Crnogorci bez viza mogu u 123 države

Prema godišnjoj listi kompanije Henli i Partners, Japan i dalje ponosno nosi titulu najjačeg pasoša na svijetu, dok je Crna Gora zauzela 45. mjesto, odnosno može da putuje bez vize na 123 destinacije.
Objavljeno: 11. 01. 2019 - 08:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Drugo mjesto dijele Singapur i Južna Koreja, tačnije mogu bez vize putovati u isti broj zemalja. Francuska i Njemačka dijele treće mjesto, a Danska, Finska, Italija, Švedska, Luksemburg i Španija peto, piše Pobjeda.

Na šestom mjestu se nalaze Austrija, Holandija, Norveška, Portugal, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

Belgija, Kanada, Grčka i Irska dijele sedmo mjesto na listi najjačih pasoša, Češka je na osmom, a Malta na
devetom.

U top 10 plasirala se i Austalija, koja dijeli mjesto sa Islandom i Novim Zelandom.

Od zemalja regiona Bosna i Hercegovina nalazi se na 49. mjestu i njeni građani mogu da putuju bez vize u 118 zemalja. Makedonija je na 43. mjestu, Srbija na 40., Albanija na 50., Hrvatska na 20.

Komentari: 1

Mирослав Ђукић

16. 01. 2019 - 10:06

За "снагу" пасоша није само битно у колико земаља можеш отићи без визе. Мало ко је тај ко ће обићи 118 или 123 државе. Много је важније да држављанин има могућност да, у случају потребе, лако и брзо може да контактира амбасаде и конзулате. Државе које имају густу мрежу амбасада и конзулата, доступну у свим важним светским градовима је у предности у односу на државу која се ослања на мали број дипломатских представништава. Друго, важна је снага државе чији пасош поседујеш. Кад упаднеш у проблем, негде у иностранству, лако ћеш дознати колика је снага твог пасоша! Није исто кад за држављанина интервенише конзул јаке и велике државе и неке минорне, за коју је мало ко чуо. Упознао сам средовечног Ирца чији је отац својевремено провео неколико година у САД и добио америчко држављанство, а онда се вратио у Ирску и оженио се, добио потомство. Сви његови потпомци су добили америчко држављанство, извадили пасоше и путују користећи искључиво амерички пасош, иако су у свему везани за Ирску.
Novi komentar