Generalni sekretar Udruženja banaka o prijedlogu smanjenja međubankarskih naknada

Pejaković: Bankari na gubitku, trgovci na dobitku

Ukoliko bude usvojen zakon o međubankarskim naknadama, koji je sada u formi nacrta, a kojim su limitirane transakcije debitnom karticom na 0,2 odsto, a kreditnom na 0,3 dsto vrijednosti, na dobitku će biti trgovci, na gubitku banke, a cijene za potrošače će ostati iste, kazao je Pobjedi generalni sekretar Udruženja banaka mr Bratislav Pejaković.
Objavljeno: 12. 01. 2019 - 06:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

CBCG je utvrdila nacrt ovog zakona kojim su naknade srezane i do deset puta i poslala ga Ministarstvu finansija. Objasnili su da je analiza pokazala da visina i razlike u međubankarskim naknadama negativno utiču na potrošače, trgovce i sprečavaju inovacije.

PRIMJEDBE

Pejaković kaže da su komercijalne banke preko Udruženja banaka dale komentare, sugestije i prijedloge povodom nacrta zakona.

- Ključno je da će se smanjiti prihodi banaka po ovom osnovu. Nadam se da je shvatljivo da su prihodi u odnosu na profitabilost različite kategorije i da je margina banaka na manjem nivou od procjene većine, koji ne vide svu pozadinsku aktivnost i prateće troškove za malo tržište. Umanjenje dobiti odražava se na targete poslovanja, ulaganje u konkretan segment poslovanja koji kao takav nije pogodan za razvoj, ali u konačnom i na iznos poreza. Trgovci će imati korist, ali potrošačima cijena ostaje ista– smatra Pejaković i dodaje da se sve banke zalažu za postupnu primjenu novih rješenja.

- U konačnom smo imali razumjevanje predlagača, ali ne i za odlaganje primjene do ulaska u EU, što bi bilo opravdano sa aspekta angažovanja sredstava i resursa, odnosno vremena pripreme kompetativnosti lokalnih banaka za utakmicu koja se očekuje - objašnjava Pejaković i dodaje da bankari očekuju jaču saradnju u izradi podzakonskih akata, jer je mišljenje operativaca iz komercijalnih banaka nesumnjivo dodatni kvalitet.

Prosječna međubankarska naknada po osnovu rada platnih kartica iznosi, kaže Pejaković, oko jedan odsto, a konkretna visina zavisi od vrste usluge.

- Zato predloženo utiče na smanjenje prihoda, što isplativost ovog segmenta poslovanja dovodi u pitanje, kako navode bankari - kaže generalni sekretar, ističući da  visinu međubankarske naknade diktiraju kartične platne šeme.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 1

Nick

12. 01. 2019 - 09:06

Kakva samo objasnjenja za cisti lopovluk banaka...uzimaju 3% provizije za placanje karticama,plus naknadu za koriscenje terminala...i zamislite jos imaju obraza da traze da se ta pljacka nastavi do ulaska u EU...znaju da je ta pljacka u zemljama EU nezamisliva... Banke su spustile kamate ali su zatu uvecale sve moguce provizije na njihove usluge na stetu gradjana i klijenata.
Novi komentar