Što je za Dačića i Vučića logično, za DF je izdaja

I dok iz Srbije, sve češće, dolaze inicijativa da predstavnici Srba u Crnoj Gori treba da budu dio vlasti, u Demokratskom frontu to odbijaju i naglašavaju da će ti Srbi biti targetirani kao izdajnici koji to rade zbog fotelja, a ne zbog srpskog naroda u Crnoj Gori, pišu Dnevne novine.
Objavljeno: 11. 01. 2019 - 07:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u više navrata je kazao da bi Srbi trebalo da budu dio vladajuće koalicije u Crnoj Gori, a to je ponovio i prije nekoliko dana. Da je to logično ne smatra samo on već i značajan dio zvaničnog Beograda.

Politički analitičar Sergej Sekulović kaže da bi ulazak prosrpske ili srpske nacionalne strukture u vlast, sigurno, s jedne strane, pomogao rješenju nekih važnih pitanja, ali bi istovremeno morali da priznaju i javno zastupaju politiku neupitnosti crnogorske državnosti.

“S jedne strane, može se reći da se s pozicije zvanične politike Beograda igra sistemom ‘dvocijevke’. To nije zvanična politika države Srbije, ali kroz usta visokih zvaničnika vlasti te se teze hronično provlače u javnosti. Takva inicijativa je logična, ako se posmatra politika Srbije vezana sa Srbe u regionu, gdje zvanični Beograd želi da svugdje gdje živi srpski narod bude institucionalno zastupljen i predmet podjele moći, da bi na taj način učestvovao u kreiranju politike i u sredinama gdje živi srpski narod kao manjina ili kao konstitutivan narod, npr. u Bosni i Herecegovini”, kaže Sekulović za Dnevne novine.

Podsjetimo, mediji su objavili i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio na sastanku sa predstavnicima Srba iz Crne Gore koji je održan 5. avgusta prošle godine da ne bi trebalo da odbiju potencijalni poziv vlasti za formiranje neke vrste prelazne vlade u susret parlamentarnim izborima i popisu stanovništva, jer im je to “jedini spas”.

Na drugoj strani jedan od lidera DF-a Milan Knežević, prije dva dana, komentarišući inicijativu Ivice Dačića je rekao da sa Vučićem nije bilo razgovora na tu temu, a ima odgovor i za Dačića.

Očigledno je da Front nastavlja sa stavovima koji građanima saopštavaju da su samo oni legitimni predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori, što dodatno komplikuje situaciju.

Da je sve to komplikovano slaže se i Sergej Sekulović, prema čijoj ocjeni, ako se uzme u obzir crnogorski, unutrašnji, politički kontekst takva situacija je takva zato što se postavlja pitanje ko bi bili Srbi koji bi ulazili u vlast?

Kako kaže, ako se misli na Demokratski front tu postoji prepreka u smislu suđenja koje traje i ono sigurno predstavlja barijeru.

“Da li je to neka nova struktura, isti taj DF nakon izbora, ostaje da se vidi. U kontekstu jedne komplikovane priče, sa više nepoznatih, mora se biti strpljiv i ne smije se izlaziti sa nekim finalnim stavovima. Ukoliko bi takva politička akcija urodila plodom, za očekivati bi bilo da se desi neki politički kompromis”, ocjenjuje Sekulović, koji nije siguran u ostvarenje takve ideje, ali u slučaju da dođe do toga, kako kaže, može doći do novih trenutaka na političkoj sceni Crne Gore.

Komentari: 8

Vasojević

11. 01. 2019 - 08:03

Ulazak u vladu sa DPS om bila bi klasicna izdaja borača koji su svig ovih godina glasali protiv rezima.To bi ih dovelo ispodcenzusa,sve njih dugorocno.
Za brata Vasojevica

11. 01. 2019 - 10:06

Nije rezim nego Crnogorska najjaca partija koju glasaju Crnogorci vecinom .Da je rezim nebi ti bio Srbin odnosno posrbica i bio protiv svoje vlastite drzave i naroda .
Fahro

11. 01. 2019 - 11:52

Vasojevic - e moj druze, dokle god vi razmisljate o "rezimu" bicete mali i nebitni. Nije vam to rezim vec najace partije koje uspjesno vec 30 godina vode ovu zemlju, pa svidjelo se to vama ili ne.Brzo se stvari zaborave ali istorijski je bio trenutak okrenuti ledja Beogradu i sacuvati zemlju i od rata i od bijede. A ta tvoja NEREZIMSKA opozicija je samo stojala na putu,blatila CG dje je stigla,lagala narod,ponizavala uz pomoc SPC. To nazalost i dalje traje.Umjesto da svi radimo na jos kvalitetnijem zivotu u CG opozicija doslovce trosi nase pare i cute dok nas poglavar SPC zove stokom itd.Mogao bih ti tri dana pricat o tvojima koje branis.Ali nemam kome -zastidje,eto to ti e to.
danilo s.

11. 01. 2019 - 08:42

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad. P.S. Interesantno da ih već brine popis stanovništva?
Goran

11. 01. 2019 - 09:18

A koji dio srpskog naroda vi predstavljate? Vrlo malo,ispod 10% , nesretne stare,ljude,niske svjesti i shvatanja srednjeg vijeka. Dok je vas Milo ce sto godina vladati,niko vam vise ne vjeruje ! Idete u tuđu zemlju da lozite badnjak,sve radite da se unistite i uspjeli ste !
Еј, ауторе

11. 01. 2019 - 09:23

Не дезинформиши. Никада није Вучић предлагао да Срби уђу у власт са ДПС-овцима. Можда Дачић, али он је крпа, која је уз сваку власт. Само до фотеље му је стало.
Švejk

11. 01. 2019 - 10:11

Targetirani?!?!…..stvarno u duhu matenjeg jezika.
Мирослав Ђукић

13. 01. 2019 - 01:03

Невероватно је како се компрадори свих земаља лако међусобно разумеју и подржавају! Вучић је инсталирао своје икебане у тзв. "косовској влади", па мисли да су у лидери ДФ икебане? Да извезе коју икебану из Србије у montenegro? Можда би Маца Дискреција пристала да глуми у Влади у Подгорици министарку из реда српског народа? Нека јој дају држављанство МНЕ, да видимо њене способности да глуми икебану!
Novi komentar