Željeznički prevoz će i poslovnu 2018. godinu završiti sa gubitkom

Iz budžeta dobili 2,3 miliona eura manje

 U prvih devet mjeseci 2018. Željeznički prevoz zabilježio je 935.000 eura minusa, a procjena izvršnog direktora Predraga Popovića je da će ukupni rezultat za prošlu godinu biti negativan. On smatra da je to posljedica manjeg doprinosa iz budžeta, jer su im sopstveni prihodi porasli za 17 odsto
Objavljeno: 11. 01. 2019 - 07:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

-Iz budžeta ćemo, po osnovu Ugovora o pružanju usluga prevoza putnika od javnog interesa i drugom osnovu, dobiti 36 odsto, odnosno 2,3 miliona eura manje, što će za posljedicu biti negativan saldo kompanije – kazao je Popović Pobjedi i istakao da u dijelu javnosti vlada pogrešno mišljenje da država previše pomaže ŽPCG.

-Dio sredstava koji dobijamo iz budžeta nije državna pomoć već obaveza države, s obzirom da se ŽPCG obavezao da će voziti na relacijama koje je odredila država bez obzira na broj putnika i ekonomsku opravdanost – rekao je Popović i dodao da ni ŽPCG ni putnički operateri u drugim državama nijesu profitabilni.

-Sve države Evrope finansiraju svoje željezničke putničke operatere od maksimalnih 75 odsto ukupnih godišnjih troškova, pa niže, zavisno od visine njihovih sopstvenih prihoda. Udio sredstava iz budžeta u našim prihodina 2018. je 54 odsto, u Srbiji 70, a u Hrvatskoj 60 odsto – saopštio je Popović.

Objasnio je da su na veći sopstveni prihod uticali poboljšana redovnost u lokalnom i međunarodnom saobraćaju, kraći prekidi saobraćaja zbog problema na prugama kojima upravljaju željezničke infratsrukture Crne Gore i Srbije, povećana kontrola naplate voznih karata, kao i veće učešće u prodaji karata turističkih agencija. Zbog toga su imali šest odsto više putnika nego u 2017. u lokalnom i 24 odsto u međunarodnom saobraćaju. Prihodi od prodaje karata povećani su za 23 odsto, odnosno za 600.000 eura. Ukupni rashodi povećani su za osam odsto, prvenstveno zbog većeg investiranja u održavanje, jer su uložili 1,6 miliona eura u opravku četiri električne lokomotive i osam vagona, a prvi put su zamijenjeni točkovi na dva elektromotorna voza serije CAF.

Popović tvrdi da im je neophodan veći nivo radne i tehnološke discipline na svim nivoima, a problem je smjena generacija i osipanje stručnog kadra. Prosječna starost vozova je 35 godina, sa izuzetkom elektromotornih vozova serije CAF. Drugu grupu problema čine rekonstrukcije pruge u obje države, koje izazivaju 90 odsto kašnjenja vozova.

-Planirana je nabavka tri nova elektromotorna voza, sa 180 mjesta, kao i polovnih putničkih vagona starosti do deset godina. Dinamika ulaganja u obnovu voznih sredstava će zavisiti od visine dobijenih sredstava za ove svrhe iz budžeta ili saglasnosti države za korišćenje kredita fondova EU ili međunarodnih finansijskih organizacija – saopštio je Popović i najavio da će proces kupovine novih vozova otpočeti ove godine. Prema njegovim riječima u odnosu na nekoliko prethodnih godina, ŽPCG je u 2018. godini bilježio manji procenat kašnjenja vozova. -Prošle godine u odnosu na 2017. godinu međunarodni vozovi kasnili su za 49,26 odsto manje (u prosjeku 14,15 minuta po vozu), a u lokalnom prevozu za 39,77 odsto (u prosjeku 9,6 minuta po vozu), a najčešći razlozi kašnjenja vozova u 2018. godini bili su radovi Željezničke infrastrukture na izmjeni signalno-sigurnosnih uređaja u stanici Podgorica – kazao je Popović. 

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 0

Novi komentar