Uz defile mažoretki iz Herceg Novog u centru grada

Turistička ponuda Crne Gore promovisana na sajmu u Beču

U organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, turistička ponuda destinacije za predstojeću sezonu predstavljena je na međunarodnom sajmu turizma „Ferien 2019“ koji se održava od 10. do 13. januara u Beču.
Objavljeno: 10. 01. 2019 - 17:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Riječ je o vodećem turističkom sajmu na austrijskom tržištu, na kojem svoju ponudu predstavlja preko 800 izlagača iz 70 zemalja, a koji pored profesionalaca iz svih sektora turističke industrije okuplja i veliki broj medijskih kuća i preko 150.000 posjetilaca.

S obzirom na specifičnosti ovog tržišta kada su u pitanju navike austrijskih turista, tokom promocije u Beču, pored ponude za predstojeću sezonu, novootvorenih hotela, akcenat je na promociji  ponude za aktivni odmor, kulturne baštine i izletničkih tura. Među ostalim novitetima predstavljena je i nova panoramska ruta “Durmitorski prsten”, koja podrazumijeva oko 80 kilometara označenog puta kroz Nacionalni park Durmitor i Park prirode Piva, a namijenjena je turistima koji žele samostalno istraživati Crnu Goru, bilo automobilom, motorom ili kamp prikolicom, uz mogućnost da se informišu o znamenitostima na putu, putem audio vodiča za telefone, sa GPS-om.

Takođe, sajam u Beču bio je prilika da promocija najstarije turističke manifestacije u zemlji i jedne od najprepoznatljivijih u regionu, jubilarnog 50. “Praznika mimoze” počne upravo iz ovog grada, defileom preko 40 učesnika karavana u samom centru grada, kao i prisustvom mažoretki na štandu Crne Gore, u organizaciji TO Herceg Novi, u saradnji sa Herceg Festom i Opštinom Herceg Novi.

Štand Crne Gore posjetio je i ambasador Crne Gore u Austriji, Željko Perović. Tokom sajma direktorica NTO CG Željka Radak Kukavičić, sa saradnicima, održala je sastanke sa aktuelnim i potencijalnim partnerima sa ovog tržišta, predstavnicima turoperatora i medija, na kojima je bilo riječi o trendovima koje bilježi Crna Gora kao turistička destinacija i mogućnostima za privlačenje većeg broja turista sa tržišta Austrije.

''Sajam u Beču je jedan od prvih sajmova sa kojim počinjemo promociju turističke ponude ne samo za sezonu 2019, već i za naredne turističke sezone. Upravo na ovom sajmu je prisutan veliki broj predstavnika, prije svega turističke privrede i naravno lokalne turističke organizacije. Ovo je prilika da naši turistički poslenici, turistička privreda u konačnom definiše i detalje ugovora već za ovu sezonu 2019 s obzirom da prve organizovane grupe gostiju upravo sa ovog tržišta u Crnu Goru dolaze krajem marta. Dobra avio povezanost između Crne Gore i tržišta Austrije, koje predstavlja jedno od naših prioritetnih tržišta zajedno sa tržištem uopšte Njemačke, je jedan od glavnih motiva većeg dolaska gostiju sa ovog tržišta i ono naravno što jeste ponuda Crne Gore a to je taj segment turizma orijentisan na prirodu i aktivni odmor, što je jako interesantno gostima sa ovog tržišta. Na ovom tržištu fokus jeste upravo na prezentaciji te vrste ponude.  Mi smo u protekloj, 2018 godini, imali značajan rast broja gostiju sa ovog tržišta, ali i imali jednu intezivnu kampanju na ovom tržištu koja će biti nastavljena i tokom 2019. Već krajem aprila i početkom maja imamo studijsku posjetu novinara iz Austrije, jer se pokazalo da te vrste promocije i prezentacije naše ponude daju jako velike efekte'', kazala je Radak Kukavičić.

slika-2

Kako je sa sajma poručeno Montenegro airlines čini avio povezanost već godinama sa Austrijskim tržištem, leteći za Beč. 

''Ove godine smo ostvarili značajno veći broj putnika koji je činio da se turistička sezona u Crnoj Gori produži čak negdje do sredine novembra. Imali smo veoma dobru saradnju sa novim turoperatorima koji su uspijevali dovoditi turiste iz Austrije u Crnu Goru. Već za sledeću godinu, počevši od februara 2019, imamo najave za nove prilive turista i grupe koje će dolaziti u Crnu Goru letovima Montenegro Airlines-a, tako da smo izuzetno zadovoljni saradnjom koju imamo sa turoperatorima sa Austrijskog tržišta. Najavlila bih otvaranje Montenegro Airlines-ove nove linije za Hanover, koja se planira za ljetnju turističku sezonu, što će biti ujedno i peta destinacija u Njemačkoj gdje Montenegro airlines leti. Prethodna godina je zaista bila rekordna što se broja putnika tiče, a prema najavama koje imamo u ovoj, 2019, očekujemo jednak, ako ne i veći broj putnika'', kazala je Željka Popović.

Prije održavanja sajma u Beču, NTOCG je skrenula pažnju na Crnu Goru promocijom putem bilborda u centru Beča. Kao i prethodne, i u tekućoj godini biće realizovane značajne promotivne aktivnosti na tržištima njemačkog govornog područja. Pored ostalog, planirane su kontinuirane PR aktivnosti, nastavak organizovanja studijskih grupa novinara, kao i organizovanje događaja sa ciljem uspostavljanja saradnje sa turoperatorima sa ovih tržišta.

Trend rasta posjete sa ovog tržišta nastavljen je i tokom 2018. godine kada je za 10 mjeseci u kolektivnom smještaju u Crnoj Gori boravilo za oko 52% više turista iz Austrije, koji su ostvarili oko 60% više noćenja u odnosu na isti period prethodne godine.

Na sajmu u Beču, na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore svoju ponudu predstavljaju JP “Nacionalni parkovi Crne Gore”, lokalne turističke organizacije Budve, Bara, Tivta, Kotora, Ulcinja, Podgorice i  Bijelog Polja, HG Budvanska Rivijera, turistička agencija Montenegro Tourist Service i nacionalna avio-kompanija  “Montenegro Airlines”.

 

Komentari: 0

Novi komentar