"Izdao oca"

Sin jednog od narko bosova svjedočio protiv El Čapa Guzmana

Hesus Visente Zambada Nijebla (43), sin jednog od vođa zloglasnog meksičkog narko-kartela "Sinaloa", svjedočio je protiv narko-bosa Hoakina Guzmana - El Čapa, a njegov nastup šokirao je sve jer je na taj način izdao svog oca.
Objavljeno: 10. 01. 2019 - 16:45 Promjenite veličinu teksta: A A A
Sin jednog od narko bosova svjedocio protiv El Capa Guzmana
Foto: Reuters/Jane Rosenberg

U medijima se pojavila informacija da Hesus godinama radi za američku DEA, koja proganja narko-kartele, te da se sa njima dogovorio da im dostavlja informacije, a da ga, zauzvrat, puste da obavlja poslove na narko-tržištu.

Hesus je opisao da ga je otac Ismael Zambada vodio na sastanke sa dilerima i "kupljenim" policijskim službenicima koji su pomagali krijumčarima.

On je pet sati govorio pred porotom o trgovini drogom otkrivajući sve, od krijumčarskih ruta, do načina pranja novca, ratova za teritoriju i višemilionskih mita.

Mlađi Zambada ispričao je kako su El Čapo i njegov otac prevozili drogu u automobilima, vozovima, avionima, podmornicama i hladnjačama sa mesom.

On je potvrdio da je njegov otac mjesečno za mito izdvajao do milion dolara.

Jedan general zaposlen u Ministarstvu odbrane Meksika za svoje usluge mjesečno je primao 50.000 dolara.

Mito narko-krijumčara primali su i tjelohranitelji političara najvišeg ranga.

Hesus je bio desna ruka svog oca i nadzirao je pošiljke kokaina iz Kolumbije u Meksiko, te dalje do Čikaga i Los Anđelesa.

Ali, 2009. godine uhapšen je u Sijudad de Meksiku i izručen u Čikago.

Zambada radio kao agent američke DEA

Suđenje Hesusu je trebalo da počne, kad su njegovi advokati iznenada objavili da je godinama radio kao tajni agent američke agencije DEA.

On se dogovorio sa američkim agentima zaduženim za borbu protiv krijumčara droge da im dojavljuje informacije o svojoj konkurenciji, a zauzvrat bi mogao slobodno da radi.

O tome se van tih krugova ništa nije znalo, a američke vlasti odbile su da potvrde informaciju koja je procurila u javnost.

Hesus je pred optuženim El Čapom ispričao kako je na sastanku sa visokopozicioniranim političarima i predstavnicima "Pemeksa", meksičke nacionalne naftne kompanije, raspravljao o transportu 100 tona kokaina tankerima.

Šokantan je bio i dio svjedočenja u kome Hesus tvrdi da ga je sam El Čapo spojio sa ljudima iz agencije DEA.

Zambada se, kako tvrdi, umorio od života kriminalca i poželio da se "penzioniše".

El Čapo mu je ponudio da ga poveže sa svojim kontaktima u američkoj agenciji.

Međutim, nije otkrio ko su ti kontakti niti da li je El Čapo ispunio obećanje.

Nesuđeni "narko-prestolonasljednik" sada je svjedočio pred sudom u Njujorku protiv svojih saradnika i oca, na suđenju sa neviđenim mjerama bezbjednosti, koje, kako tvrde američki mediji, nije posebno uzdrmalo južnoameričke narko-klanove, koji su već našli nove vođe.

Komentari: 1

diler i saradnik

10. 01. 2019 - 17:17

On se dogovorio sa američkim agentima zaduženim za borbu protiv krijumčara droge da im dojavljuje informacije o svojoj konkurenciji, a zauzvrat bi mogao slobodno da radi ************************************************************************* Tako to svuda funkcionise. Hapsi se sitna konkurencija a prolaze oni koji daju dio .
Novi komentar