Adžić u "Živoj istini"

Kralja Aleksandra htjeli da ubiju na Cetinju

Crna Gora je bila žrtva nasilne aneksije 1918. kada je prestala da postoji kao država, podsjetio je u emisiji "Živa istina" istoričar i pravnik Novak Adžić, nekoliko dana nakon što se navršilo 100 godina od Božićnog ustanka crnogorskog naroda. Adžić je ocijenio da je Crnu Goru i njenog kralja 1918. izdala elita koju su predvodili Janko Vukotić i Mitrofan Ban. Govoreći o navodnoj ljubavi Crnogoraca prema Aleksandru Karađorđeviću, Adžić kaže da je bila tolika da ga je Cetinje dočekalo zatvorenih prozora, kao i da je planiran atentat od strane crnogorskih zelenaša.
Objavljeno: 11. 01. 2019 - 18:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Božićni ustanak je podignut sa ciljem da se anuliraju odluke veleizdajničke Podgoričke skupštine, to je bio revolt i pobuna crnogorskog naroda na brutalno ponašanje srpskih okupatorskih trupa. Organizator, ideolog i vođa ustanka bio je Jovan Simonov Plamenac, a Krsto Zrnov Popović bio je stvarni vojni vođa ustanka", objašnjava Adžić.

Kralj Nikola je, kad je izbio Božićni ustanak, ovako rekao svojim saradnicima:

"Uviđam da Crna Gora neće otići kao đevojka bez prćije, zadovoljan sam, danas sam se prosto podmladio, e da mi je da se pomolim na Orlovom kršu, da osokolim svoje vitezove", citira Adžić.

Ustanika je mobilisano od četiri do pet hiljada, a u oružanoj borbi oko Cetinja i Nikšića ih je bilo oko tri hiljade.

Prva žrtva Božićnog ustanka bio je kapetan Đuro Drašković.

"Bjelaš Jovan Ćetković, poslanik Podgoričke skupštine, opisuje u knjizi da je Drašković u podnožju Orlova krša jurišao sa sabljom i krstaš barjakom i pjevao 'kralj Nikola jaše vranca, a kralj Petar na magarca'. Tada su ga ubili, tačno znam ko je pucao na njega, ne moram to sada pominjati. U akciji ubistva učestvovao je i Petar Baćović, kasnije četnički vojvoda tokom Drugog svjetskog rata", naveo je on.

Glad, staro naoružanje, ali i permanento nastojanje vođa ustanka da ne pucaju na svoje sunarodnike bjelaše, nego da se do kompromisa dođe mirnim putem, uticali su na neuspjeh ustanka, smatra Adžić.

Govoreći o ulozi Mitrofana Bana i Janka Vukotića u propasti ustanka, objašnjava:

"Mitrofan Ban bi da nije bilo kralja Nikole prodavao drva u Grblju, bio bi potpuno beznačajna ličnost u crnogorskoj istoriji. To je bio čovjek koji je sa moralnog stanovišta nisko pao, pod stare dane je prošpijao organizaciju Božićnog ustanka, jer je pop Stevo Drecun njemu dostavio informaciju da su glavni vođe ustanka Jovan Plamenac, brigadir Milutin Vučinić, vojvoda Đuro i Božo Petrović i da je planirano oslobođenje Cetinja".

Otišao je u komandu Jadranskih trupa, informisao Dragutina Milutinovića i tako otkrio namjere ustaničkih vođa. Poslije je Mitrofan Ban držao ode kralju Petru Karađorđeviću, pa je u pravu bio Jovan Plamenackadga je optužio da je počinio čin izdaje i da izražava želju da više nijedan klirik Crnogorske crkve ne krene putem Mitrofana Bana.

Janko Vukotić, predsjednik crnogorske vlade i ministar vojni, naložio je 1916. da crnogorska vojska položi oružje, a 1918. stavio se na raspolaganje Dragutinu Milutinoviću i podržao srpsku okupaciju Crne Gore. Čak je 15. januara 1919. dostavio generalu Stevanu Hadžiću plan za uništenje crnogorskog ustanka. Na kraju, završio je kao ađutant kralja Aleksandra i spada u krajnje negativne istorijske ličnosti. Nije jedini, jer je crnogorska vojna elita dominantno, čast izuzecima, u generalskom sastavu izdala Ustav i zakone, kao i zakletvu kralju i institucijama", naveo je Adžić.

Druga faza Božićnog ustanka je 12. jula 1919. kada se ponovo diže narod na bunu, kada kreću najveće borbe po Crnoj Gori, a Krsto Popović predvodi tu ekspediciju.

Dubinu podjele kojom je Podgorička skupština pocijepala Crnu Goru oslikava reakcija Bogdana Vukotića na vijest o smrti njegovog brata Steva Vukotića.

"Kada su Bogdana Vukotića obavijestili o smrti njegovog brata, on je sa indignacijom odgovorio 'Sadim krtolu', i nije bratu bio na pokajanju", naveo je Adžić.

Za okupacionu vlast, kako smatra Adžić, komite su bili banditi i suđeno im je za ono za šta je trebalo da dobiju ordenje.

"Crnogorski zelenaši bili su suverenisti koji su se legitimno i legalno borili za opstanak Crne Gore i njeno vaskrsnuće", kazao je Adžić.

Slavni junak Marko Vučeraković i njegova familija, bili su žrtva velikosrpskog terora.

"On je bio jedan od glavnih ustaničkih vođa. Iz Italije se vratio pod komandom Krsta Popovića 1919. godine. Okupatori su mu ubili rođenog brata, zlostavljali mu ženu, zapalili kuću, a onda su na Virpazaru uzeli njegovu majorsku uniformu sa crnogorskom kapom i majorskim činom, obukli svinju u tu uniformu i stavili joj kapu na glavu i štapom pred svjetinom, pozivali da dodju da pozdrave gospodarevog komandira. Međutim, Vučeraković je izvršio dostojnu osvetu 1920. kada je likvidirao dvadesetjednog pripadnika okupacione formacije", navodi Adžić.

Primjer zločina i obeščašćivanja je, kako kaže Adžić, takođe i poručnik crnogorske vojske i jedan od ustaničkih vođa, Nikola Nikolić.

"Njega su ubili, a onda iskopali i egzemplarno mrtvog strijeljali".

Govoreći o navodnoj ljubavi Crnogoraca prema Aleksandru Karađorđeviću, Adžić kaže da to najbolje opisuju memoari "Ni rat ni pakt" Milana Stojadinovića.

"On je prvi put došao u januaru 1925. u Crnu Goru. Od Kotora do Cetinja je straža štitila puteve, jer se tu nalazilo 500 zelenaških odmetnika. On tu opisuje da je Cetinje dočekalo Aleksandra zatvorenih prozora, da ga je bojkotovalo. Tada je bilo planiran atentat od strane crnogorskih zelenaša. Bilo je odlučeno da Ćiro Stanko Vuković bude izvršilac atentata, međutim njegova majka ga je zaklela majčinim mlijekom da to ne uradi. I on je poslije sebi oduzeo život", kazao je Adžić.

Da nije bilo Božićnog ustanka i stradanja crnogorskih zelenaša i komita 1918, ne bi bilo ni 13. jula 1941. ni ZAVNO-a ne bi bilo na CASNO-a, ne bi bilo ni prvog Ustava Crne Gore 1946., i definitivno sam uvjeren, zaključuje Adžić, da ne bi bilo ni 21.maja 2006.

Živu istinu gledajte večeras od 20,05 na Prvom i SAT kanalu RTCG.

Komentari: 103

OBRATI PAŽNJU

11. 01. 2019 - 19:48

Aleksandar je jedini kralj koji se rodio na Cetinju. Ni Njegoš se nije rodio na Cetinju nego na Njegušima... Zahvaljujući ocu i majci koji su živeli u izgnanstvu na Cetinju, i Aleksandar je do svoje 11. godine živeo na Cetinju. I bio je ljubimac svog dede kralja Nikole.
VELIKI ALEKSANDAR

11. 01. 2019 - 20:44

Kralj Aleksandar je bez sumnje jedan od najvećih vladar koje su iznjedrili Crna Gora i Srbija. Čovjek i velike lične hrabrosti, uvijek sa svojom junačkom i u dva Balkanska i Prvom sv. ratu slavom ovjenom srpskom vojskom. Od nastanka Crne Gore najveći napredak u privrednom, infrastrukturnom i svakom području postignut je za tih 20 godina dok je Crna Gora bila u sastavu Kraljevine Jugoslavije, bez sumnje da je za to i te kako zaslužan Kralj Aleksandar, koga je narod Crne Gore i Cetinja veličanstveno i dočekao 1925. godine. Jedina mana, ako se i to može pripasaati manom je bezrezervna privrženost Jugoslaviji i Jugoslovenstvu. Čovjek najzaslužniji za proboj Solunskog fronta, a sve najbolje govore riječi njemačkog cara Vilhema II upućenih Bugarskom caru Ferdinandu "šezdeset hiljada srpskih vojnika riješilo je ishod rata. Sramota"....
ADMINE

11. 01. 2019 - 23:09

Zar ne kapirate da su vam se za portal zakacila grupa botova "specijalaca" (obrati paznju i slicne ) koji vas zatrpavaju copipejst lazima i drugim smecem.
Bas ga briga

12. 01. 2019 - 01:30

Botovi provociraju i izazivaju reakcije a reklame placaju novac.
Song for Vlado Chernozemski

14. 01. 2019 - 09:27

Какво е чудо, чудо станало во града Марселия Там са навлезли автономисти и братя усташи. Тръгнал ми кралят со парахода от града Дубровник, и ми зацепил по море широко за града Марселия. Там го посрещнал министер Барту со генералите. Те се собрали союз да прават против Македония. Народ се сбира, тълпа голема и вика: „Живио!" А от тълпата глас се провиква: „Смърт на тиранина!" Това ми беше Владо Черноземски от Македония. Той се затича към автомобила со пистолет в ръка. Крал Александър подло се моли и на Владо говори: „Аман бре, Владо, не мой бре, Владо, мене да ме убиваш!" Владо на краля гордо отговаря: „Чуй бре, тиранино, мене ме изпрати Ванчо Михайлов да изпълна присъдата. Я стани, стани, шумадийско куче, тебе ке те утепам." Пистолетьт грьмна, кралот се обърна Да живее Македония! Нека се знае, знае и помни по цела Европа, че македонец робство не търпи. Смърт на тираните!
Chernozemsk

14. 01. 2019 - 18:46

E zbog tog prokletstva ,i ubistva velikog kralja Aleksasndra...će vam Albanci uzeti,za sada ,pola Makedonije..drugu polovinu vam merkaju Bugari .Jedino Srbi ništa ne traže a ti samo nastavi da ih psuješ
Dylan Dog

11. 01. 2019 - 23:37

Nije ni Aleksandar rodjen na Cetinju no u Ljeskovcu na Rijeci Crnojevića.
Djuro Vučinić

12. 01. 2019 - 08:26

Nikako se ne može doći u srpskim arhivama do njegove krštenice. Krštenju u Vlaškoj Crkvi prisustvovao je i Mitrofan Ban. Krštenica je izdata pod imenom " Crnogorska pravoslavna crkva" . Znači krstio se u "nepostojećoj crkvi". Čidi me zašto ga nijesu ponovo krstili, kao Nemanju onda. Identično su postupili njih dvoica sa teritorijom CG,nazvavši je đedovinom. Okupirali je silom ognja i mača. Prosto je nemoguće da Jovan Markuš nije u posjedu kopije te krštenice.
Boban Bg

12. 01. 2019 - 00:41

Na mjesto onih starijeh tirjana javio se iz Beograda nov, još gori tirjanin i dušmanin naše slobode i napretka, oličen u dinastiji Karađorđevića i i njegovim kupljenim slugama, a zaogrnut odeždom lažnog demokratizma. Bezbrojni su zločini, strahovito je nasilje koje je počinio ovaj novi demon jugoslovenstva. Nema danas svetinje, koja nam nije pogažena. Ubistva, najgroznija razbojništva, uništenje imovine, paljevine naših kuća, pokolj nemoćnih staraca i nejači, nasilje na nezaštićene ženskinje, interniranje, uzimanje taoca, mučenje i davljenje po policijskim podrumima i strašno morenje glađu do smrti, eto, to je sloboda, kojom nas je Beograd usrećio!…
007

12. 01. 2019 - 18:42

KAKO JE RADIO TAKO JE I PROSAO.
Tvoj NOSONJA je bio tiranin!

14. 01. 2019 - 09:24

Evo pjesma! Какво е чудо, чудо станало во града Марселия Там са навлезли автономисти и братя усташи. Тръгнал ми кралят со парахода от града Дубровник, и ми зацепил по море широко за града Марселия. Там го посрещнал министер Барту со генералите. Те се собрали союз да прават против Македония. Народ се сбира, тълпа голема и вика: „Живио!" А от тълпата глас се провиква: „Смърт на тиранина!" Това ми беше Владо Черноземски от Македония. Той се затича към автомобила со пистолет в ръка. Крал Александър подло се моли и на Владо говори: „Аман бре, Владо, не мой бре, Владо, мене да ме убиваш!" Владо на краля гордо отговаря: „Чуй бре, тиранино, мене ме изпрати Ванчо Михайлов да изпълна присъдата. Я стани, стани, шумадийско куче, тебе ке те утепам." Пистолетьт грьмна, кралот се обърна Да живее Македония! Нека се знае, знае и помни по цела Европа, че македонец робство не търпи. Смърт на тираните!
OBRATI PAŽNJU

11. 01. 2019 - 19:51

lj Nikola Petrović – Cetinje Njegovom kralj. visočanstvu nasljedniku Aleksandru – Beograd 14/27. VII 1914. (telegram) Ponos srpskog plemena nije dopustio da se ide dalje u popuštanju. Slatke su žrtve koje se podnose za pravdu i nezavisnost narodnu. U ime Božje, a uz pomoć naše vjekovne zaštitnice moćne Rusije i simpatije civilizovanih naroda, naš će Srpski Narod i iz ovoga velikog nametnutog mu iskušenja pobednički izaći i obezbediti svoju sjajnu budućnost. Moji Crnogorci već su spremni na granici, da ginu u odbrani naše nezavisnosti. Živio, moj mili unuče, na radost tvojega dragoga oca i moju! Živjela hrabra srpska vojska! Živjelo naše milo Srpstvo! Tvoj djed Nikola
ADMINE

11. 01. 2019 - 23:20

Ovaj ne patise kao da je na "ekserima". Velukosrpski terorista zvani OBRATI PAZNJU
ADMINE

11. 01. 2019 - 23:38

Dje su mi komentari. A Pustas ove botove teroriste da vam zagadjuju portal. Od 23 konentara 22 su botovo tipa OBRATI PAZNJU
OBRATI PAŽNJU

11. 01. 2019 - 19:55

Na današni dan, 02. decembra 1915. godine na Cetinje je došao regent Aleksandar Karađorđević da oda priznanje kralju Nikoli, vladi i crnogorskoj vojsci. Tom prilikom regent je odlikovao kralja Nikolu lentom Karađorđeve zvijezde s mačevima, a predsjednika vlade, đenerala Janka Vukotića trećim stepenom Karađorđeve zvijezde s mačevima i zlatnom Obilića medaljom za hrabrost.
ADMINE

11. 01. 2019 - 23:17

Pa lijepo vam kazem da su vam posrtal napali bot-teroristi poput "OBRATI PAZNJU" i ostalih velikosrpskih psihopata
Dylan Dog

11. 01. 2019 - 23:45

Jeste. Toliko je volio svog dedu da mu je zabranio da se vrati da umre u sopstvenoj zemlji, koju je inače ukinuo i ime joj zatro, kao što je i svu dedinu imovinu konfiskovao. Bio je pun ljubavi prema dedi.
Boban Bg

12. 01. 2019 - 00:48

„Pod srpskom okupacijom Crna Gora danas predstavlja mjesto najkrvavijeg pokolja u Evropi, izjavio je zvaničnik koji se vratio (iz Crne Gore)“ – piše Chicago Tribune 4. septembra 1919.
Djuro Vučinić

12. 01. 2019 - 08:42

IH....i posr.. se na Karađorđevu lentu, ovaj Kralj Acika. Mislim da naučnih radnika i udarnika nema kao Srba. Kako čin odlikovanja od strane Acike( cetinjani su ga iz miloše zvali: ćoro Zorkin...) Kralja Nikole može da se odvoji iz sveukupne priče o postupanju istoga njega sa svojim đedom 1918 g.To na djelove ovako samo Srbi mogu da plasiraju. Kad im treba K. Nikola dižu ga u zvijezde,kad im ne odgovara bacaju ga pod noge. Svi znamo da je Acika kazao gen Janku Vukotiću :" ...izdao si moga dedu", a danas ,mislim da je u ovakvim vratolomijama tome prvak g Amfilohije.
OBRATI PAŽNJU

11. 01. 2019 - 20:00

Vojnike nije napuštao ni kada je stigao do albanske obale. Jednom prilikom, francuski izaslanik, general Mondezir, saopštio je prestolonasledniku Aleksandru da je za njega prispeo torpiljer (ratni brod), da ga prebaci na italijansku obalu i spase opasnosti od neprijateljske avijacije koja je bombardovala pristaništa u albanskom primorju. Međutim, prestolonaslednik je to odbio rečima: "Ja ću ovde ostati da pratim ukrcavanje trupa i izbeglica. I kad poslednji moj vojnik bude ukrcan, onda će doći red i na Mene. Tada ću se Ja krenuti – pre ne. Ja ću biti poslednji koji napušta Otadžbinu."
OBRATIO PAZNJU

11. 01. 2019 - 20:24

Da ju je herojski napustio i on i sva vojska i ostavili djecu, zene, starce, drzavu. Malo je dje takvoga herojstva. sajkaca dolje.
Gaeta

12. 01. 2019 - 01:24

Tacno. Velikosrbi su masovnu srpsku bjezaniju i totalni poraz pred Makenzenom proglasili herojstvom. I lazinjaju da je kralj Nikola pobjegao, a Petar i Acika se povukli. Bili su u bjezanju brzi od atleticara Karla Luisa. Takva im je svaka istina sto tandaraju velikosrpski foliranti.
Janica Matova Beograd

11. 01. 2019 - 20:49

OBRATI PAŽ[email protected] Šta želite gospodine da kažete sa ovim panegiricima Aci Palikući? On je napravio zločin i prema "dedi" a bogami i prema Crnoj Gori. Zato obrati pažnju i ne lupaj gluposti ,obrati pažnji kog provociraš ,prepunjena je mješina grijeha!
Boban Bg

12. 01. 2019 - 00:49

U beogradskom Vremenu od 10. februara 1924. godine: "Prvi je posao režima bio uništi cio pravni poredak i slobodnu Crnu Goru. Srbijanski dinastičari dobijaju od režima pohvale i nagrade za paljenje kuća, vađenje očiju živim ljudima, bacanje đece na bajunetima kroz prozore, lomljenje ruku ženama i đeci kartečima it topa, zato što nijesu vjerni Kralju i t.d. Time se stvara između dvije pokrajine mržnja koja semože prenositi s generacije na generaciju. Divlji napadi na prošlost i tradicije Crne Gore, rušenje spomenika, pljačkanje istorijskih dokumenata i t.d. ostaće samo kao dokaz moralne veličine i državničke sposobnosti režima, koji će pred srpskim narodom i istorijom nositi odgovrnost."
Garac

12. 01. 2019 - 01:04

Koga su to Crnogorci branili ka djecu kod Monovca i jos mnogo dje drugo
Nana

12. 01. 2019 - 01:28

Avetinjo... to je bio Petar... a ne Aleksandar...
Rašo

11. 01. 2019 - 20:12

Da nam nijesu skrivali istinu o 18- toj godini i okupaciji Crne gore, od strane Srbije , vjerovatno mnogo manje bi uspjeha imala AB revolucija, jer bi vjerovatno mnogi razmislili i postavili sebi pitanje, ponavlja li se ovo 18- ta, i jesuli to opet Srbi krenuli na nas. Mada bi se i u tim uslovima mnogi odazvali, jer našoj zemlji nikad nije hvalilo izdajnika.
Djuro Vučinić

12. 01. 2019 - 08:50

Šanse nema da bi uspjela AB revolucija. Koliko je sporo išlo osvješćivanje govori i napredovanje i hrabri otpor LSCG. U početku su bili samo oni koji su sve znali o 1918 g..kako se saznavala istina o tome LSCG je narastao članstvom koje više nije uzmicalo.
Тото

12. 01. 2019 - 09:49

Отцепљење ваше државе је плод међународних околности, као што ће и поновно присаједињење матици и мајци Србији бити плод бољег положаја Срба у међународним односима. Ништа ви са вашим конвертитством нисте постигли. Све је плод насиља страних држава над Србима. Тако како вас је стрефило, тако ће ово и да прође.
TOTO PREDLAZEM TI

12. 01. 2019 - 10:31

Da se odmah bačis s mosta u Moracu posto ti to neces docekat
Тото

12. 01. 2019 - 13:42

Је л' си сигуран да нећу?
Rašo

12. 01. 2019 - 16:57

Toto , ako nije on ja sam sto posto siguran da taj film nećeš gledat. Kako bi rekao Njegoš “Spuštavah se ja niz vaše uže, umalo se uže nepretrže, od onda smo bolji projatelji, u glavu mi pamet ućeraste” e Toto i Crnogorci su se osvijestili , nije vino pošto pređe bješe. Svakom svoje i svi mirni i zadovoljni.
Rašo

12. 01. 2019 - 17:09

Toto - K.... dušmana. Crna Gora je vječna.
NE DAJ SE JUNAČKI SINE

12. 01. 2019 - 21:45

A OVIH 100.000EURA SU PATRIOTIZAM,KRIVIČNO DJELO,LIČNA KORIST?ILI VI SVE TAKO KO VIŠE PLATI ...DO SADA SU NAS PLAĆALI 50EURA ZA IZBORE..A VIĐI ONI...100.000NI MANJE NI VIŠE!!!!!
OBRATI PAŽNJU

11. 01. 2019 - 20:12

Od 12. septembra do 2. oktobra 1925. godine kralj je sa suprugom Marijom putovao kroz veći dio teritorije Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca za koje je vrijeme obavio složene i odgovorne zadatke. Njihova posjeta sa državničkom svitom Crnoj Gori, prisustvo i učešće u prenosu Njegoševih kostiju na Lovćen u Novu Kapelu, čiji je obnovitelj bio kralj, ostala je zabilježena kao veličanstvena i istorijska. Njihovo putovanje započelo je odlaskom iz Beograda, završio je povratkom u Beograd. Tako da njihovo putovanje počinje 13.09.1925. godine odlaskom u Skoplje, i odatle kroz Metohiju za Crnu Goru, da bi se prije predviđenog vremena preko Dubrovnika, Splita, Šibenika, Knina i Zagreba 2.10.1925. godine vratili u Beograd. Kralj je bio obnovitelj i zadužbinar Nove Kapele na Lovćenu sagrađenoj na temeljima stare kapele, koju je srušila vojska Austrougarske 1916. godine. Sa velikim zadovoljstvom je prihvatio da prisustvuje toj svečanosti i da uzme učešća u tom istorijskom činu. Ta obaveza mu je pri
Boban Bg

12. 01. 2019 - 00:52

Chicago Tribune 4. Septembra 1919.: "Amerikance posebno interesuju izveštaji koje su donijeli ti neutralni posmatrači prema kojima je cio kontigent američke hrane koju je Huverova administracija uputila u Crnu Goru dospio u ruke Srbijanaca. Crnogorci se moraju prvo odreći sopstvene zemlje i zakleti na vjernost srpskom kralju Petru, da bi dobili bilo što od tih zaliha. Ukoliko to ne učine, bacaju ih u zatvor. Zatvori u Cetinju i Kotoru su, prema izveštavanju, puni Crnogoraca a svakodnevno se dovode crnogorske komite uhvaćene u brdima i nad njima se vrši egzekucija."
Boban Bg

12. 01. 2019 - 01:12

"Preko ministra vojnog Pašić je 7/20 marta (1917) objasnio Srpskoj vrhovnoj komandi svoju političku strategiju prema Crnoj Gori i Crnogorcima "Oni (misli se na Italijane) žele pomoći Crnogorskog Kralja Nikolu da se vrati u Crnu Goru i pomoću njihovom da radi i dejstvuje u Bosni i dalje ... Skadar treba (da okupira) jedno naše odeljenje, koje bi se sastojalo od Crnogoraca i Srba i stajalo isključivo pod srpskom komandom (i koje bi trebalo) da uđe u Crnu Goru pre nego što bi se Kralj ili koji princ vratio i da organizuje sa narodom Crnu Goru, koja bi proklamovala jedinstvo sa Srbijom i onda celu Crnogorsku vojsku staviti pod jednu srpsku komandu. (Bogumil Hrabak, Dobrovoljci iz crnogorske vojske na krfu i Solunskom frontu, str, 21-22,
OBRATI PAŽNJU

11. 01. 2019 - 20:13

Iz Berana je 17. septembra novinar Krakov informisao čitaoce u listu ''Vreme'' o putovanju Kralja i Kraljice u Crnu Goru. Toga dana kraljevski par je krenuo iz Dečana. Svečanost je počela osvećenjem puta Peć-Čakor-Andrijevica, koji je nazvan put Kralja Aleksandra. Na četvrtom kilometru od Peći podignut je slavoluk, gdje su radnici, inžinjeri i sveštenstvo dočekali kralja i kraljicu. Put Peć-Andrijevica izgrađen je pod vladom kralja Aleksandra. Arhimandrit Irinej je osveštao put, a kralj presjekao trobojnu traku i tako otvorio saobraćaj.
Boban Bg

12. 01. 2019 - 00:57

Kako je moguće da regent Aleksandar, čak ni prvog decembra osamnaeste, u svom svečanom govoru kojim je oglasio svijetu stvaranje Kraljevine SHS, ni riječju ne pomenu Crnu Goru? Kako je moguće da je prećutao istinu da je herojstvo crnogorske vojske, i samo ono, spasilo onaj ostatak srpske vojske u rasulu i bježanju preko Albanije, ali i Crne Gore? Kako „zaboravi“ Aleksandar da kaže kako je, pružajući tu slavnu odstupnicu, crnogorska vojskva spasila njegovu glavu, glavu njegovog oca, ali i zeta kralja Nikole što mu dade svoju voljenu šćer Zorku za ženu, kralja Petra, kojem knjeginja Zorka rodi na Cetinju nasljednike Aleksandra i Đorđa, da su Crnogorci tada spasili i glavu Nikole Pašića? Zašto Aleksandar prećuta da je crnogorska vojska spasila od potpune propasti ostatak srpske vojske, vladu i srpski parlament, dok bježahu pred neprijateljem, ostavljajući srpski narod na milost i nemilost okupatoru?
OBRATI PAŽNJU

11. 01. 2019 - 20:13

Kraljevski par sa svitom svečano je dočekan na Čakoru i Gornjem Polimlju, gdje ga je biranim riječima pozdravio poslanik Novica Popović. Andrijevica je bila prva crnogorska varoš u koju je kralj ušao. Na samom ulasku u varoš bila je podignuta velika trijumfalna kapija pred kojom je bila postrojena četa vojnika. U špaliru su bili đaci, činovnici, invalidi, ratnici. Ogromni svijet Vasojevićâ dočekivao je neobične putnike kod saborne Crkve. Tu su između ostalog bili đeneral u penziji. Radomir Vešović, vojvoda Miloš Vojvodić, sreski poglavar Radeta Rakuš, državni savjetnik Janko Spasojević, predsjednik odbora za doček Miloš Dragović. Tu su bili vojvoda i serdari, koji su nosili revolvere o pojasima, odjeveni u zelenim i bijelim dolamama, plavim čakširama, jelecima... Topovi su objavili kraljev dolazak.
SVE JE JASNO !

11. 01. 2019 - 20:13

Vać više od 10 godina. Suština je da već definitivno postoje dvije Crne Gore. Ona dakle koja smatra Serdara-divizijara Janka Vukotića, Mitrofana Bana i njima slične izdajnicima i druga koja smatra da su upravo oni Crna Gora. Ovi prvi bar po meni niti mogu biti Crnogorci, niti mogu i imaju pravo za sebe mogu vezivati bilo što što ima pridjev crnogorsko. Oni koji mogu i snu a kamo li ovako javno nazivati legendarnog Janka Vukotića izdajnikom, sami dokazuju da su i izdajnici i sramota Crne Gore u najširem značenju te riječi.
Garac

12. 01. 2019 - 01:09

Oni su spesigali CG za to su izdajnici i mjesto im je dje i svim izdsjnicima u Danteovom 9.krugu pakla
Cinjenice su cinjenice

12. 01. 2019 - 01:33

Bez obizira na vasu kolektivnu histeriju i moralni relativizam. Da pocemo sa definicijama STO JE IZDAJNIK, kad vidim da bjezis od toga kao DJAVO od KRSTA pa tek onda dalje! Malo morgen, sto bi rekao vas pokojni Vozd Sloba! Jos jedanput, nije bitno ime i titula jel on Marko, Janko, Petar ili bilo ko drugo; bitna su njegova DJELA ili NEDJELA. Veoma prosto sto moze cak i Nebeska Sorta da ukapira.
Djuro Vučinić

12. 01. 2019 - 09:05

Slušaj Nick-u ,ko Ti brani da se prestaviš imenom. Cijenim, stidiš se propagande. Hajde mi odgovori kako bi Ti nazvao generala koji se zakleo svome Kralju na vjernost,pa izda svoga kralja i podrži interese drugoga Kralja,u ovom slučaju Acike. Zašto je poveo vojsku na Mojkovac,kakva je to odbrambena strategija, umjesto da je branio Cetinje i Lovćen a ne Avalu. Austrougari nebi mogli zauzet Cetinje,da je vojska sa Mojkovca branila Lovćen. Upstalom naslonjen na Janka Vukotića,Pašić kaže...izgubismo rat sa Švabama,ali ga dobismo protiv CG. Kaži g Nick kako se onda zove Janko ?
Boban Bg

13. 01. 2019 - 00:49

Pa znaš li nesretniče da je Mitrofan Ban bio najveći saradnik Austrijanaca? Pa čitajte nešto. Čitajte Srbina Škerovića koji ga opisuje kao najvećeg saradnika okupatora i čovjeka koji tražio od svih svještenika da traže od naroda da bude pokoran. Napadao komite da su zločinci i da ne ubijaju Austrijance. Pa to bar možete da lako pronadjete u literaturi. Na bazi čega vi komentarišete nije mi jasno?
OBRATI PAŽNJU

11. 01. 2019 - 20:14

Kod trijumfalne kapije kralja je dočekao poglavar sreza Radeta Rakuš i predsjednik opštine Arso Arsenović. Mitropolit Dožić dočekao je kralja ispred crkve, pozdravio ga dirljivim govorom i uveo u crkvu gdje je održano molepstvije. Ispred crkve bilo je mnogo naroda, gdje se kretalo kolo i pjevalo, kralj je dao sirotinji 5 000 dinara i crkvi 10 000. Iz Andrijevice kralj je pošao u Berane, gdje je stigao oko podne. Na Gradinskom polju bili su Srbi i muslimani u nacionalnim odijelima i okićenim konjima. U centru varoši kralja je dočekala ''masa svijeta''. Pucanj topova označio je dolazak kralja u Berane, cio grad je bio okićen cvijećem, kuće zastrte ćilimima, bršljanima i borovinom. Novinar lista ''Vreme'' informisao je čitaoce 18. septembra t.g. da je Berane toga dana izgledalo kao ''najčistija varoš u državi''.
Boban Bg

12. 01. 2019 - 01:12

General Charles Charpy, načelnik štaba F. d'Espereya, požurivao je srpsku vrhovnu komandu, o čemu major Mirko Milinović izvjestio vrhovnu komandu iz Soluna 14.X/27.X, "najhitnije", da Charpy iznova upozorava Mišića da što prije treba okupirati Crnu Goru srpskim trupama, kako bi se izbjegle kasnije političke komplikacije, "štetne po srpske ineterese". Charpy misli da skadarske trupe slabe i da bi u Crnu Goru trebalo uputiti čitavu jugoslovensku diviziju.
Rašo

12. 01. 2019 - 17:05

Obrati pažnu, sve su ga dočekali izdajnici svoje države, pa možeš ti izvoditi dokaze koliko god hoćeš, Svečano i uz pozdrave samo izdajnik može dočekati okupatora i krvnika svoje zemlje.
Da MI SE OBJASNI

13. 01. 2019 - 13:38

Zasto su u svim krajevima urnebesno ,radosno oduševljeno pozdravili vijest da se Srpska vojska približava A NA POMEN KOMITA SE SVUĐE DRHTALO OD STRAHA????
OBRATI PAŽNJU

11. 01. 2019 - 20:15

Kod Osnovne škole bio je pripremljen ručak. Tu je kralja i kraljicu pozdravio predsjednik opštine Milan Vešović sa nekoliko prigodnih rečenica, a zatim predstavio grupu uglednih građana. Tu je bio, između ostalih, Redžep Crnovršanin, poreznik kome je prijestolonasljednik te godine krstio devetog sina. On je kralju za prijestolonasljednika Petra predao na dar crnogorsko odijelo. Kralj je razgovarao sa dobrovoljcima iz minulih ratova, invalidima, omladinom, među kojima je bilo i muslimana. Poslije kratkog odmora u zgradi načelstva kralj je pošao u manastir Đurđeve Stupove, praćen urnebesnim klicanjem i pjevanjem mnogih mještana. Povorka naroda pravila je kordon i u velikom broju krenuli su put manastira. Oko 15 minuta prisustvovao je službi u manastiru.
Boban Bg

12. 01. 2019 - 01:01

Zašto je kralj Aleksandar, od stvaranja nove kraljevine, samo jedan jedini put došao u Crnu Goru, upravo na dan vraćanja kostiju Njegoševih iz cetinjskog manastira u Aleksandrovu kapelu na Lovćenu, 1925.g? Tada, i nikad više.
OBRATI PAŽNJU

11. 01. 2019 - 20:16

U Beranama je kralj pred polazak podario 3000 dinara Domu trezvenosti, zatim 1000 dinara Ženskoj radničkoj školi, 1000 dinara najboljem đaku Učiteljske škole, 3000 dinara radničkom zanatlijskom udruženju, 3000 dinara podmladku Crvenog krsta gimnazije, 10000 dinara sirotinji, za dovršetak sudske zgrade 5000 dinara, za gradnju zgrade gimnazije je obećao novčana sredstva i prihvatio je potrebu izgradnje puta Berane-Rožaje-Kosovska Mitrovica. Iz Berana kralj i kraljica su nekoliko kilometara nastavili putovanje kroz Crnu Goru i Dalmaciju. Njihova posjeta dijela Crne Gore i Dalmacije primljena je u narodu srdačno. O tome je akademik Vlado Strugar napisao: ''Za Crnu Goru zaista istorijski događaj, za kralja Aleksandra umilni iskaz svojnosti sa rodnim krajem; Crnogorcima ponos i izricanje najuzvišenije pohvale herojskoj slavi Crne Gore i njihovom viteštvu''.
OBRATI PAŽNJU

11. 01. 2019 - 20:21

без обзира да ли је био отац или очух, то убиство (као и касније убиство брата Маринка)- у Карађорђевом лику очитује снагу оца нације. сетите се предања о оснивању Рима- Ромул је погубио брата Рема због светогрђа (скрнављења светиње градске међе) и тиме показао да су закони државе изнад закона крвног сродства. то је и симболичан раскид са родовском заједницом и ступање у државу као политичку и правну заједницу, која не почива на крвним везама, него на законима. ни убиство оца ни убиство брата нису били мотивисани неком Карађорђевом личном сујетом или мржњом, него суровим осећајем правде. нема свако снагу да понесе (и поднесе) тежину таквих одлука.. али отац нације је мора имати, и зато му такве одлуке служе на част, а не на срамоту.
Boban Bg

12. 01. 2019 - 01:02

Jesu li najnoviji Karađorđevići, Aleksandar i Petar, zajedno sa Pašićem i štabom srpske vojske, toliki zločinci da ubijaju Crnu Goru: četrnaeste, petnaeste, šesnaeste, dok im ta ista Crna Gora, svojom odbranom, spašava vojsku u bježanju i njih same? Pa je li moguće da se taj zločin izvršava u godinama i trenucima totalnog srpskog državnog, vojničkog, i svakog drugog sloma, u godinama kad čitavi svijet misli, pa i srpska politika i vojska, da Njemci pobjeđuju u ratu, i misliće tako sve do odocnjelog, ulaženja Amerike u rat!
Boban Bg

12. 01. 2019 - 01:07

Depeše sekretara regenta Aleksandra, Živojina Balugdžića, Nikoli Pašiću (Solun, 25. IX/8. X - London, 26. IX/9. X 1918) Kaže mi u poverenju strogom (d'Esperey) da je tražio od Pariza upustva kako će postupati zbog raznih struja talijanske i crnogorske koje su počele da se osećaju. Odobrili su mu pustiti srpske trupe na tu stranu i zatvoriti oči, tako ako bi bilo protesta kod talijana i Crnogoraca zbog kakve akcije političke on bi mogao baciti odgovrnost na Srbe ističući kako oni ne slušaju njegove naredbe. On bi zadovoljio se u slučaju tom kakvim prividnim protestom, koji bi uputio našoj Vrhovnoj Komandi. On misli da će operacije na toj strani ići lako ali da će biti teže u pogledu političkom." (Arhiv J.M. Jovanovića ; Državni arhiv Srbije u Beogradu)
Djuro Vučinić

12. 01. 2019 - 09:15

Ovo je vrh lažavog opravdanja srpske tradicije "oceubistava" .Od Nemanjića do Zorana Đinđića. Vrh nakazne misli ,ali i nauk da se od ovakvog naroda moramo poizmaći,ne čineći mu nikakvo zlo, i neka se sam penje na "nebo" svojim merdevinama.
Zoran

11. 01. 2019 - 20:26

Sramotno je davati prostor ovakvim likovima koji sramote najveće Crnogorce i samu Crnu Goru, koji jednog Janka Vukotića nazivaju izdajniko. Nijesam do večeras mogao ni povjerovati da postoje ljudi koji na ovaj način mogu sramotiti svoje najznačajnije istorijske ličnosti. U uredjenim državama ovakvi završavaju nasudu. Ovaj čovjek, ne mogu reći gospodin, pun mržnje i neznanja, kao da je alergičan na istinu. Čovjeku jednostavno ne polazi za rukom da izgovori nijednu istinitu rečenicu. Jadno i sramno.
Luka

11. 01. 2019 - 20:32

Nevjerovatna gomila neistina i gluposti. Nije bilo nikakvog ustanka već lokalna pobuna inspirisana i organizovana od strane Italije. Cilj uzimanje Boke i obala Dalmacije. Kojih pet hiljada ustanika!? Pretpostavke su da ih je bilo jedva 500 i ništa više. Sukoba i borbi nije ni bilo. Brzo su bili najureni od strane naroda i vojske, a putem do Rijeke Crnojevića ispadale su im italijanske lire i makaroni. Nijedne borbe niti pogunulih bilo nije nije u toj loklnoj i beznajnoj pobuni, koja svakako pripada tamnoj strani crnogorske istorije.
PAŽNJU OBRATI

11. 01. 2019 - 22:08

Ko ti je to reka, srbijanski vjerovatno pop.
Garac

12. 01. 2019 - 01:17

Pa negiraju se takva srpska nedjela od juce ciji smo savremenici,genocidi,opsade gradova,hladnjace, izbacivanje iz vozova, pravi ur fasizam ,sve u ime slavne veljesrpske istorije
Djuro Vučinić

12. 01. 2019 - 09:20

Luka,sram te bilo. Otkud npr Rovačka Republika ubijena topovima. Kad su je ubili , ostatku su učinjeli neviđena zvjerstva,koje nijedan porobljivač CG nije do tada učinio. Luka sram Te bilo,ne plulj na junake ,za Prvo,Čast i Slobodu CG.
Razlozi za propast ustanka

11. 01. 2019 - 20:52

Novace, Iako su se nasi junaci lavovski borili i svjesno zrtvovali svoje zivote, taj ustanak je bio, na zalost, osudjen na propast od pocetka. Evo za mene najvaznijih razloga. # Nedostatak saveznika, vojne i finansijske podrske. (Bez ovoga ni jedan ustanak ne moze da uspije) #Ne prihvatanje da su se borili sa necasnim ljudima kojima nista nije bilo sveto. Oni su mislili da imaju posla sa "bracom" a ne sa najgorom bagrom i basibozukom. Bilo ih je, to je istina, koji su to odmah shvatili ali nijesu mogli da promijene to opste vjerovanje! # Izdaja u samom oficirskom vrhu pocevsi sa najvecim izdajnikom Vukoticem koji je unistio crnogorsku vojsku!. # Lose komandovaje, losa disciplina i velika samovolja. Ovo je kostalo glave mnogo nasih junaka. Nastavicu kasnije...
Rašo

11. 01. 2019 - 21:54

Luka o čemu ti pričaš , jesuli ti toliko isprali mozak , ili si toliko privržen Srpstvu, da ne prihvaćaš činjenice , zar ne vidiš da je u Crnoj Gori od strane Komita i časnih rodoljuba dignut ustanak protiv srbske okupacije. Kakve sve gadosti i zločine nije Srpska vojska zajedno sa domaćim izrodima učinila prema tim časnim ljudima i njlhovim porodicama. Kako te nije sram i stid od takvog komentara.
ja.

11. 01. 2019 - 22:14

istoričar,kome sve sva istorija svodi na rekla,kazala,i na članke iz novina.
ABC

11. 01. 2019 - 23:47

GOSPODINE ADZICU, SVAKA CAST, NEKA CRNOGORSKA OMLADINA SAZNA ISTINU O HRABRIM BORCIMA ZA CRNU GORU I CRNOGORSKO IME. BOG VAS BLAGOSLOVIO!
Milo Vujović

12. 01. 2019 - 00:42

Pošto je Majo Vujović poginuo,koji je Javno izjavio da će Ubiti Krvnika karađorđević ako kroči na Crnogorsku Svetu Zemlju,a to Nije uspjelo ni Vukoviću,koji nije treba da sluša Majku,niti da se Ubije,no je trebao Ubiti ili Pokušati da Ubije Velikog Krvnika karađorđević,Ali što Njima Nije USPJELO Niti im je Sudbina Dala,to je USPJELO Bugarinu iz Velingrada VELIČKO DIMITROV KERIM (Vlado Černozemski)sa dva-tri Hrvata i jednim Crnogorskim Komitom u Marselju 9.okt.1934.g.Ubili su Crnogorskog Krvnika karađorđevića,i Donekle Osvijetlili Crnogorski Obraz,i Zato BUGARU i Našim Komitima Vječna Slava i Hvala do Neba !!
Banja CT

12. 01. 2019 - 08:38

E moj Novače kad ćeš se osloboditi 19 vijeka! Ajde malo ako ti basta piši o "našem" vremenu kad je ta tema u pitanju! Koja je muka na ove istoričare dok su živi barem jednu rečenicu da napišu o blaženo počivšem vladici Antoniju Abramoviću koji je osvjestio sve njih dolazći na CT devedesetih!
Banja CT

12. 01. 2019 - 18:36

Ljudi jeli moguće od Vas 62 komata ni jedan da se suprostavi javno mojem komentaru. Nije to ni bitno. Neću pominjat (ne)ljude koji su danas debelo rasopoloženi na temu Karađorđevića a nijesu ih poznavali. Nesrećni vladika Antonije ih je većinu stvorio a njima ne basta da otvore tu temu prenosa njegovih kostiju onamo đe mu i pripada! Znači svi vi oćete da se to desi 2093 na 100 godišnjicu od dolaska Vladike Antonija u Crnu Goru. Onda će se naći neki novi Adžići (Adžić je moj prijatelj) da ne bude zabune da oni ka ovi danas počnu da pišu što je bilo prije 100 godina.
Prost razlog

12. 01. 2019 - 21:01

Banja, sve dok gospodar ne da mig da je dozvoljeno i korisno pisanje o toj temi nece djavolji nista napisati o nasem vladici. Ne basta im nista uraditi ako nije ugodno gospodaru. A tebi licno hvala za sve sto si uradio za nasu crkvu od pocetka ove borbe.
Banja CT

13. 01. 2019 - 09:33

Vjeruj me da nije do Gospodara! Ne branim ga naprotiv svi su isti. Ovi oko Gospodara mu džigarice razvaljuju i lažu ga. Kriju od njega sve jer im je lijepo ušuškani oko CPC ništa ne doprinose samo po nešto ošišnjaju. Čast maloj manjini dobrih ljudi oko Vladike Mihaila koji je skrenuo sa ČOJSKOGA puta koji je trasirao blaženopočivši vladika Antonije i Mi oko njega kako mrtvi tako i ovaj mali ostatak živih koji se nije PREDA! Tu se ne zna ko za koju službu radi! Bilo ih je smješno viđet na ovom kako ga oni nazvaše MARŠOM po Cetinju. Cetinjani kažu to je bio "ramada" MARŠ
@Banja CT

14. 01. 2019 - 01:00

Hvala na informaciji Banja, kad je covjek daleko od CG onda ponekad nema potpunu informaciju. "u se ne zna ko za koju službu radi! " e toga sam se ja najvise brinuo, i sad su mi svi potezi mnogo jasniji. Da se covjeku zgadi sve od nesoja. Pozdrav!
Ja licno

12. 01. 2019 - 09:06

Posto je prebrojao sve do eksera ,zamolio bih Adzica pravnika naseg,da nam saopsti kolkio su zelenasi ubili bjelasa za vrijeme pobune,a koliko komite naroda i zandara za vrijeme hajdukovanja? Ds li je tu bilo kakvih zlocina,ubijanja zena,djece? Valjalo bi sve sabrati da se ima na jedno mjesto. Jesu li svi ubijeni zelenasi od strane vojske srpske il ima i nekih ubijenih zbog pronevjere para,zita,zelenasenja? Unaprijed zahvalan
Istina

12. 01. 2019 - 09:25

E, ovo mi je oči otvorilo! Htjeli da ubiju kralja Aleksandra? Nemojte! Ove nove informacije od prije 100 godina su me stvarno potresle. A što je tada jeo kralj Nikola? Pitam se kako će to uticati na berzu? A kad ćete izaći više iz te mrklice zaboga?
Jovan

12. 01. 2019 - 10:58

Je li za Crnu Goru gore što je nekad bila žrtva nasilne aneksije ili što je danas žrtva nasilne anoreksije?
Istina

12. 01. 2019 - 11:08

E svaka ti čast. Ovi gore se ubiše da elaboriraju nešto što je odavno prah i blato, a mnogima će danas narodna kuhinja biti ideal!
Ovan

12. 01. 2019 - 14:55

Da nije bilo nasilne aneksije, ne bi bilo ni anoreksije. Znači ima zločinački uzrok i pošljedice toga zločina!
Jovan

12. 01. 2019 - 21:56

Način tvog oglašavanja savršeno odgovara tvom niknejmu.
danilo s.

12. 01. 2019 - 12:05

I junaci mogu imati loše momente. Junak sa Bregalnice, Mojkovca itd. je postao praktično izdajnik u Božićnjem ustanku. I poslije njega.. Zar se Janko Vukotić nije zakleo kralju Nikoli - i CG - na vjernost? Zašto nije ispunio svoju dužnost? Možeš imati simpatija za drugačije političke poglede, ali se država ne prodaje. I ni po koju cijenu ratnik ne smije saradjivati sa neprijateljem domovine. Pa i po cijenu svog života. Zaista se pitam kako su mogli neki naši “crnogorski samuraji” da izdaju svoj “bušido kod” - svoju ratnički dužnost? Ako nije želio ili mogao da se bori za CG, nije morao da saradjuje sa njenim neprijateljima/okupatorima. Posebno kada je video kako je skupo Crnogorski narod platio nestanak slobodne CG. Mogao je da se bar povuče na vrijeme - i postepeno "izblijedi" (“old generals fade away” - genral Macarthur))? Nije krivica Adžića što je heroj Janko Vukotić nije ostao heroj do kraja?
Nesto zanimljivo za Novaka

12. 01. 2019 - 20:29

Razgovarao sam sa jednim istoricarom iz Srbije prosle nedjelje o raznim temama i o Janku Vukoticu i kako mu Aco Nosonja nije vjerovao. Dobro rece on da je normalno sto mu nije vjerovao jer je on vec jednom izdao jednog kralja! To mi zvuci logicno jer Aco Nosonja nije bio naivcina nego brutalni oportunista koji je sve i svakoga koristio. Novace, sto kazu dokumenti o ovome?
NETAČNO

12. 01. 2019 - 20:50

Na teritoriji bivše Kraljevine Crne Gore hajdučija se javlja svakoga dana sve opasnijom, pa je krajnje vreme, preduzeti radikalne mere, da se hajduci unište i da se na teritoriji zavode red i poredak koga, na žalost, danas nema, što i jest glavni a moguće i jedini uzrok da se pristaši bivšeg režima množe.
NETAČNO

12. 01. 2019 - 20:56

Što se moglo očekivati od 45000 Crnogorskih vojnika. Jedino povlačenje za Srpskom vojskom, koje je bilo onemogućeno usled sloma Primorskog odreda Crnogorske vojske i brzog prodora Austrijanaca pravcem Budva-Bar, čime su uprkos zaustavljanja Austrijanaca na Mojkovcu Crnogorske trupe bile odsječene. Neki optužuju načelnika Crnogorske vrhovne komande puk. Petra Pešića za takav ishod, ali su sve vojničke analize izmedju dva svjetska rata, radjene od strane čak i u ratu neprijateljskih vojnih stručnjaka pokazale da je Pešić postupao i vukao sa stanovišta vojne nauke u potpunosti logične i potrebne radnje. Sve se odigravalo brzo, a pad Lovćena je bio povod kobnog povlačenja vojske sa ključnog primorskog fronta.
NETAČNO

12. 01. 2019 - 20:59

Rašović piše da je kralj Nikola namerno oslabio ubojnu snagu crnogorske vojske – pre nego što je Austrougarska objavila rat Srbiji. Upućuje na činjenicu da je Kralj ”zaigrao bio mahnito kolo jedne strahovite politike – politike ubistava, progona i tamnica”. Okosnica ove zamisli bila je uvlačenje oficira u međusobne obračune. Koristeći rodovsku i plemensku podelu crnogorskog društva, kralj Nikola je uspeo oficire podeliti u dva tabora, međusobno zavađena. Na čelu jednog je Janko Vukotić a drugi je bio okupljen oko Mitra Martinovića.
NETAČNO

12. 01. 2019 - 21:00

Za to vreme, austrougarska vojska je povratila delove izgubljene teritorije, dovukla sveže trupe i utvrdila dosegnutu liniju fronta. Austrougarski vojni ataše u Skadru, Hupka, koji se zatekao početkom rata u Kotoru, održavao je stalne veze sa ljudima kralja Nikole i on je predložio da crnogorska vojska na grahovskom ratištu prekine sa ofanzivnim dejstvima. Taj predlog je, kako smo videli – povlačenjem Kuča i Bratonožića na Cetinje, kralj Nikola realizovao. Po Hupkinoj proceni (da su Crnogorci Boku kotorsku odsekli od zaleđa), Austrougari bi u Boki kapitulirali, jer su jadransku pučinu kontrolisali saveznički brodovi. Rašović navodi da je ova krivica kralja Nikole dokazana i da su o njoj svedočili svi komandanti jedinica na Grahovskom ratištu.
NETAČNO

12. 01. 2019 - 21:03

Izvlačenje iz komandne strukture kneževa Mirka i Danila, Rašović tumači kraljevom odlukom da što više oslabi crnogorske armije. Činjenica da je na komandno mesto ”Lovćenskog odreda” postavio najmlađeg sina Petra, neiskusnog, još je jedan prilog za ovakav zaključak. Posebno, zato,što će se videti da je Petar bio tajno zadužen da održava redovne veze sa austrougarskim emisarima.
NETAČNO

12. 01. 2019 - 21:04

Navodi da je dr Perazić otvoreno govorio kako je propast Srpstva sasvim izvesna, a njegove su kćerke priređivale, neskriveno, domaće zabave u čast svake pobede Centralnih sila na frontovima. Kasnije će kćerke dr Perazića, kad Austrougari budu marširali prema Cetinju, izići iznad Bajica i dočekati ih. Uhvatile su pod ruku poručnika Švajnbaha, komandira jedinice ”Jeger” iz Tirola, i sa njim, slavodobno, ušetale u Cetinje. Drugog dana po okupaciji Cetinja, dr Perazić, lični lekar kralja Nikole, je pozvao na svečanost, u svoj dom, sve austrougarske oficire. Svojim postupcima je pokazao da je bio austrougarski obaveštajac. To je bilo tačno, jer je predao Austrougarima i pripremljen spisak Crnogoraca – radi hapšenja i slanja u zarobljeničke logore. Ubrzo je napustio Crnu Goru, odselio u Austriju i tamo dobio čin majora austrougarske vojske.
NETAČNO

12. 01. 2019 - 21:06

Rašović piše da mu je perjanik kralja Nikole V. Mitrović predao svoje beleške o dolasku iz inostranstva Alekse Martinovića, preko koga je Prestolonaslednik Danilo obavestio kralja Nikolu o svojim državničkim koracima prema Austrougarskoj. U tim zabeleškama je bila i izjava kralja Nikole pred svojim dvorjanima, koju je L. Rašovića uneo u knjigu: ”Nemojte se plašiti. Nijesam se ja uzalud oprijateljio sa kućom Meklenburg-Strelic. Moj Danilo je pametna glava. Srbija će, izgleda, propasti, ali mi se, ipak, nemamo čega bojati”.
NETAČNO

12. 01. 2019 - 21:08

Austrougari nisu imali prilike da svoje trupe ojačavaju i snabdevaju pomorskim putem, a sa kopna je to bilo nemoguće u početku rata, zbog rečenog prodora Crnogoraca kroz istočne delove Hercegovine i Bosne. Kraljević Petar je potpuno pasifizirao ovaj deo fronta, u dogovoru s Austrougarima u Kotoru. Rašović opisuje da je mir trajao mesecima i da su obostrane mere na frontu dogovarane prilikom čestih susreta kraljevića Petra i bivšeg vojnog atašea Austrougarske na Cetinju – Hupke. Hupka je, čim je rat počeo, doputovao u Kotor. Sastajao se s kraljevićem Petrom, tajno, istočno od Tivta u Polju Krtolama.
NETAČNO

12. 01. 2019 - 21:09

Školovani omladinci u ”Lovćenskom odredu” su shvatili da je na ovom delu fronta došlo do otvorenog savezništva Austrougarske i Crne Gore. Oni su pratili kretanje svog komandanta i otkrili su njegove tajne sastanke sa Hupkom. Ova neverovatana vest stigla je i do cetinjske čaršije. Diplomatski kor se uznemirio i tražio je objašnjenje od članova Vlade. Plamenac, ministar inostranih poslova, rekao je diplomatama da o tome ništa ne zna. Oni su otišli na dvor. Primio ih je kralj Nikola. Nije mogao poreći susrete kraljevića Petra i Hupke, pa je obavestio da je u pitanju susret radi izbegavanja nehumanih posledica ratovanja. Kralj im je, uz osmeh, rekao: ”Ah, ta šta ste se uzrujali. Ja već znam za to. Pero je imao samo da se dogovori sa komandantom austrougarske vojske, kako ne bi aeroplanima napadali naše varoši”. A, sutradan po ovom objašnjenju kralja Nikole, Austrougari su aeroplanima bombardovali Cetinje, ranivši 3 osobe.
Boban Bg

13. 01. 2019 - 00:39

Znaš što te zeza u tim lažavinama bjelaškim i srpskim? To što postoje bečki arhivi. A Austrija nije bila banana država da se lažirala dokumentacija kao kod Srba. Tamo postoje izvještaji o čemu su Hubka i PetarIII razgovarali. Ne prenosite imbecilne priče iz treće ruke, istorija su dokumenta. Treba sad citirati bjelaške knjige neposredno iza WWI dje ti avetinjaci pišu da su očekivali da kralj Nikola na kinju ih povede na Kuk da svi izginu kao na Kosovu. I sad to treba da bude mjerodavno da je kralj puštio Lovćen. Seljačka posla. Što nije Petar poveo srpsku vojsku jao Lazar i izginuo, no su našli kralja Nikolu. Eto vam janko Vukotić kaže u Novoj Evropi da se Lovćen nije mogao braniti sa 7000 trećepozivaca. Pa pitajte Pešića i Putnika zašto je 2/3 cg vojske otišli na sandžački front?
Ja licno

13. 01. 2019 - 09:46

E noj crveni hrvatu Boki,ovo su sve cinjenice koje su mnogo istinitije od vecine nategnutih teza Novaka pravnika i ekipe.Nikola je bio pogubljen u vremenu i prostoru,okruzen pomamljenim scerima i nesposobnim sinovima,ogrezlim u razvratu i zelenasenju. Bez moderne vojske ,bez privrede ,bez diplomatije to je bila najzaostalija drzava tadasnje Evrope,nazalost. Da li su se servi ogrojesili o narod bratski,jesu. Dal je bilo drugog puta sem ujedinjenja ,nije. Il bi postali talijanska etiopija druga i fasisticka drzava il ujedinjeni sa bratskim narodima pa biraj moj Boki poki
NETAČNO

13. 01. 2019 - 10:43

U tom trenutku, bilo im je jasno da kraljević Petar nema nameru da uvede crnogorske trupe u borbu. Ovu moguću pogibelj vojske i naroda iz Srbije, spasio je obzir Beča prema kralju Nikoli. Vlada Austrougarska je shvatila da bi time bila lako otkrivena proosovinska politika crnogorskog vladara, pa su odustali od ulaska u Crnu Goru – dok kolone srpskih paćenika ne napuste njeno tlo. I drugi obzir je zaustavio Austrougare da ostvare ovaj plan uništenja preživelih srpskih vojnika. Bojali su se da bi Crnogorci mogli da otkažu poslušnost kralju Nikoli i da se, zajedno sa Srbijancima, odluče za borbu. Nemačka i austrijska komanda je računala s tim da bi se rat na ovom delu fronta produžio, a njima su trupe trebale na zapadnom i istočnom frontu. Zato su se opredelile na dogovor sa kraljem Nikolom – da vojska Srbije napusti Crnu Goru i da Crnogorci ne daju otpor Austrougarima na frontu kod Lovćena.
CITAT

13. 01. 2019 - 12:02

šef Štaba zajedničke njemačko-austrijske Vrhovne komande general Falkhajm koji je, u svojim memoarima o Prvom svjetskom ratu napisao ovo „da su austrijske trupe lako potiskivale pred sobom mala raštrkana odjeljenja crnogorske vojske po Sandžaku i da Crnogorci nijesu zasvjedočili svoje ratničko ime iz njihove prošlosti“. Toliko od Mitra Martinovića, trećeg čoveka Crnogorske vojske. Crnogorska vojska – gomila dešperaderosa
mala ispravka

13. 01. 2019 - 06:30

Prvi put kada je aeroplan bombardovao Cetinje stradala je jedna krava u polju. Sjutri dan kada se povratio da bombarduje- gle baksuza- poginuo je vlasnik te krave. Tada su crnogorci zaprijetili da će ako se to nastavi - topovima tući Kotor. I austrijanci su prestali......veliki getsbi
ZA VELIKOG GETSBIJA

13. 01. 2019 - 10:35

Zahvaljujem i unarrijed se zahvaljujem..na vaše ,uvijek,dobronamjerne komentare
NETAČNO

12. 01. 2019 - 21:10

diplomate kraljevim rečima nisu verovale, jer je do njih stiglo mnogo informacija iz ”Lovćenskog odreda”, u kojem su gušene pobune mladih i školovanih vojnika, protivnika politike kralja Nikole. Kralje
NETAČNO

12. 01. 2019 - 21:13

Kad je otpočelo bombarodvanje, Štab komandanta ”Lovćenskog odreda” knjaza Petra nalazio se u selu Naležićima, kod Budve. Prije početka bombardovanja, knjaz Petar je poslao bio svome ocu naročitoga kurira i dugo poslije toga razgovarao s njim telefonom. Bombardovanje je otpočelo u 6,00 sati ujutru. U 8,00 sati, knjaza Petra je, najednom, nestalo… Telefon iz Vrhovne komande neprestano je zvrčao, ali uzalud… Tek u tri sata pslije podne, knjaz Petar se vratio iz Polja Krtole, gdje je sa Hupkom imao poslednji sastanak”.
NETAČNO

12. 01. 2019 - 21:14

Kraljević Petar je tešio svoje podređene da se ne boje, jer crnogorska stvar stoji dobro. Tačno onako kako je kralj Nikola govorio pristalicama, dodajući da će samo srpstvo propasti. Komandant fronta kraljević Petar je naredio odstupanje sa Lovćena i kad su se, tome, usprotivili oficiri, viknuo je: ”Šta vi znate! Tata bolje zna od sviju nas. Desno krilo je potučeno, pa i mi mora da odstupimo!”
CRNI DANILO

13. 01. 2019 - 10:37

citat,, Čerčil će kasnije izjaviti "prvi hici drugog svjetskog rata ispaljeni su u Marseju".
KOMITA

12. 01. 2019 - 18:44

ALEKSANDRE,LAKA TI ZEMLJA KO KOLA KAMENJAAAAAAA
007

12. 01. 2019 - 18:50

NISTA NOVO OD VAS KADA SE PONOSITE SA MLADICEM ,KARADZICEM,ARKANOM ,MILOSEVICEM,SESELJOM I TD I DT,ZASTO NEBI I SA ALEKSANDROM SVE LIK DO LIKA
Labud

12. 01. 2019 - 20:45

Kud ga ne streljaste i ne obesiste krvoloka i ubicu... No se čekalo da se to učini u Marseju tog 9 okt,1934 g. Sve moguće Karadjordjeviće je trebalo žive spaliti odavno, ali jbg, niko nije znao o kakvim banditima i ubicama je reč. Njegovim ubicama u sred Beograda treba dići spomenik na mestu onog okorelog lopova Nikole Pašića. Fakat.
Baš tako su i oni

13. 01. 2019 - 17:26

Kraljev ministar g A. Radović htio je da ih objavi i to odmah pod njegovom dolasku na vladu, da – kako govoraše – „zabije špicu u nos srbijanskim svinjama“, ali odmah zatim promjeni pravca njegove politike slijedila je njegova namjera, da dokaze izvuče iz kraljeve arhive i da ih uništi.
U prolazu

12. 01. 2019 - 21:46

I dalje ista prica. Unaprijed se donese zakljucak pa se onda biraju detalji koji podupiru zakljucak. Nigdje suprotnog misljenja i shodno tome analize. Pa Slobodan Jovanovic vam je u jednom svom radu napisao kada je kralju presudjeno "..da nikada vise Petrovici nece vladati Crnom Gorom". Ali i on to izvrce i opet optuzuje Srbiju bez ijednog dokaza. A americki oficir koji je bio poslat da razdvaja zavadjene strane pise da su pobunjenici placeni od strane Italijana i da im naredjenja dolaze iz Kotora. Po drugim izvorima koji su prihvaceni na mirovnoj konferenciji jugoslovensikih vojinika u to vrijeme nije vise bilo od 500??? Cak i de Salisov i Majlsov izvjestaji, koji su odbaceni, kazu da je ipak vecina za i da je bolje za samu CG ujedinjenje.
Novi komentar