Crnogorski pokret podnio krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu

Zaustaviti govor mržnje

Crnogorski pokret podnio je juče Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija zbog izjave od 7. januara tokom božićne liturgije ispred Saborne crkve Hristovog vaskresenja u Podgorici, kada je, između ostalog, nazvao Crnogorsku pravoslavnu crkvu – „autofekalnom“.
Objavljeno: 10. 01. 2019 - 06:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

U krivičnoj prijavi, u koju je Pobjeda imala uvid, precizirano je da se podnosi protiv Amfilohija zbog „krivičnoga djela povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjih nacionalnih zajednica iz člana 169 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370“ ovog zakonika. PRIJAVA Iz Crnogorskog pokreta podsjećaju na Radovićevu izjavu da „su brojni grijehovi sadašnje crnogorske vlasti, a da su od njih tri najizraženija: stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i uvođenje sankcija Rusiji koje je okvalifikovao riječima: ‘Nije to ni čudo, jer su oni nasljednici onih koji su ukinuli Bogosloviju, ubili mitropolita Joanikija i preko stotinu i dvadeset sveštenika nakon Drugog svjetskog rata’“.

- Oni koji su vaspitavani na duhu bogoubistva i bratoubistva samo nastavljaju tu politiku, sad stvaraju i svoje crkve. Možete misliti koji je to stid i sram za Crnu Goru, za Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, da bezbožnici i prodane duše stvaraju neke svoje crkve. Stid i sram je što oni danas izmišljaju nekakvu svoju autofekalnu crkvu, da oprosti ova svetinja. Od otpadaka crkovnih prave crkvu, od onih koji ne služe Bogu Hristu nego sebi i svojim interesima. To je stid i sram današnje Crne Gore, odnosno onih koji su na vlasti. Oni bi da otmu hramove, proglašavajući ih za državne. To je još jedno bezumlje. To je stid i sram vlasti, a ne Crne Gore, jer Crna Gora to ne prihvata – citirali su oni u prijavi riječi Radovića. Iz Crnogorskog pokreta ističu da su kriminalna i zločinačka djela protiv Crne Gore nezamisliva, kako je navedeno u prijavi, „bez nadahnuća koja im daje svetosavlje i svetosavska crkva na čelu s Amfilohijem i nekolicinom terazijskih Crnogoraca“. - Veli da je današnja vlast nasljednica komunističke koja je ubila mitropolita Joanikija Lipovca i sveštenike koji su bili saradnici okupatora i ratovali protiv sopstvenog naroda za nacističke interese, tako afirmišući nacističke saradnike i nacizam indirektno, što je protivustavno i kažnjivo po Krivičnom zakonu – kategorični su iz Crnogorskog pokreta.

Crnogorske domoljube koji, kako je napisano u krivičnoj prijavi, „obnavljaju svoje svetinje i Crnogorsku crkvu koju naziva lažnom, on (Amfilohije Radović) naziva izdajnicima i prodanim dušama“. - Ovakvom izjavom naoružava vjerujuće mržnjom prema svemu crnogorskom, osobito prema Crnogorskoj crkvi i potpaljuje strasti kod prostoga naroda koje prijete da isprovociraju i transformišu se u nasilje prema Crnogorcima i crnogorskoj državi. Ovo je veleizdajnička i zločinačka izjava, jednoga arhijereja, dakle, lica s posebnim odgovornostima, kojom se zemlji i narodu „namiče omča na vrat“, a našem potomstvu stavlja „glavu na panj“ za bjelosvjetske centre moći koji nam snivaju propast. Očito, bjelodano i beskrupulozno obavljaju funkciju instrumenta velikosrpske politike koja ima tendenciju da uvede u Crnu Goru „sirijski scenario“ i dovede nas do unutrašnjih sukoba i propasti zemlje i naroda s ciljem da u neredovnim prilikama Srbija uspostavi vlast u zemlji – navedeno je u prijavi.

UVREDE

Ovakvom izjavom, nastavlja se u krivičnoj prijavi, počinio je (Amfilohije) krivično djelo povrede ugleda naroda i drugih manjinskih zajednica, iz člana 199 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne i vjerske mržnje iz člana 370 ovog zakonika. - Njome, na direktan način podstiče mržnju između pripadnika pravoslavne vjeroispovijesti koji pripadaju dvijema crkvama - Crnogorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi – i između njih kao hrišćana i građana ateista. To ne čini prvi put, već u kontinuitetu, s krajnje zlim i zadnjim namjerama dovođenja zemlje u stanje haosa, da bi u neredovnim prilikama, strane sile, podržane iznutra, srušile ustavni poredak i zavele kolonijalnu upravu u interesu Srbije i Republike Srpske. Poznata je Amfilohijeva izjava da su Crnogorci „komunistički nakot ili kopilad“. U Ljubljanskoj „Mladini“ oktobra 1988. godine Amfilohije Radović kaže: „Stav Komunističke partije i to po direktivama Kominterne prije rata, bio je da Balkan i u srcu Balkana srpski narod treba da se oslabi. Na temelju toga stvoreni su novi narodi koji u istoriji nijesu nikad ni postojali, kao recimo Crnogorci, oni su najočigledniji primjer“. Prije neku godinu, na pitanje novinarke „Šta mislite o crnogorskom državnom projektu“, odgovorio je: „Ne pravi se pita od onoga“.

Mitropolit SPC Amfilohije, mitropolit dabrobosanski Nikolaj i episkop zahumsko-hercegovački Atanasije izdali su 1998. godine zajedničko saopštenje: „Takozvana autokefalna crnogorska crkva sastavljena je od jednog raspopa, jednog raskaluđera i jednog nesvršenog učenika Cetinjske bogoslovije, delikventnog ponašanja, predstavlja jednu necrkvenu i anticrkvenu sektu. Zato svako učestvovanje u toj sekti znači umjesto blagoslova božijeg, prizivanje prokletstva na sebe i svoje potomstvo!“ Prije nekoga vremena, nakon liturgije u crkvi na Ružici, prisutnima je veličao vladiku Danila i njegovo tobožnje iniciranje pokolja crnogorskih muslimana, koje je nazvao lažnim ljudima: „Mnogi i danas prigovaraju kako je to smio vladika Danilo. Jeste da je strašno pobiti ljude, međutim, još je strašnija duhovna smrt koju siju oko sebe ti lažni ljudi, sa lažnom vjerom“. A 2014. je izjavio: „Ko ne bio veran jednojezičnoj, jednokrvnoj Rusiji, dabogda živo meso od njega otpadalo, bio proklet tri puta i 3.000 puta od mene. To je ono što je ostavio Sveti Petar Cetinjski svojim Crnogorcima, pa bi bilo dobro da i sadašnji predsjednik Vlade Crne Gore pročita ove riječi u trenutku kada prvi put u istoriji zavodi sankcije Rusiji“.

Posljednje uvrede crnogorskoj naciji Amfilohije je uputio 17. septembra 2017. godine, kada je, na praznik „proroka Mojsija Bogovidca i Svetog Petra Dabrobosanskog“, sa sveštenstvom služio liturgiju u Cetinjskom manastiru, i tom prilikom kazao „... A ovi misle da su Crnogorci samo zato što su se, kao i volovi, rodili u Crnoj Gori. Nisu to Crnogorci“. Zato predlažemo da ovo tužilaštvo pokrene postupak protivu Rista Ćirovoga Radovića, u monaštvu Amfilohija, zbog raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje, i odredi mu kaznu koja odgovara težini djela, ali imajući u vidu da je zbog govora mržnje i omalovažavanja države Crne Gore, protiv njega već pokretan postupak – zaključili su iz Crnogorskog pokreta. Ombudsman Šućko Baković u utorak je reagovao na ovu izjavu Radovića o Crnogorskoj crkvi, ocijenivši je „neprimjerenom i neprihvatljivom“. - Neprimjerene su i krajnje neprihvatljive izjave kojima se vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana, a posebno je neshvatljivo da one dolaze od visokog crkvenog velikodostojnika i to u danima praznika koji je najveći simbol širenja mira, ljubavi i povjerenja – rekao je Baković za Javni servis. Podsjetio je da crkve, vjerske zajednice i njihovi predstavnici imaju određeni nivo slobode kada su u pitanju javni nastupi, ali i odgovornost i obavezu da tom prilikom, u skladu sa svojom društvenom pozicijom, ne narušavaju dostojanstvo pojedinaca i grupa kojima se obraćaju ili o kojima saopštavaju stav.

Komentari: 8

Goga

10. 01. 2019 - 09:12

Narodima u nasoj regiji treba zabraniti da se bave istorijom i religijom. Uvijek sam se cudio u titovom vremenu zasto se ćuti o raznim istorijskim dogadajima i zasto ne dozvoljava popovima da rovare . SADA SAM SVE SHVATIO, svaka im čast,to je jdini lijek za ove uhljebe i đzabalebarose !!!
shvatio i patio

10. 01. 2019 - 11:05

E zato je komunizam i trajao .Dok je bila UDBe i batina morao si cutat i gledat ocigledno urvanije .
Rašo

10. 01. 2019 - 10:28

Toliko mržnje prema Crnogorskom narodu , da jedno svješteno lice ispoljava , pa to je nevjerovatno. U stvari on i nije svješteno lice već političar obučen u svještenu odoru. Ova osoba bi da je u mogućnosti pucala u ljude bez i malo griže savjesti. Mada ni tu nije ostao dužan, jer su oni kriminalci koje je on blagosiljao ubijali ljude na ratištima. Da je pravde on bi davno bio u zatvoru .
Mирослав Ђукић

10. 01. 2019 - 12:30

По свим режимским анкетама, распоп Мираш и његова НВО су најомраженији лик и најомраженија организација у ЦГ, у задње дведеценије. Откуд је сада Мираш = "црногорски народ"?
Miroslavljevo laprdanje

10. 01. 2019 - 13:52

Nego, đe ćemo za Crnogorsku Novu Godinu.
Miro slave

10. 01. 2019 - 14:58

Odje je rijec o govoru mrznje tvog idola. Koncentrisi se na temu. Naprimjer, kazi da to nije mrznja nego je to najljepse sto on umije i moze.
Realista

10. 01. 2019 - 13:13

Uz svako postovanje, pokazuje se da su najpoganija sorta ljudi, tkz srbi zi Crne Gore kao i njima slicni BiH pravoslavci odn srbi (kako se vole nazivati. Toliko su popljuvali i zla napravili (i jedni i drugi) svojim maticnim drzavama,da ih vise ni bacuske ne bi uzele kod sebe.
vele

10. 01. 2019 - 14:40

LjudI dragi, prosto kao covjek pravoslavac stidm se pred bogom od ovakvih nakaradnih popova, dje mjere nemaju ,dj im materijalno nadvlada ljucko imali iko svijesti i mira bozjega od njih da vec jednom zatvore ustai jezike otrovane .Dokle vise zaboga miloga ko ih moze zaustaviti.Samo bog SVEMOCNI pa eto predajmo ih nemu.
Novi komentar