Žarko Radulović o rezultatima i planovima

U sivoj zoni ostalo 300 miliona

 Nova 2019. godina je počela bolje nego što smo očekivali, za novogodišnje praznike zaradili smo bolje nego ikad i već smo počeli sa planovima za narednu sezonu i za 2020. godinu - kazao je Pobjedi suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars i predsjednik Crnogorskog turističkog uruženja Žarko Radulović.
Objavljeno: 11. 01. 2019 - 07:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

Što se tiče 2018, Radulović ističe da su se njegova predviđanja ostvarila i da je prihodovana prva milijarda eura.

PROMJENE

- Prošlogodišnja sezona je počela i završila ranije nego ikad, uz promjenu strukture gostiju. Više nema pretežne destinacije i gosti nam stižu iz cijelog svijeta. Stvara se balans, jer pada broj gostiju iz ranije pretežne destinacije, a raste broj ostalih, pa ako jedni zakažu, neće drugi i stalno smo na dobitku. Mi smo imali 56 odsto popunjenosti na godišnjem nivou, odnosno 100 posto u više od šest mjeseci. Ko od sad bude pričao o sezoni o 45 dana, treba da mijenja posao jer ne umije da radi - poručuje Radulović, koji očekuje produžetak sezone zbog otvaranja novih jakih tržišta koja nijesu vezana samo za ljeto, kao što je kinesko. On tvrdi da je rasla i siva ekonomija.

- Razloga je nekoliko. Prvo pojačana kontrola kreće 1. jula do 1. septembra, a sezona je počela 28. marta, a završila u novembru. Drugo, zakonska neusaglašenost, jer inspekcije kontrolišu legalne, a ne ilegalne objekte - kaže Radulović, koji tvrdi da „imamo neselektivnu bezočnu kontrolu inspekcije gdje se kažnjavaju na uvredljivi način legalni korektni privrednici, a na pet metara od njih nelegalni objekat - niko ga ništa ne pita“.

PROBLEMI

- To boli, kako kaže narod ,,ne boli me od malog nego od krivog dijela“. Ovo mora da se riješi ove godine. Ove godine je više od 300 miliona pošlo lijevo i desno. Vlada i inspekcije i sve institucije koje treba da prave fiskalnu disciplinu su dužne da to urade, jer smo ih birali i dali im mandat. Da taj novac nije ukraden bilo bi više za zdravstvo, školstvo, kapitalni budžet i sve redom - ističe Radulović. Neko ko prodaje kukuruz, sladoled ili sendviče, tvrdi, prometuje stotine hiljada eura godišnje, a plaća paušal na 18 hiljada.

- Uradili smo elaborat za prodaju točenog sladoleda. To je najjeftinija lokacija i treba samo četiri kvadrata, a da plati zakup, materijal za sladoled, pokrije svoj rad i bude na pozitivnoj nuli treba mu 23.000 eura. Kiosci za brzu hranu dnevno prometuju 30 hiljada, a plaćaju 18 hiljada paušala. Nemam ništa protiv tih kioska, ali red je da zarađuju 21 odsto manje – smatra Radulović poručujući da će iz CTU da traže pojačanje inspekcije.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 1

a ko je vlasnik

11. 01. 2019 - 08:45

Sta su 300 meleona ? Nista .Dje ima tu i prelijeva .
Novi komentar