Pod uslovom da je psihički zdrav

Mitropolit Mihailo: Amfilohije bi u drugoj državi bio protjeran

Nije Amfilohije Radović samo Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi uputio uvrede koje normalna osoba ne može da izgovori, nego i državi Crnoj Gori i njenim građanima, i ako vlast i dalje hoće da mu oprašta to što Crnogorce naziva volovima, nakotom, izmišljenom nacijom, onda ili su slabi ili sarađuju sa njim. Mi više ćutati nećemo, već ćemo se svim demokratskim sredstvima truditi da se ovom što se radi protiv nas od Radovića i Srpske pravoslavne crkve stane na kraj, poručio je u razgovoru za Dnevne novine mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.
Objavljeno: 10. 01. 2019 - 07:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Povod za razgovor bile su posljednje teške uvrede mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Amfilohija tokom božićne liturgije, kada je, između ostalog, CPC nazvao “autofekalnom crkvom”. 

Njegova izjava izazvala je osudu i reagovanje ombudsmana Šućka Bakovića, crkvenih odbora CPC, kao i Demokratske partije socijalista, koja je u jučerašnjem saopštenju pozvala nadležne državne organe da reaguju zbog širenja govora mržnje.

Mitropolit CPC Mihailo ističe da bi za izjave kakve Amfilohije upućuje ne samo vjernicima ove crkve, nego i pripadnicima drugih vjeroispovijesti u Crnoj Gori, u nekoj drugoj zemlji bio protjeran, pod uslovom da je psihički zdrav.

“Bilo je svakakvih komentara od Radovića i do sada, ali njegova posljednja izjava mi najviše djeluje da dolazi od osobe koja ima ozbiljan psihički poremećaj i da bi trebalo da ga pregleda psihijatar. Dakle, prvo da vidimo da li ta osoba raspolaže razumom. Ako mu se um pomutio treba ga liječiti, a ako nije tako onda treba preduzeti druge mjere. I sam Hrist je takve ljude kaznio. To su ljudi koji su skloni svemu i svačemu koji izazivaju nered, a Radović je to radio u toku ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka i kroz čitavu poslijeratnu istoriju”, ističe Mihailo.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve ocjenjuje da je sve ovo što radi Mitropolija crnogorsko-primorska, odnosno Srpska pravoslavna crkva preko nje, posljednji trzaj i pokušaj da izazovu nered i sukobe pred usvajanje zakona o vjerskim zajednicama.

“To upravo pokušava srpski patrijarh Irinej preko filijale u Crnoj Gori da izazovu nerede i sukobe. Srpskog patrijarha, inače, odlično poznajem, jer smo zajedno predavali u Ostrogu i u Moračkoj školi. Ne mogu da govorim o njegovim intelektualnim sposobnostima, ali kao patrijarh je možda i najgori od svih koji su bili prije njega. Irinej misli da mu je sve dozvoljeno, da je on vlast i da može svašta da priča. Ovdje ne govorim o državi Srbiji, nego o srpskoj crkvi i uticaju koji preko svoje filijale ima u Crnoj Gori. Nažalost, u tome svemu dosta im pomažu i crnogorski izdajnici u državi u Crnoj Gori, ali i oni koji su u Beogradu, a ima ih i u srpskoj skupštini, koji ne smiju reći da su Crnogorci, dok njihovi sljedbenici ovdje u crnogorskom parlamentu ruše državu Crnu Goru”, upozorava mitropolit Mihailo.

Srpska pravoslavna crkva, kaže mitropolit Mihailo, osjeća da se, nakon priznanja Ukrajinske crkve, približava i priznanje CPC i to je za njih “velika muka”.

“Carigradski patrijarh je, obrazlažući odluku o priznanju Ukrajinske crkve, izjavio da je dobro proučio istoriju Ukrajine i na osnovu toga donio odluku da se da tomos, odnosno autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. On je poručio da će proučiti i balkansku istoriju, i da države na Balkanu imaju autokefalne crkve. Ja neću da govorim o ostalima, mene zanima samo Crnogorska pravoslavna crkva, koju je i sam cargradski patrijarh priznao, kao i Sveti Ruski Sinod, odnosno Ruska pravoslavna crkva. Priznala je i Srpska pravoslavna crkva, jer je kao autokefalnu prisajedinila SPC nakon 1918. godine”, podsjeća.

Podsjeća takođe da SPC, sve do Berlinskog kongresa, nije bila autokefalna.

“To potvrđuje činjenica da nemaju tomosa do 1879. godine. Oni kažu da su ga izgubili. Činjenica je, međutim, da su prvi tomos dobili nakon Berlinskog kongresa i da su ga platili 1,5 miliona zlatnih švajcarskih franaka”, kaže mitropolit Mihailo, upozorivši na pojavu novih građevina pod okriljem SPC.

Komentari: 10

Montenegringo

10. 01. 2019 - 07:19

Sa vjerom u Boga pravednoga cemo uskoro docekati dan obnovljene autokefalnosti. O spc u Crnoj Gori je svaki komentar suvisan i zalostan. Neka je vjecna CG
Mирослав Ђукић

10. 01. 2019 - 08:57

"Gringo, you must be careful. my compadre, you must be very careful if you going south", што би рекао Балашевић!
Autokefalna CPC

10. 01. 2019 - 07:50

Krenulo je, nego sto.
CRNOGORAC

10. 01. 2019 - 08:21

VAKAT JE VISE DA SE STANE NA REP RISTU SOTONI I DA SE RISTO I SVA NJEGOVA BRATIJA ISPRATI IZ C.GORE ZA VAZDA . PA NEKA SIRI MRZNJU I SRPSTVO PO R.SUMSKOJ I SRBIJI DO MILE VOLJE.
Tesla

10. 01. 2019 - 11:13

Nevjerovatno da neko u sluzbi crkve kao sto je Amfilohije ovoliko dugo i ovako pokvareno po ko zna koji put vrijedja sve sto nije srpsko ili bolje da kazem sto nije po njegovoj volji.A svi znamo ko je on.Pun je YouTube materiala dje se dici u prisustvu zlocinaca, onda kune i proklinje, itd. Ali me vise cudi druga stvar: NVO i takozvana GRADJANSKA opozicija. Dje si Dritane, dje si Aleksa ? Svi cute?! Sta treba da se desi da bi nesto od vas culi? Kako vidim niti je dvojac Dritan en Aleksa gradjaski a niti NVO radi svoj posao. Vjerovatno cekaju zeleno svetlo od Amfija & Co iz Beograda.
CiNick

10. 01. 2019 - 12:55

U Srbiju tri đetića Albanca prstima po snijegu na stakla auta izpisali UÇK i dobili po 55 dana zatvora. U CG đe gođ se obrneš naletiš na krst s ognjilima ili explicitnu parolu "Ovo je Srbija". I nikome ni dlaka s glave ne fali.!? I opet tvrde da su ugroženi!.? Čudan neki svijet.
Milo Vujović

10. 01. 2019 - 14:13

Poštovani Patrijarhu Mihailo, Odavno su se Stekli Uslovi da se Ukine Okupatorska ilegalna tzv.sPc,i Proćera iz Crne Gore,Posebno sada Poslije Ukidanja tzv. Podgoričke Skupštine Nedavno u Parlamentu đe su Ukinuti Svi Akti koji su Donešeni s njom i Akt,Dekret Krvnika karađorđević sa kojim se Ukinula Naša Više Vjekovna Sveta CPC,Znači Stekli su se SVI USLOVI,da se u Novom Zakonu izbriše Okupatorska ilegalna tzv.sPc u Crnoj Gori !! ali pošto to Zavisi od ove Vlasti,koja ne Reaguje na Bezobrazne Opasne Uvrede i Poniženja CPC i Crnogorske Nacije od Mega Balege popa i Okupatorskog četničkog izmeta tzv.sPc ,Nazivati Nas izmišljenom Nacijom,Nakotom,Volovima i Govnima,Ovakav Udar na CRNOGORSKI OBRAZ,ovo bi za Svaku Vlast koja drži do svoga Obraza,Bio Povod da te Neko u Svojoj Kući Naziva Govnetom,da ga iśeraš minimum iz Svoje Kuće,i još u Kojoj ilegalno Boravi skoro 100.god. ovo je Jedan od 1000 Povoda da Okupatorska ilegalna tzv.sPc.Završi Svoju Sramnu Pljačkašku Misiju u Crnoj Gori !!
Ja

12. 01. 2019 - 10:24

Koliko komentara protiv Mitropolita Amfilohija toliko vas je i bilo oko nalozenog Badnjaka. Cak ni TV Vijesti nisu prenijeli vas skup. Dok je ispred Hrama bila rijeka gradjana koji su u redu cekali i po dva sata. A sto nikad ne pomenuste da je upravo ovaj Vaseljenski patrijarh anatemisao vaseg mitropolita dok je sluzbovao pri grckoj Crkvi u Italiji
Ja

12. 01. 2019 - 10:27

Kako to da u anketama Mitropolita Amfilohija pidrzava preki 55% vjernika a vi hocete da otjerate iz CG rekoste ne samo njega vec i ine koji ga podrzavaju. Ako je Srba 34% to znaci da ga podrzava i preko 20% crnogoraca
danilo s.

13. 01. 2019 - 09:34

A imaju li svi gradjani jednak pristup crkvama? Odnosno, da li je fer utakmica ako jedna strana ima skoro sve crkve i manastire u svojim rukama, ogromni novac, propagandu, itd. na svojoj strani, a druga ništa ili veoma malo od toga? Kada crkve budu vracene državi - vidjecemo vašu "popularnost."
Novi komentar