Dragulji istorije

Šesnaestogodišnji Njegoš Nemanjiće smatrao neprijateljima Crnogoraca

Na današnji dan, 11. januara 1848. godine, umro je Njegošev učitelj, Sima Milutinović Sarajlija.
Objavljeno: 11. 01. 2019 - 11:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sarajlija je u časopisu "Golubica" br. V, za 1843/44 objavio istinitu anegdotu sa Cetinja iz 1829. godine. Njegov učenik Njegoš mu je govorio da u srpstvu (tu riječ je već naučio od Sarajlije), ni približno nema junaka kao što su Crnogorci. Sarajlija se pobunio protiv tih Njegoševih riječi, rekao mu da ima i drugih Srba koji po junaštvu nijesu ništa gori od Crnogoraca. Na to mu je Njegoš rekao:

"A da čoče, božija ti vjera, znam ja tu veselu Srbadiju, nu kud su joj ti junaci sinovi bili, dok joj nije Bog dâ Karađorđa? Ta vi svi fastaste tamo jednoga njega junaštvom; a kad vi Bog njega uze između vas, a vi svi sunovrat u turski jaram opet! No kršna i siromašna Crna Gora ne haje ni za Nemanje, ni za Murate, pa ni za Bonaparte; svi oni biše pa i preminuše, i mač svoj o Crnogorce đekoji opitaše, pa nestaše, a Crna Gora ostade do vijeka i strašnoga Suda u svojoj volji i slobodi, a to ti je u slavi.” (Dušan Vuksan, Dvoboj učenika i učitelja (istiniti događaj), Zapisi, knjiga XVII, sveska 10, oktobar 1937, str 250)

Prema načinu na koji ovo današnje srpstvo klasifikuje, Njegoš bi danas zbog ovih riječi odmah trebao biti smatran za Dukljanina, jer je  svrstao Nemanju u neprijatelje Crne Gore, u isti koš sa Turcima i Napoleonom!

Kaže da su se svi oni (i Nemanja) śekli sa Crnogorcima, te prema tome, jasno je da je Rade Tomov Petrović sa svojih 16 godina smatrao da su Crnogorci starośedioci, jer ga je tako naučio - ili njegov prvi učitelj Josif Tropović, ili njegov stric Petar I Petrović Njegoš. No, pod Sarajlijinim uticajem brzo je preumio, Sima mu je uspješno usvijestio (novo)srpsku etnofantaziju.

Možete sa faksimilâ pročitati cijelu anegdotu koju je Sarajlija objavio u Golubici pod inicijalima Č.Č.Č. a to je - Čubro Čojković Černogorac, jedan od Sarajlijih pseudonima.

1

2

3

4

5

6

Komentari: 78

Da,da..

11. 01. 2019 - 11:56

Striko ga je naučio da u Crnoj Gori živi Slavjanoserbski narod grčkoga zakona, a ti istoričaru možeš slobodno glavom u stijenu. Ne bi nauka stradala mnogo
danilo s.

11. 01. 2019 - 13:12

Intersantno je na koji način veljesrbi diskutuju. Džomić , na TV “Ćirilici”, pokazuje knjige iz doba knjaza Nikole (1905) dje piše da smo svi Srbi (vala nas je kralj Nikola zadužio dovijeka s njegovim moronskim “srbovanjem”), a ne pokazuje npr. Zakon knjaza Danila (1855) dje nema pomena od Srba (sem u jednoj fasifikovanoj rečenici Danilovog sekretara veljesrbina – Medakovića). I još stotine dokumenanta, uključujući i Garašanina koji smatra da Srbija treba da salje u CG šalje pomoć – novac, srpske knjige i udžbenike jer: “… i Crnogorci bi onda rekli: Srbi nisu nama pomagali kad smo u nuždi bili, što je dokazateljstvo da nam nisu prijatelji, nego nas samo za sad upotrebiti žele.” (Načertanije) Dakle, ne kaže ni “Srbi”, ni “Srbi iz CG”, no “Crnogorci”. On veoma dobro zna, baš kao i Turci, Ausrijanci, Venecijanci, itd. da Srbi i Crnogorci nijesu jedan isti narod. Jesmo Sloveni i govorimo sličnim (slavenskim) jezikom. Sve drugo je različito – posebno istorija.
Gost

11. 01. 2019 - 13:21

Ne govorimo sličnim nego istim jezikom. Ista su i imena i prezimena, veru ste primili od Srba, slavite slave kao i Srbi. Pri tome niko ti ne brani da budeš Crnogorac, niti može da ti brani... Prema tome, sedi jedan!
danilo s.

11. 01. 2019 - 15:03

@Gost - To što smo proveli vijek i po služeći se Srpsko-Hrvatrskim jezikom - koji jeste bio jedan (ali nije bio samo "srpski") - ne znači da su izvorni crnogorskji i srb(ijans)ki isti. Uostalom, i Meša Selimović ukazuje da: “…I kada površno pročitamo Njegošev i Karadžićev tekst, jasno je da su to dva suštinski suprotna jezička pravca i stila.” (Za i protiv Vuka). Uostalom, zašto vam služi “Rečnik uz dela Njegoševa”. Vjera (Hrišćanstvo) se širilo ovim krajevima od apostola Sv. Pavla. On je, prema Novom zvjetu, širio Hrišćanstvo u "Iliriku". Cirilo i Metodije su bilo apostoli svih Slovena. A u prvom kraljevstvu – Duklji bili smo Katolici (pod jurisdikcijom Rima). Pravoslavlje je došlo i do nas - i do vas (Srba) - političkim putem (Sv. Sava). Duklja i Zeta su bile uglavnom katoličke države. I za vrijeme Nemanjića (Vukan). I poslije sv. Save (Balšići). Niti vama iko brani da budete “Srbin”? Ostavite se tih nacionalističkih gluposti.
Gost

11. 01. 2019 - 16:16

Većeg foliranta među botovima od tebe nisam video. Ćirilo i Metodije su širili pismenost, a ne religiju. A i sve ovo ostalo što pišeš nema veze ni sa čim osim sa širenjem mržnje među narodima.
danilo s.

11. 01. 2019 - 17:24

Ćirilo i Metodije su bili braća poreklom iz Soluna, koji su širili pismenost i hrišćanstvo među nepismenim Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji. Hrišćanska vjera se utvrdila i vrlo brzo raširila među Slovenima, kad su se pojavili slovenski apostoli, sveta braća Ćiril i Metodije. Zasluga svete braće Ćirila i Metodija za hrišćansku crkvu je vrlo velika, ravna zasluzi apostolskoj. Oni su među mnogobrojnim Slovenima utvrdili hrišćanstvo na narodnom jeziku. Našli su najbolji i najpouzdaniji način, da to učine time, što su stvorili slovensko bogosluženje i slovensku pismenost. Slovenski narodi su poslije toga mogli da razvijaju svoju književnost i obrazovanje, da brzo napreduju u svojoj kulturi. A crkva Hristova je dobila u Slovenima najvjernije čuvare i najhrabrije branitelje od azijskih napadača… . Zato ih crkva svih slovenskih naroda slavi i priznaje im zasluženi naziv slovenski apostoli. Uspomena na njih praznuje se 11. (24.) maja.
flamantes

12. 01. 2019 - 22:07

Gost-u znaš li koju su pismenost širili grci Kirilo i Metodije? Glagoljicu, Azbuka je staro slovensko pismo.
Garac

12. 01. 2019 - 00:35

Posto ne mogase drzavu ukradose gace,a bice jos toga.
flamantes

12. 01. 2019 - 22:06

Gost-u izgleda ti je znanje ograničeno Ne govorimo istim jezikom, jezici pored gramatike imaju i naglaske i rječnike, a to ništa nije jednako. Nijesu ista imena i prezimena, Srbi čak nijesu ni imali prezimena do sredine 19. vijeka. Srpska crkva je branila slavu do početka 20. vijeka, kada se ''slučajno otkrio'' dokument u kojem Sv. Sava propisuje kako se slavi slava. Naravno Srbi nikad nijesu slavili slavu, to ne umiju ni danas, jer ne može postojati slava raznobrastvenika. Ko ti bilo što brani?
Đuro Pera Mila Šutova

11. 01. 2019 - 13:42

Gledao sam drugi dio pisljednje Ćirilice, onda kad su pomenuli Nemanju. Marić kaže kršten je u katoličkoj crkvi, a Džomić, majstor manipulacije, odgovara- jeste, bio je 1054. raskol u hrišćanstvu ali je krštenje ostalo isto u ovim krajevima još 150 godina zbog u to vrijeme sporog protoka informacija. Htio je reći da u Zetu još nije bila stigla vijest o podjeli na katolike i pravoslavne. Nevjerovatno je što sve njima može da padne na pamet. A kad mu Marić reče da u CG pričaju da je razorio Zetu, on mudro odćuta.
Boban Bg

11. 01. 2019 - 14:37

Ako je razorio Zetu, čiji si ti onda potomak?
Đuro Pera Mila Šutova

11. 01. 2019 - 15:56

Sad vidim lapsus. Razorio je Duklju a ne Zetu.
A šta je onaj

11. 01. 2019 - 17:28

Što razoriKUČE,PIPERE,BJELOPAVLIĆE???????Čiji je on potomak?????
Makarije

11. 01. 2019 - 19:37

Razorio je jedan od Petrovića Kuče, pa nikom ništa. Još je naredio i djecu u kolijevci da ubijaju, junačina.
@ Makarije, pravo zboriš

12. 01. 2019 - 13:17

Razorio i razur napravio od Kuča zbog dvije stvari: Harača i žene! Da ne širimo u detalje . A to je drugi veliki g e n o c i d koji su crnogorci u istoriji napravili (imaće ih još). Znaš sigurno da je onaj pop Vojvodić iz Crmnice zaklao dijete pred majkom u kolijevci. Poslije se gorko kajao. No,kasno! Kuća mu se iskopala....veliki getsbi
Cunami

11. 01. 2019 - 17:49

Zasto bi nas neko zvao Srbi iz Crne Gore kad je mnogo ljepse Crnogorci. A ni Njegos kad se obracao Srbima iz Srbije koristio izraz Srbijanac. A za narod sa ovih prostora koristio ime Srbi, bez obzira na vjeru
VASOJEVIĆ -ANDIJEVICA

11. 01. 2019 - 17:50

Свјестан славне улоге ових наших страна у историји српскога народа за вријеме моћних краљева и господара негдашње Зете, колијевке славних Немањића; и свјестан доцније улоге наше отаџбине, ја одобравам предлог Народне скупштине да се обнови старо краљевско дојстојанство мојој држави; одобравам тим прије што видим у жељи представништва мога драгог народа будну свијест наше прошлости; а народ који има лијепу прошлост и који је прожет и одушевљен свијешћу своје прошлости, тај народ може с поуздањем гледати у све бољу и сјајнију будућност. -Краљ Никола
OBRATI PAŽNJU

11. 01. 2019 - 17:57

Књига из које су најмлађи Црногорци стицали прва знања била је Српски буквар. У вријеме светог Петра Цетињског учило се из Српског буквара штампаног у Млецима 1812. године. На Цетињу је, 1836. године, Његош објавио СРБСКИ БУКВАР и 1838. СРПСКУ ГРАМАТИКУ. У Српском буквару, поред основних лекција из читања и писања, давани су и текстови о славној српској прошлости.
GRADJANSKI

11. 01. 2019 - 13:27

Sveti Petar Cetinjski pise: "U Crnu Goru mitropolit moze bit samo rodni Crnogorac, ..."; i/ili - "I vi Rusi izdajnika imate, ka NO Serblji Brankovicu Vuka." Da je Crnogorce smatra Srbaljima napisa bi: "I vi Rusi izdajnika imate, ka MI Serblji Brankovicu Vuka."
Rašo

11. 01. 2019 - 14:07

A što se tiče istoričara svaka mu je na mjestu. Srpstvo je Njegošu utuvio u glavu Sima Milutinović. I ne samo njemu nego i ovima poput tebe što mislie da su Srbi neki poseban narod pa oće i oni da su Srbi. A utuvi u tu tvoju glavu da su Srbi bili turska raja, da su turci njihovu đecu uzimali za janičare, što se kod Crnogoraca nije moglo desiti - jer bi prije dali svoj život nego dijete Turcima.
Тото

11. 01. 2019 - 16:18

Црна Гора је основана од стране Турака, као део Скадарског санџака. Дата јој је црквено народна аутономија по шеријатском праву. Ви ваше име дугујете Турцима, чији сте војни крајишници били, служећи при том за њихов обрачун са непокорним племенима Брда. Били сте њихова раја, као сви остали, са попустом да не плаћате никаквога данка сем царскога симболичнога, јер сте били царски хас (имање) и његове верне слуге и понизни надничари. Кулучили сте купећи со у Грбљу, док Грбаљ нису узели Млечани. И из такве лепоте и слободе, више вас се потурчило него било где другде. Ви се за то нисте сами изборили, већ су вам Турци то дали. И место да се стидите, ви се тием хвалите.
danilo s.

11. 01. 2019 - 17:33

Toto, Zar nije čudno da Turci – po vama – “osnivaju državu CG” (?) i toj državi daju venecijansko ime (Montenegro). A što bi sa Dukjljom i Zetom prije CG? Venecija je bila prisutna u ovim krajevima vjekovima prije Turaka? Uostalom, zar nije moderna Srbija (pod Milošem Obrenovićem) - milošću sultana - postala (vazalna) država? Zar nijesu Turci osnovali – i ugasili Pećku patrijaršiju? I vi našli da pričate o “turskom porijeklu CG”?
Toto

11. 01. 2019 - 21:00

Turci su ju zvali Karadag, bila je deo Skadarskog sandzaka. Nikakav Montenegro nije bila vec je to prevedeni naziv za lokalnu planinu. Diciite se turskim imenom i turskim privilegijama, za koje se niste izborili.
Mač istine

11. 01. 2019 - 23:46

Od dolaska Ivana Crnojevića na Cetinje poslije pada Žabljaka, ime Crna Gora polako zamjenjuje prethodno ime Zeta. Đurađ Crnojević se u poveljama već potpisuje kao ''Mi, Đurađ Crnojević, Černojzi Gori gospodar, itd. ili Štampar Makarije koji imenu dodaje ono ''od Crne Gore''. Nikakvi Turci nijesu nađenuli ime CG. Što se privilegija tiče Crnogorci su se za njih sami izborili, no treba pročitati malo naučne literature, a ne samo trabunjati pod dejstvom loše rakijetine. Imaš doktorsku disertaciju Srbina Branislava Đurđeva, pa čitaj. Crna Gora posljednja pada pod tursku vlast na Balkanu i prva ustaje protiv iste. Već na početku 16. vijeka izbijaju bune (1505 , 1510, 1519, 1523). Osmanlije jednostavno nijesu uspele da uspostave timarsko-spahijski sistem u Crnoj Gori i ostavili su joj autonomiju koju su Crnogorci (slobodni seljaci, a ne raja) odbranili od lokalnih sandžak-begova.
Zlire

12. 01. 2019 - 00:58

Srbi su ka nebedki narod bili vise od 500 godina van istorije sto je uticalo na njihov bioloski sastav o cemu je pisa Ignjatovic i na njihov nacin misljenja i ponasanja.Oni su se toliko navikli na Osmansku imoeriju ka svoju drzavu da su poceli da se fale svojim udijelom u njenom sirenju a sto je za crnogorsko poimanje potpuno neshvatljivo.
@ Toto

12. 01. 2019 - 11:04

Turci je nazvaše Karadag odkada se Gospodarom proglasi Stefan Crnojević_ dakle 1496 god...............veliki getsbi
flamantes

12. 01. 2019 - 22:32

Lažeš Toto
flamantes

12. 01. 2019 - 22:31

Toto budući ne vladaš znanjem izmišljaš i namjerno ne govoriš istinu. Nijesu Turci dali ništa čak ni ime jer je ono postojalo prioje turaka a čak i na latinskom. Uzgred u Turskopj postoji još nekoliko Karadaga. Turci nijesu davali privilegije nego je postojao vazalni ugovor. Vi se naročito nizašta nijeste ni borili ni izborili.
Rašo

11. 01. 2019 - 20:39

Toto mora da si se najeo bunike pa ne znaš što lupaš.
@ Rašo

11. 01. 2019 - 16:35

ovaj vlaški starosjedilački narod koji se danas legitimiše kao crnogorski plaćao je mnogo urednije harač turcima nego one gegule u Srbiji. Bio je uspostavljen timarski sistem, a samo je manjina stočara imala "popust" - kao filurdžije. A znaš li otkada se plaćao harač? Zaprepastio bi se kada bi čuo.........veliki getsbi
nastavak za Raša

11. 01. 2019 - 17:03

1482 god Zeta je postala vazalna država kod Bajazita II, a Ivan Crnojević sakupljač poreza za tog sultana. (Čuo si valjda "U Ivana gospodara, dosta blaga, dosta para..."itd. Odakle mu?) Dalje,1499 pada Zeta i kao takva je i postaje integralni dio turske carevine.......nastaviću
još jedan nastavak

11. 01. 2019 - 19:55

god 1513 dolazi iz Stambola Ivanov sin Staniša - Skenderbeg na gospodstvo i sjeda na Žabljak.Uvodi žestok harač i - porez na m r t v e !!!! E zbog ovog mu je pukla pogibija. Harač je za sledeća dva i po vijeka bio redovan i u one četiri nahije koje se pobuniše u tzv "istrazi poturica". A van te zone do kada je plaćan? Ne pitaj!!!!..........veliki getsbi
A šta je onaj

11. 01. 2019 - 17:30

Što popisa Crnu Goru 1521 i 1523 Turčin jakako i slobodno po selima Crnogorskim popisivao raju?????
VASOJEVIĆ -ANDIJEVICA

11. 01. 2019 - 17:46

Sima milutinovic je porijeklom iz sela Dragovoljici kod Niksica. O tome pisu knjige crkvene a i istorijske,tako da nije bio stranac kad je dolazio u CG
xy

11. 01. 2019 - 12:19

ĆOSOVIĆU!!! Uložite malo napora i pokušajte da shvatite šta vam svima dobronamernim javnim ličnostima poručuje akademik Radovan Radonjić. To je sada za Crnu Goru ključna stvar. Dosta više o Petrovićima. 2/3 crnogorskog istorijskog vremena Crnogorci su se nekako snalazili i bez dinastija, a ovo sa Petrovićima što piše prof. Radonjić, ne da zavređuje pažnju, nego obavezuje sve poštene Crnogorce da se uključe. Ko se ne uključi ne misli dobro Crnoj Gori. Lažni je Crnogorac.
duklaee

11. 01. 2019 - 13:21

mene interesuje o čemu prof radonjić piše vezano za petroviće i to što pominjete u komentaru
xy

11. 01. 2019 - 14:31

https://www.youtube.com/watch?v=boEobHl6v7I
Cogito

12. 01. 2019 - 13:55

Xy hvala za link
za duklae

11. 01. 2019 - 14:33

R.Radonjić kaže da su Crnom Gorom vladali guvernaduri, tj. Radonjići. Za razliku od njegovih bratstvenika, on se kao malo stiducka da kaže ono što oni govore javno, da su Radonjići peta crnogorska dinastija.
xyyy

11. 01. 2019 - 15:14

hvala, mada mislim da bi trebale biti jasne, svakome ko išta zna o istoriji Crne Gore pomenute činjenice. I ima ih valjda još mnogo neotkrivenih.
xy

11. 01. 2019 - 16:08

Ne, prof. Radonjić kaže da je kroz 2/3 crnogorske istorije Crnom Gorom vladao Narodni zbor i Zbor glavara koji su imali zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Da je svaka dinastija Crnu Goru ostavljala u haosu a da je narod vadio fleke. Da je Crna Gora najdemokratskija evropska država kroz 800 godina, okrenuta Evropi a da su Patrovići iz uskih porodičnih razloga stavili u zavisnost od Rusije, čak i formalno, pod vlast ruskog cara. Čak i FORMALNO!! Kaže dalje da su Petrovići Srbi što su za sebe i govorili, pre knjaza Danila nikada nisu imali svetovnu vlast nego samo crkvenu, znači nisu nikakva dinastija. Da su kroz 100 godina guvernaduri imali svetovnu vlast, a da su poslednjeg guvernadura likvidirali veliki hrišćani Petrovići i pobili mu porodic. Njegoš II je čak bio član tajnog saveta kome je rukovodio Ilija Garašanin i da je aneksija Crne Gore bila davno dogovorena uz blagoslov Petrovića. Njegoš II i brat Vaso su bili nenormanlo bogati, delom i od permanentne pljačke naroda. Treba još?
paaa

11. 01. 2019 - 17:29

zanimljivo i surovo. ali ako je istina šta da se radi. nećemo mitimanusat ko nam susjedi bez porijekla.
xy

11. 01. 2019 - 19:55

Naravno da nećete. Stvar je u tome da ako prof. Radonjić nije negde grdno promašio u šta ja nimalo ne verujem, imate neverovatnu ispravku isrorije koja stupa na scenu. Crnom gorom čitav milenijum gazduju Crnogorci, najviši organ je Narodni zbor. On bira kraljeve, guvernadure, vladike, donosi zakone, presuđuje. Ima svoju vladu, Zbor glavara. Popovi su od kada su Petrovići zajahali, samo bili remetilački faktor kao danas Amfilohije, ali ne i vladari. Rusi su direkno i preko Srba pokušavali da je pokore ali, hvala bogu, nisu uspeli. Rusi su za male pare i malu pomoć koju su uglavnom otimali Petrovići, zloupotrebljavali Crnu Goru u svoje sebične interese. Ali Crna Gora je velika. Ima svoj 13. juli 1941. i 21. maj 2006. Ništa vama dragi moji prijatelji Crnogorci više od toga ne treba. A Srbi onda mogu da prde koliko hiće da su Petrovići bili srpska drnastija. Pa neka su, daleko im lepa kuća, Oni i jesu Srbi iz severne Bosne, ali nisu crnogorski vladari nego samo popovi..
xy

11. 01. 2019 - 17:23

Petroviće treba shvatiti kao šefove crkve, tačka. Do knjaza Danila crnogorski pop je živeo normalan civilni život, bez mantije i brade. Tek je Danilo, da bi imao uniformisane formacije koje liče na srpske, naterao popove CPC da puštaju bradu i nose crno. Sam Njegoš je bio uobražena osoba, istina, enormnog pesničkog talenta. Za sebe je napisao u testamentu kako ga je "bog obdario velikom lepotom i pameću" (keveti). Bio je ucenjeni ruski čovek koji po zadatku srbuje. Nikada nećemo saznati šta je iskreno mislio. Petrovići od 1717. godine rade za Rusiju. Njegoš je u Crnogorskom senatu izglasao i potpisao da "Crnom gorom vlada ruski car". Alo .... čitaj i zapamti: "Crnom gorom vlada ruski car". Što se tiče 1918. Nikola I i svi Petrovići su potpisali predaju Crne Gore već 1919. godine i dobili apanažu od unuka. Njegoš je bio toliko "skroman" da je sebi napravio kapelu na vr Lovćena i tražio da ga do vrha tegle kad umre.
@xy

11. 01. 2019 - 19:41

Nikada ni jedan lik u Crnoj Gori nije mogao biti izglasan na svecrnogorskom saboru, kao "gospodar", a da prethodno se ne dobije za njega saglasnost i odobrenje iz Rusije. Nikada!!!!!! To zapamti! Zato je Šćepan Mali bio u z u r p a t o r !!!!.........veliki getsbi
GRADJANSKI

11. 01. 2019 - 13:34

R. Radonjic je jedva doceka (zarad suparnistva) da ih - Petrovice (citirajuci Z. Andrijasevica (inace srbjanskoga "igraca", koji samo spretno i podlo izigrava Crnogorca provukujuci svoje "teze")) metne pomedju Srbalje. Petrovici su Pivljani - i tacka.
Тото

11. 01. 2019 - 16:20

А радоњићи су из Гацка. Чисти Срби и једни и други.
danilo s.

11. 01. 2019 - 17:36

Pa i Bog je iz Gacka - mislim "srpski bog", sa srpskog neba sišao u srpsko Gacko i stvorio srpskog Tota?
Niksic

11. 01. 2019 - 13:09

A sad neki slavenosrpski narod. Hahahahaha hahahahahahaha. Jb ti zivot. Do skoro bilo sloveni I slovenskih narod. Pa sam Njegos dok je u Italiju bio izjavi Srbinu: Boga mi se mi Sloveni narobovasmo, ali Bogami mi Crnogorci nijesmo......
Duja

11. 01. 2019 - 14:15

Pročitaj nešto od sv. Petra patrioto na baterije pa nećeš biti tako neznaven. Ti si iz Nikšića kao ja što sam iz Gusinja
Ratko Pobrezje

11. 01. 2019 - 13:17

Evo ga Paladin ahahahahaha
Boban Bg

11. 01. 2019 - 13:22

Dole Sarajlija, živeo Ćoso!
Zoran

11. 01. 2019 - 16:30

Njegos velikan i div slobodne crne gore.
Vasojevic

11. 01. 2019 - 16:40

Ko zna koliko jos u Crnoj Gori ima ovih iskompleksiranih u zivotu neostvarenih licnosti koji svoj identitet vezuju za susjede ka da im otac nije otac no neki komsija .Zamislite da jedan Nislija ili grupa njih pocnu da pridikuju kako oni nijesu Srbi no Bugari...Mislim da bi ih poslali na psihijatriju a odje oce cak i da nam prijete svim i svacim boze savuvaj
Marko

11. 01. 2019 - 17:00

Ajde batali to REFRESH stranica pa 350 lajkova Ćosoviću. Dosadan si, a i providno je, zar ne?
Popiše mu mozak

11. 01. 2019 - 17:32

Jes, no mu Vlaški učitelji i popovi popiše mozak pa obrnu da srbuje!
Uh..

11. 01. 2019 - 18:41

Na Cetinje nema vode dva dana ali će im ovaj tekst olakšanje donijeti. Juče su Paladini grijalii Primorje bez struje. Blago nama, blago Crnoj Gori kako smo slavni i kako je Njegoš mrzio srbe
Baranin

11. 01. 2019 - 21:16

I sta je bilo kad si se probudio,a? Jednu istinitu anegdotu...a sto jadan ne napisa...jedan istinit san sto si sanjao
Milo Vujović

11. 01. 2019 - 23:58

Sviđalo se to Nekome ili ne,srbijanci su Veliki Neprijatelji Crnogorskoj Naciji i Crnoj Gori Bili i Ostali to su Dokazali Više Puta,Dva puta su Nam Srušili Državua a Zadnji put Uradili Nam i klasični Genocid !! a Njegoš i Svi Petrović kao i Sve Naše Dinastije i Crnogorska Nacija su Ponosni Dukljani čiji su Korijeni Slavni Dukljanski,na koje su Crnogorski Domoljubi izuzetno Ponosni !!
Станислав.

12. 01. 2019 - 08:52

"Ucenik Crnogorac, mladic od 16. godina, pocne u SALI FALITI SVOJE Crnogorce, da su JUNACI, KAKVIJE NEMA NADALEKO U SVIJETU, a u A U OSTALOME SRBSTVU nigde ni nalicije na nji. Ucitelj prizna mu Crnogorsko junastvo, no pridade mu i to: da je on mlad i nikud jos nehodio po svijetu, te da vidi i da se uvjeri, da imade jos I SAMIJE SRBALJA DRUKDA, koji junastvom nijesu nimalo grdji od Crnogoraca, i da se obazre SAMO NA SUSJEDNU SRBIJU I NJENE SINOVE. Ucenik rece na to, grohotom se nasmjehavsi: "A da coce, Bozja ti vjera, znam i tu veselu Srbadiju, no kud su joj ti junaci sinovi bili, dok joj nije Bog da Karadjordja?...No krsna i siromasna Crnagora nehaje za Nemanje ni za Murate, pa ni za Bunaparte, oni svi bise i preminuse, i mac svoj o Crnogorce djekon i njih opitase, pa nestase, a Crna gora ostade do vijeka i strasnoga Suda, u svojoj volji i slobodi, ..., pak uceniku svom rece Ucitelj: "Ja sam ovdi U CRNOJ GODI JEDINI rece Ucitelj: "Ja sam ovdi U CRNOJ GODI JEDINI IZ SRBIJE SRBIN...
ms

12. 01. 2019 - 10:48

Kako ovi istoricari oce da predstave narpdu neukome da je Nemanja bio okupator Crne Gore a on se rodio u sred Podgorice ?!
Ljeskopolski kapetan

12. 01. 2019 - 13:48

Bela III je vec 1181. ponovo zavladao Dalmacijom, Hrvatskom i Sremom, a dvije godine kasnije su Srbi i Ugri upali u Vizantiju i opustosili Beograd, Branicevo, Nis i Serdiku. Time je ponovo otvoren put ka Zeti, koja je bila osamucena unutrasnjim sukobima, ranijim napadima Dese o kojijema pise Dukljanin i vazalskim odnosima prema Manojlu.
Ljeskopolski kapetan

12. 01. 2019 - 13:49

Nemanji su indirektno pomogli Normani koji su 1185. osvojili Drac i ostrva Krf, Kefalonija i Zakintos a ubrzo su kopnom i morem stigli i do Soluna, koji je pao sredinom avgusta 1185. Naredno je stradao u Carigradu i car Andronik, koji bjese zvjerski rastrgnut na uluci od masa. Dakle, Nemanjicima nije vise ko mogao da se suprostaviti u Zeti.
Ljeskopolski kapetan

12. 01. 2019 - 13:51

Tekst iz Prvov(j)encanoga jasno kazuje kako je tekla saradnja Nemanje i ugarskoga kralja, u osvajanju Sredec tj Sofije i kako je Nemanja, rastavsi se sa ugarskim kraljem, nastavio osvajanja, rusenja i paljenja.
Ljeskopolski kapetan

12. 01. 2019 - 13:52

Prvo je na red dosao Pernik, koji je razrusen pa Stobi koji je opustosen, kao i Zemun, Velbuzd, grad Zitomitski i grad Skoplje, i grad Leski u Donjem Pologu i Gradac, "i grad Prizren, i grad slavni Nis, i grad Svrljig, i grad Ravni, i grad Kozli. Te gradove poruseni, jer ne osta kamen na kamenu koji se ne porusi. I ne podigose se ni do danas", pise Nemanjin sin, slaveci svoga oca.
Ljeskopoljski kapetan

12. 01. 2019 - 13:57

Zbrkano se nizu ostala osvajanja, pa se pominje prizrenska oblast, iako je vec porusen Prizren, pa oblasti nisavska i oba Pologa s medjama, iako je vec porusen donji Polog. A onda slijedi na red Dioklitija i Dalmacija.
Ljeskopoljski kapetan

12. 01. 2019 - 14:07

Njegovo osvajanje Zete stavljeno je u isti red kao i osvajanje drugih teritorija prema Sofiji, Nisu i Skoplju. Zato se zeli unijeti kakva ravnoteza u te podatke, da osvajanje bude prikazano kao spajanje necega.
Ljeskopoljski kapetan

12. 01. 2019 - 14:35

Srodstvo Nemanjica sa Vojislavljevicima bilo je po zenskoj liniji, zato nadbiskup barski Grgur i pise da potonjega zetskoga kneza Mihaila zlostavlja ujak. Dakle, od majcina a ne oceva brata! A takvih su imali suvudj po malo. SRODSTVO PO MAJCI = ZNAK UDALJENOSTI A NE BLISKOSTI!!!
Ljeskopoljski kapetan

12. 01. 2019 - 14:41

Kad bi se srodstvom zenske linije ostvarivali pretenzije majcine zemlje, zar nebi onda Bugari imali pravo na Dusanovo Carstvo i Srbiju Decanskoga, cije su majke bile Bugarke?
Ljeskopoljski kapetan

12. 01. 2019 - 14:52

Ona povezanost Dioklitije i Dalmacije je da bi se moglo rad pomisli da je u Dioklitiji Nemanjina djedovina, iako Nemanjino porijeklo upucuje od nekudj drugo.
Ljeskopoljski kapetan

12. 01. 2019 - 15:08

Saopsteno je da je episkop Grgur morao da bjezi iz Bara pred Nemanjom i da se skloni u Zadar. A zasto je episkop Grgur pobjegao? Kakve su posljedice nastale po razvoj hriscanstva u Crnoj Gori, poslije dolaska Nemanje?
Ljeskopoljski kapetan

12. 01. 2019 - 15:15

Zasto se okrutno postupalo u Zeti? Navodi se opravdanje za ove krutnosti tvrdnjom da su Grci podigli zetske gradove. Nisu li Grci osnivali te gradove prije doseljavanja Slovena? Nije li se zetska kraljevina osamostalila borbom protiv Grka?
Ljeskopoljski kapetan

12. 01. 2019 - 15:22

Nije li taj grcki uticaj dosao u Zetu upravo preko Nemanjica? Nije li mu grcka vjera postala drzavna, kao i grcka heraldika?
Ljeskopoljski kapetan

12. 01. 2019 - 15:28

Vizantija je gospodarila Zetom u 12 v. 30 godina, vrijeme snaznog viz. cara Manojla, koji je gospodario i u Raskoj. Zasto nije srusen i Ras u kome je (cijeli 12 v. i poc. 13 v.) bio grcki episkop i saradnik Nemanje?
Ljeskopoljski kapetan

12. 01. 2019 - 15:52

Kako se moze smatrati da Nemanja nije okrutno okupirao Zetu? Kako se moze smatrati da je Nemanja ostavio nepovrijedjen narod, ako je tome narodu spalio kuce? Da li je rusenje gradova, obaranje zidova praznih tvrdjava? Zasto su morali Zecani da placaju danak Nemanji, ako im nije Zetu okrutno okupirao? Da bi se placao danak, nijesu li Zecani morali da zive u strahu od kazne ako se danak ne plati? A kako to, ako vec Zeta nije bila okupirana?
Oće li nam od 01. siječnja...

12. 01. 2019 - 10:49

..poskočiti penzije za 0,8 % i 0,9 %..a,za Nemanje će će mo lako..Jer u našoj DOMOVINI-na današnji dan imamo na iljade "Nemaju što jest-i da ne svrnu u "narodne kužine"...nebiše dočekali "Jubilej 30 obljetnicu ABlejalice-1989 godine...u spašavanju "srpstva i kosova-u Sveto ratu za mir..a da no ..na Konavle i Dubrovnik-i dalje..Zato čitajte Branka Vojičića...da vam razbistri i rašćera tamu po vašijem moždanima...
Č.Č.Č.

13. 01. 2019 - 17:21

Bolje ti je da se dofatiš ovoga što je Č.Č.Č. napisao a ne tijeh dangubica.
Мирослав Ђукић

15. 01. 2019 - 10:49

Ако неко иоле верује мом имењаку, почиње да се искрено диви Симу Милутиновићу Сарајлији!
Novi komentar