U Nacionalnim parkovima spremni za nove projekte

Unaprijediće ponudu

 Nacionalne parkove Crne Gore do 16. decembra prošle godine posjetilo je 449.243 posjetioca što je za 38 odsto više u odnosu na isti period 2017. godine, tako da ovu turističku godinu ocjenjuju kao veoma uspješnu. 
Objavljeno: 11. 01. 2019 - 01:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Direktor preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore Elvir Klica za Pobjedu kaže da za ovu godinu planiraju niz projekata na međunarodnom i domaćem nivou kako bi unaprijedili ponudu i poboljšali turistički proizvod.

USPJEŠNA GODINA

- Najveći broj posjetilaca imali smo u NP ,,Durmitor“, ali su i ostali nacionalni parkovi - ,,Prokletije“, ,,Lovćen“, ,,Biogradska gora“ i ,,Skadarsko jezero“ privlačili različite ciljne grupe zahvaljući svojoj raznovrsnoj turističkoj ponudi - kazao je Klica. Uprkos brojnim izazovima, poslovnu 2018. godinu, ocjenjuje veoma uspješnom.

- Pomaci su vidljivi na svim poljima poslovanja, a naročito u segmentu finansija. Uspjeli smo da implementiramo najveći broj preporuka Državne revizorske institucije, čime smo obezbijedili stabilne finansijske osnove kao neophodan preduslov za realizaciju svih daljih aktivnosti - kazao je Klica.

Pored zaštite, očuvanja i promocije pet nacionalnih parkova, te unapređivanja bogatog biodiverziteta i zaštite prostora Ulcinjske solane već četvrtu godinu, odlukom Vlade od novembra prošle godine, podsjeća naš sagovornik, dobili su na upravljanje i zaštićeno prirodno dobro Botanički vrt Dulovine, u Kolašinu. Kada je riječ o infrastrukturi, Klica izdvaja projekat rekonstrukcije dva nacionalna restorana „Crno jezero“ u NP ,,Durmitor“ i „Biogradsko jezero“ u NP ,,Biogradska gora“, čime je upotpunjena ponuda, obezbijeđen kvalitetniji nivo turističke usluge.

- Pozivam građane da budu naš partner i da zajedno sa nama čuvaju i unapređuju crnogorske nacionalne parkove – kaže Klica. Ističe da je za upravljanje prostorima zaštićene prirode značajna i međunarodna saradnja. - Razmjena mišljenja i ideja sa zaštićenim područjima regiona će biti aktuelna i u narednom periodu. Ostvarili smo saradnju sa NP ,,Švarcvald“ iz Njemačke, lani smo razmijenili iskustva sa poljskim nacionalnim parkom, kao i predstavnicima makedonskog Nacionalnog parka ,,Mavrovo“. Na pragu smo postizanja konkretnijih rezultata u saradnji sa turskim nacionalnim parkovima uz pomoć Ambasade Turske i Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) - naglašava Klica.

Kako ističe naš sagovornik, ključni cilj Nacionalnih parkova je podsticanje valorizacije prirodnih i kulturnih vrijednosti na principima održivosti, u składu sa dobrim praksama razvijenih evropskih parkova.  

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 1

Teo

11. 01. 2019 - 09:57

Vidi ovoga što zamalo ugasi banku u Rožajama Sada se nešto pita u državi...
Novi komentar