Nakon izmjena ustava

Mogerini i Han čestitali Makedoniji promjenu imena

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han, čestitali su večeras poliltičkim vođama i građanima Makedonije na izglasavanju izmjena makedonskog ustava za promjenu imena zemlje prema dogovoru s Grčkom, saopštila je evropska spoljnopolitička služba.
Objavljeno: 11. 01. 2019 - 22:25 Promjenite veličinu teksta: A A A
Mogerini i Han cestitali Makedoniji promjenu imena
Foto: KLIX.BA / PROMO

Kako se navodi to "predstavlja presudni korak u primjeni istorijskog sporazuma iz Prespe".

"Politički lideri kao i građani pokazali su odlučnost da iskoriste jedinstvenu i istorijsku šansu za rješavanje jednog od najstarijih sporova u regionu i da odlučno krenu naprijed na putu ka Evropskoj uniji. EU čvrsto podržava taj sporazum koji daje primjer za pomirenje u regionu i u Evropi kao cjelini", navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi EU čeka ispunjenje narednih koraka koji vode do pune primjene sporazuma iz Prespe, i ostaje "čvrsto posvećena" pružanju podrške i praćenju zemlje ka njenom strateškom cilju integracije u EU.

Evropski komesar Han je odvojeno preko Tvitera čestitao političarima i građanima Makedonije na izglasavanju ustavnih izmjena o promjeni imena u Sjeverna Makedonija i izrazio nadu da će ova "istorijska promjena" stvoriti "pozitivnu dinamiku za pomirenje u cijelom regionu Zapadnog Balkana".

Skupština Makedonije usvojila je večeras dvotrećinskom većinom ustavne izmjene kojima se ime države mijenja u Sjeverna Makedonija i potvrđuje makedonski identitet.

Za prihvatanje četiri ustavna amandmana kojima Makedonija ispunjava obaveze iz Dogovora sa Grčkom o rješavanju spora oko imena, glasao je 81 poslanik u parlamentu sa 120 mesta, dok sjednici nijesu prisustvovali poslanici opozicione koalicije oko VMRO DPMNE.

Komentari: 0

Novi komentar