Povodom zabrane organizovanja pravoslavne Nove godine

DF: Ne pristajemo da nas ponižavaju, dočekaćemo u Hramu Hristovog Vaskrsenja

“ DF je upravo dobio rešenje kojim podgorička lokalna uprava zabranjuje organizaciju Srpske nove godine na centralnom trgu. Nakon konsultacija sa mitropolitom Amfilohijem odlučili smo da ne prihvatamo eventualne rezervne lokacije, i da ne pristajemo da nas bilo ko ponižava, već se opredjeljujemo da Srpsku novu godinu proslavimo i dočekamo u Hramu Hristovog Vaskrsenja gdje će u ponoć biti služen Moleban”, saopštili su iz Demokratskog Fronta.
Objavljeno: 11. 01. 2019 - 14:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

 Pravoslavna zajednica će širom Crne Gore, kao i svake godine, uprkos raznim opstrukcijama, proslaviti Srpsku novu godinu na tradicionalan način i niko ih u tome ne može spriječiti, dodali su.

“Mi nikada nećemo pristati da budemo građani drugog reda, a upravo je to lokalna uprava ovim potezom željela. Nismo primijetili da je bilo ko sprečavao da se na ovom prostoru proslavi kalendarska Nova godina, niti su tada smetale kućice na trgu koje se sada koriste kao naivni izgovor da se nama zabrani proslava Srpske nove godine. Evidentirali smo i ranije, u više navrata, antisrpsko ponašanje Ivana Vukovića, ali ovo sad ima i dozu bezobrazluka zato što se potpuno jasno koriste različiti aršini za organizaciju ova dva dočeka”, kažu oni.

U programu ,,Podgoričkog prazničnog bazara'' jasno piše da on traje od 19. decembra do 10. januara, a naknadno je produženo do 15. kako bi se to iskoristilo kao jeftini izgovor za zabranu održavanja naše proslave.

“Jasna nam je namjera ovdašnjeg zakašnjelog brozoida u liku gradonačelnika, da ovakvim potezima pojača diskriminaciju nad srpskim narodom i pravoslavnom zajednicom u Crnoj Gori.

Konstatujemo da je Ivan Vuković ovo učinio po nalogu istog onog koji je nedavno poslanike DF „stavljao u zatvore“ i napravio da Crna Gora ostane zarobljenik stalnih konflikata i nesporazuma, po već uhodanim linijama podjela - nacionalnih, vjerskih i socijalnih... Dakle, uloga ovog gradonačelnika svedena je na to da bude upamćen po tragikomičnom gašenju svijetla na zgradi opštine na stogodišnjicu održavanja Velike skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori i  zabrani dočeka Srpske nove godine na glavnom gradskom trgu. Eto, to su dometi ovoga ,,doktora'' koji je za tako kratko vrijeme uspio da se izbori za mjesto jednog od vodećih antisrba u Crnoj Gori. Da ne zaboravimo, još uvijek ima dilemu da li je Belgija članica NATO-a, ali nema dilemu da treba uraditi neki nesojluk svojim komšijama Srbima i drugim pravoslavcima”, zaključili su iz DF-a.

Komentari: 4

FreeMontenegro

11. 01. 2019 - 14:21

….upravo ste vi ti koji hocete da budete drugaciji, da se inatite, da tvrdite da ste drevni narod i da vas nidje u svijet takvih nema (pa ni u beograd), da ste najjaci, najpametniji……….i ko na kraju vrsi podjele: VI!!! nase posrbice nadojene nacionalizmom i mrznjom prema svemu sto nije kao VI! vi ste obicni zenofobi, extremisti i da ne kazem sto jos sve ne……svaka cast gradonacelniku za stavljanje tacke na godisnje orgijanje po TRGU NEZAVISNOSTI (a i ptice znaju da iz inata ocete bas tu da slavite jer tim glupim i primitivnim gestom pokusavate da omalovazite NEZAVISNOST) malo sjutra tuzni skupe, pa posle antihRistove besjede idite u sigurnu srpsku kucu na after party – dj emilo labud
Pecicanin

11. 01. 2019 - 16:22

Koje ste vi duševne bijede hoćete da proslavljate novu godinu, a ne znate je ni nazvat pravim imenom. Koja je i od kada je to vaša nazovi srpska nova godina kada dobro znate da je to samo i jedino nova godina po julijanskom kalendaru.
Makarije

11. 01. 2019 - 19:13

Sta vam je mrzitelji svega što ima srpski predznak? Ja je slavim kao srpsku Novu godinu, a možete je zvati i pravoslavna, Nova godina po julijanskom kalendaru. Ako mi je djed bio Srbin, otac Srbin, kako da ja budem Crnogorac? A cijeli život živimo u Crnoj Gori. Koliko vas ima vidimo kada ložite badnjake po parkovima. Nema vas više od 100-tinu na bilo kojem skupu koji organizuje CPC i to iz svih gradova Crne Gore.
L Dabanović

13. 01. 2019 - 10:07

O mučite otrcovi pa vi ste sami sebe ponizili i ugradili sebe u front ljigavca a ne demokratije-kad ste se odrekli časno stečenog naroda i crkve i državnosti-CRNOGORSKOG NARODA I DRŽAVE-a pihvatili narod i državu otrcana srpstva i crkve.
Novi komentar