Američki analitičar i ekspert za Balkan Januš Bugajski

Beograd igra po ruskim notama kada napada Crnu Goru

Vlada u Beogradu često igra po ruskim notama upornim napadima na crnogorsku Vladu ili daje podršku strankama i političarima koji žele da ugroze nezavisnost Crne Gore. Iluzija velike Srbije i dalje postoji u zvaničnim krugovima u Srbiji i hrani još veću zabludu - veliku Rusiju - kaže u intervjuu Pobjedi američki analitičar i ekspert za Balkan Januš Bugajski. 
Objavljeno: 11. 01. 2019 - 07:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ističe da je Srbija izvor nestabilnosti i da se mora što prije odvojiti od propagandnog aparata Moskve i njenih korumpiranih ekonomskih pipaka.

POBJEDA: Da li mislite da će se proces proširenja Evropske unije nastaviti? Možemo li očekivati, nakon izbora za Evropski parlament u maju, aktivniju i konstruktivniju ulogu Evropske unije u regionu?

BUGAJSKI: Proširenje EU nije visoko na agendi Brisela. Tokom ove godine, Unija će biti preokupirana uticajem Bregzita, institucionalno i ekonomski. Takođe se suočava i sa izborima za Evropski parlament u kojima se očekuje da populističke i nacionalističke partije povećaju broj mjesta u parlamentu. Britansko odsustvo može da podriva i podršku za proširenje u Uniji s obzirom na to da je London bio jedan od glavnih pristalica šire Evrope. Pored toga, socijalni nemiri u Francuskoj, velike promjene liderstva u Njemačkoj, kao i rast populizma u Italiji će vjerovatno usporiti proces proširenja.

POBJEDA: Uticaj Rusije u regionu, a posebno u Srbiji, Makedoniji i Republici Srpskoj, je veoma jak. Crna Gora se trudi, kao NATO članica, da učini sve kako bi zaustavila bilo kakvu destabilizaciju iz Moskve. Pitanje je koliko se može uraditi u ovakvom regionu. Možemo li očekivati nešto slično u budućnosti poput pokušaja terorizma u oktobru 2016. u Crnoj Gori?

BUGAJSKI: Režim Vladimira Putina će nastaviti da destabilizuje Balkansko poluostrvo promovisanjem radikalnog nacionalizma, etničkog konflikta, političke polarizacije i ekonomske korupcije. Njegov cilj je da podijeli Evropu i podrije američki uticaj kako bi stekao stratešku i ekonomsku korist za širenje Rusije. Nedavno je podržao nacionalističku opoziciju koja je protiv sporazuma o imenu između Grčke i Makedonije kako bi spriječio ulazak Skoplja u NATO. Moskva će nastaviti da podstiče srpski nacionalizam prema Crnoj Gori i da daje podršku grupama koje nastoje da podriju i zbace demokratski izabranu vladu. Kroz rad u okviru NATO, Crna Gora sada ima priliku da iskorijeni poguban ruski uticaj i uspostavi zajednički front protiv subverzija Kremlja.

POBJEDA: Odnosi između Srbije i Crne Gore su komplikovani, teške riječi, posebno sa srpske strane, se upućuju gotovo svaki dan. Kako vidite odnose između dvije zemlje i vidite li i u ovim problemima ruski uticaj?

BUGAJSKI: Srbija se posmatra u Moskvi kao ruska ispostava koja može intervenisati u nekoliko susjednih država, naročito onima u kojima živi znatna srpska manjina. Nažalost, Vlada u Beogradu često igra po ruskim notama upornim napadima na crnogorsku Vladu ili daje podršku strankama i političarima koji žele da ugroze nezavisnost Crne Gore. Iluzija velike Srbije i dalje postoji u zvaničnim krugovima u Srbiji i hrani još veću zabludu - veliku Rusiju. Kako bi Srbija postala kredibilan kandidat za članstvo u EU i pozitivan faktor za stabilnost regiona moraće da se odvoji od propagandnog aparata Moskve i njenih korumpiranih ekonomskih pipaka.

POBJEDA: Da li Vašington vidi region Zapadnog Balkana kao problematičan? I dalje imamo dosta neriješenih pitanja i američka podrška je i dalje neophodna jer ponekad izgleda kao da više nijesmo na agendi Vašingtona…

BUGAJSKI: Vašington je zabrinut da bi neriješeni sporovi na Zapadnom Balkanu mogli dovesti do nestabilnosti, pa čak i nasilja. Kao rezultat toga, američka administracija ostaje fokusirana na rješavanje dva otvorena bilateralna spora - između Kosova i Srbije i između Makedonije i Grčke. 2019 će biti ključna godina. Ukoliko se ovi sporovi mogu riješiti sa američkim posredovanjem i širi region će imati koristi. Ali prekid u procesu pregovaranja će izazvati nove nestabilnosti i omogućiti dalji negativan prodor Moskve i drugih neprijateljskih stranih sila

Komentari: 15

Rašo

11. 01. 2019 - 07:55

Ne treba Srbima Ruska podrška da napadaju Crnu Goru. Rade to oni i samoinicijativno jer se nikad neće pomiriti sa nezavisnošću Crne Gore. Oni su opsjednuti tim da Crnu Goru pripoje Srbiji. Zadnji adut i podrška ka tom cilju im je SPC koja rovari od 18 - te po Crnoj Gori, i domaći posrbljeni izdajnici. Ali taj san im se više nikad neće ostvariti.
Zaid

11. 01. 2019 - 08:04

Ko može da posvađa Vučića i Mila, dva oka u glavu
napada Crnu Golu

11. 01. 2019 - 08:15

A kad se desio taj napad ? Nije se culo na radijo ?
Freeman

11. 01. 2019 - 09:29

Čovjek je odavno na platnom spisku i samo radi svoj dobro plaćeni posao !.
Jes

11. 01. 2019 - 10:18

Izgore Januš od ljubavi za Crnom Gorom...
Boban Bg

11. 01. 2019 - 11:30

Više izgore nego vi. Vi ste unikum u svijetu, nikada nijeste bili gradjani Srbije, nijeste došli iz Srbije, CG postoji milenijum, sem 20-tak godins nakon 1918, ali vi i dalje hoćete da bude dio druge države. Neko vam je rekao da postoje genetski Srbi, iako su svi narodi i sve nacije socijalne i političke kategorije. Srbi u Srbiji potiču (njihova nauka kaže) od 17 različitih etničkih grupa! Vi ste Srbi samo zato jer ne želite da budete Crnogorci u CG. Šešelj vas je ubijedio da je država koja postoji milenijum geografski pojam???? To može samo šešeljevska pamet.
Oooo...

11. 01. 2019 - 17:32

Đe si Bobi, Paladinu crnogorski. Fali tvoje mudrosti na članku Ćosovića, da tamo dokažeš crnogorski patriotizam i porijeklo Bugajskoga.
IZVINITE

13. 01. 2019 - 18:52

VI JE NEMATE NI MALO!!!!!
Vasojevic

11. 01. 2019 - 10:45

Tuzno,Srbi ocigledno nijesu svjesni sto bi se desilo da padnu pod potpuni uticaj Rusije.Veliki broj Srba odnosno gradjana Srbije svou buducnost vezuje u zajedvistvu sa Rusijom...Povratkom u blisku proslost mozemo vidjeti sto se sve desilo Velikim silama -drzavama poput Madjarske Poljske Bugarske Ceskoslovacke...bili su unisteni duhovno ekonomski i u svakom drugom smislu a mozete samo zamislit kolilo bi se na svaki mig Rusije razgoropadili Srbi.
Evo Bugajskog

11. 01. 2019 - 11:37

Dugo ga nije bilo. Ozbiljno smo se bili zabrinuli. Nema nam još ni Dušana Janjića. Valjda će se javiti i on. Nadamo se.
OBRATI PAŽNJU

11. 01. 2019 - 18:54

Najvjerovatnije mislite da je Ruski napad na CG i vraćenje 16200boca vina izvezenog u Rusiju sa viškom pesticida.našeg bajnog proizvođača 16Juli Plantaže.Pitam se -Zašto Rusi nijesu rekli da je to napad na njih ,pokušaj trovanja ili slično.Najvjerovatnije da su Rusi velika i tolerantna nacija ,razumnija A NAŠI DA RUS PRDNE U PODGORICI REKLI BI BAČENA ATOMSKA NA CRNU GORU!!!!
OBRATI PAŽNJU

11. 01. 2019 - 20:31

iZVINJAVAM SE ZBOG GREŠKE U KUCANJU-TREBA 13 JULI
Čitajte Branka Vojičića..

12. 01. 2019 - 12:14

...jer ovaj Buha.. bača bombe ka Boško Buha u jedan vakat...?
Мирослав Ђукић

13. 01. 2019 - 01:14

А Јанош, као и сваки други Мађар, устаје да игра по столовима само кад чује чардак! Он руске романсе не воли да слуша, а тек да заигра уз њих, то не!
Podgorička...

13. 01. 2019 - 17:12

Ti o Janušu znaš... ništa. Neka i ostane tako.
Novi komentar