошто смо купили, по истој цени ћемо то и продати!
Novi komentar