Lekić: Đukanović između katedre za istoriju i afere „Kum“

Postavlja se pitanje da li će predsjednik vladajuće partije udostojiti javnost makar  izjave kojom bi objasnio - da li je njegova partija suprotno zakonu finansirana od jednog bankara koji to javno tvrdi i koji je, kao što je šire poznato,  bio poslovni partner Đukanovića i njegove vlasti  u više velikih i zajedničkih  investicionih  poduhvata - poručuje Miodrag Lekić, predsjednik DEMOS-a
Objavljeno: 10. 01. 2019 - 12:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

'' Prošla godina je završena u znaku identitetskih bitaka i propagadnih predstava u novim kulisima sa starim i novim izvođačima. Rezultati su nove podijele, mržnje, manipulacije u zemlji inače dubokih nacionalnih i socijalnih rascijepa. Svakom ozbiljnom je jasno da najnovije misije prevaspitavanja naroda i izazivanje emocija  imaju za cilj skretanje pažnje sa postojanja neograničene vlasti, realnih, nagomilanih životnih problema i preciznih zadataka postavljenih u procesu evropskih integracija'', kazao je Lekić.

Kako dodaje, zbog toga se neminovno na početku nove godine postavljaju mnoga pitanja.

''Da li će tema izgrađivanja temeljnih vrijednosti demokratije i odgovorne države na vrijednostima integrisane zajednice doći na dnevni red i biti ispred operacije ugrađivanja identiteta i političkih propagandi posebno na kontrolisanim medijima, od nedavno i na ponovo partijsko-autokratski osvojenom Javnom servisu. Konkretno, da li će za početak Đukanović ostaviti makar na kratko umišljenu ulogu šefa katedre za crnogorsku istoriju sa koje u stilu dosljednog prosvetitelja narodu objašnjava prošlost pritom se grubo obračunavajući kako sa političkim neistomišljenicima tako i sa vlastitim dijametralno suprotnim stavovima koje je ranije, takođe agresivno, zastupao'', ističe Lekić.

Lekić smatra da je ''najnovija afera'' u vezi sa javnim tvrdnjam nezakonitog finansiranja vladajuće stranke je samog Đukanovića zatekla u fazi njegovih javnih elaboracija o ulozi komita u crnogorskoj istoriji.  

''Sada se postavlja pitanje da li će predsjednik vladajuće partije udostojiti javnost makar  izjave kojom bi objasnio - da li je njegova partija suprotno zakonu finansirana od jednog bankara koji to javno tvrdi i koji je, kao što je šire poznato,  bio poslovni partner Đukanovića i njegove vlasti  u više velikih i zajedničkih  investicionih  poduhvata. Iako je uočljivo da režimski mediji prema upustvima svojih šefova iz vlasti zaobilaze najnoviju aferu „Kum“, evidentno je da prema elementarnim pravilim demokratije Đukanović je već bio dužan da se javno izjasni. Da sve objasni  domaćoj  javnost i međunarodnim adresama. Posebno Evropskoj Uniji koja, koja namjerava – a u to još pokušavamo vjerovati - da materiju iz poglavlja 23 i 24 tretira na ozbiljan način. Ishod ovog pitanja kao i druga koja čekaju političke rasplete će ubrzo pokazati što nas čeka ove godine'', navodi Lekić.

Predsjednik DEMOS-a dalje pita da li će ova godina biti godina ozbiljnog pokušaja demokratskih reformi, odnosno  bitka za bolju budućnost zemlje i građana?

''Ili će kao u prošloj godini, to biti bitka za bolju prošlost sa primarno manipulatorskim, politički prizemnim ciljevima održavanja vlasti. U tom drugom scenariju se odlažu ekonomske, institucionalne reforme, direktno sprečava dekriminalizacija crnogorskog društva i drugi zahtjevi u evropskim integracijama, dok će se nastaviti sve očiglednija dezintegracija zemlje po nacionalnim i socijalnim šavovima. U svakom od navedenih scenarija neohodno je da se snage demokratske alternative udruženim, osmišljenim, kulturnim javnim dijelovanjem osnaže u borbi za izgrađivanje pristojne, moderne, evropske i na vrijednostima integrisane crnogorske države'', zaključio je Lekić. 

Komentari: 12

Seoce

10. 01. 2019 - 13:05

Zašto ne ignorištete ovog nadobudnog iz Seoca i Miloševićevog poltona dok je bio ambasador SRJ u Italiji i kad je tamo bio u posjeti Đukanović Milo nije ni htio da se sa njim susretne. O svemu tome iz Monitora iz polemika sa njim sa Brankom Vojičićem i Veseljkom Koprivnici, a pitajte i Marka Orlandića ko je ML
po kom osnovu....

10. 01. 2019 - 13:40

....je Milo tamo boravio? Prisjeti se malo.
Ne vrijeđaj

10. 01. 2019 - 17:27

Ti se potpisa sa "Seoca". Ne vrijeđaj. Kada pišeš o Lekiću, potpisuj se sa "Donja Seoca", odakle je Lekić Mada ni u "Donjim Seocima" nikada nije dodio većinu glasova svojih seljana. PS Sa takvim tvojim potpisivanjem vrijeđaš nas iz "Gornjih Seoca".
Nekad ste bili isti

10. 01. 2019 - 20:12

"Selo Seoce, koje je dotada pripadalo krajini Šestani, od Šćepana Maloga pripalo je Crmnici, odnosno Crnoj Gori. Dotada Seočani su bili turske čifčije i od ulova ribe davali su trećinu ili polovinu."
Bato- Berane

10. 01. 2019 - 13:37

Profesore od A do Š potpisujem sve sto ste rekli sve ziva istina jedini ste dosledni i gradjanski orjentisani za razliku od drugih opozicionih partija koje su naciinalisticke ili uz nacionalisticke zbog mamdata!
Tango -BP

10. 01. 2019 - 13:41

Gospodine Lekicu nije mi jasno takav covjek ime za Crnu Goru ne saradjujete sa Demokratama i Ura, mislim da vase tri partije bi mogle da pobjede i Dps i ostatak opozicije jer Demos ima i iskusne i mlade i kvalitetne pre svega postene ljude od sjevera do juga i greska bi bilo.nenapraviti koaliciju to je moje misljenje .
Tesla

10. 01. 2019 - 15:56

@Tango - E sad te pitam ali ozbiljno : Ti ovo stvarno mislis?Lekic ime za CG?Demos ima iskusne i mlade ljude?Zajedno sa demokratama i urom da pobijede? Daj covjece probudi se iz 30-godisnjeg sna. Pa njima kad bi glasove na kvadrat brojili nebi mogli da pobijede.Ostala prica je nesto za tuzioca i sud.Nas narod a prije svega politicka elita treba da shvati a i da primjer ostalima da mi imamo nezavisno sudstvo koje odlicno radi i pod prismotrom je od strane EU.Lekic kao sto on samo zna mrsi rabotu i pokusava da ucari neki poencic.Cak i laici znaju da od toga nema posla.Ostalo su samo spekulacije.Mada kad razmislim, svi ovi sto su nevini bjeze iz drzave. Cudno...
Olivera 47

10. 01. 2019 - 17:03

Gospodine pod nadimkom ,, Tesla" Lekić je pobjedio Vujanovica na izbore za predsjednika CG i ta pobjeda mu je ukradena svi smo gledali kako Milo gura Vujanovica na binu i grimasu Vujanovica. Ja nebi zanemario Lekica kao ključnu sponu u demokratskoj opoziciji CG idealna koalicija bi bila Demokrate, Demos , Ura, Sdp i Snp. A na drugoj strani DF i ostale partije nacionalne. Mislim da procenat koji Lekica podrzava je gradjanski dio CG jer u samom Demosu u predsjednistvu su Srbin, Crnogorac, Bošnjak, Albanac mislim da to ni jedna partija kao pojedinacni subjekt nema !
Tesla

11. 01. 2019 - 12:17

@Olivera - donekle se slazem u vezi koalicija ali opet nijesi u pravu.Pominjes nesto sto je nekad bilo.Pa i Marovic je nekad bio pa enoga krije se po Beogradu.Pa nekad je i Djukanovic uz Milosevica bio dok nije vidje kud to sve vodi. A sto se tice takozvanih gradjanskih partija koje pominjes - neznam sta podrazumijevas pod gradjanskim. Koliko znam sve te partije sto nabrajas sve zajedno kao primjer bosnjaka/muslimana ima onoliko koliko sam DPS ima u najmanjoj opstini u CG. I na kraju taman tako da ih sastavis opet su manjina u odnosu na ostatak. I ne zaboravi jos ovo: ako nastave sa bojkotom imacemo za manje od 2 godine opet izbore pod "starim" uslovima. Sa obzirom da vecini njima pada rejting zbog negiranja drzave (ali ne i kase) ispasce da ce biti u mat poziciji i onda cao do 2024. A vladajuca struktura ne zabusava vec radi, dalje da ne komentarisem sta to znaci :)
Dirigent

10. 01. 2019 - 19:08

Ovaj tiltuje, ko njega visy sluša.
Vasojević

11. 01. 2019 - 07:34

Vrlo korektno saopsteno i tačnoI Oni sto ga ne vole nemaju sta zamjeriti ovom tekstu.Ako imaju, nek kazu sta je ovdje netačno izneseno..Ostaje im samo zloba.
Njemacki Crnogorac

11. 01. 2019 - 21:43

Lekiću budići predsjedniče CG ti jedini ove budale iz opozicije mozes da ujediniš na predlog Mandica i druzine vodio si DF i napravio rezultat za pamcenjw pored svog lopovluka i kradje Dps onda je Mandic izdao naredjenje da se satanizujes ti i još jedan tadasnji poslanik koji je stao isrinski uz tebe! Lekic jedini moze da dogovori saradnju izmedju DF i Demokratq i da bude spona da se dodje do koalicije i promjene vlasri u CG ! Svako ko misli drugacije i zlonamjeran je prema Demosu i Lekicu radi na odrzavanju Dps na vlasti kolim sve do bronamjerne opoticiine prvake da shvate i iskljuce iz pregovora Mandica i Predraga Bulatovica jer ti ljudi su dugo tu i rade na svadjanju opoticije!
Novi komentar