Genci Nimanbegu, potpredsjednik Skupštine Crne Gore i poslanik Force

Albanci neće ostati dužni SDP-u zbog neglasanja za moj zakon

Neglasanje SDP-a za Prijedlog zakona o javnom redu i miru, posebno njihovo oponiranje tom aktu, biće njihova politička hipoteka kod Albanaca. Ponašanje SDP-a tokom rasprave u parlamentu Albanci su shvatili kao odnos, ne prema mom prijedlogu, nego prema našoj zastavi i našim pravima, kazao je u intervjuu Pobjedi Genci Nimanbegu, potpredsjednik Skupštine Crne Gore i poslanik Force.
Objavljeno: 12. 01. 2019 - 07:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nimanbegu je poručio da Albanci neće ostati dužni SDP-u zbog uskraćivanja podrške njegovom prijedlogu i retorike poslanika te partije tokom skupštinske rasprave o predloženom zakonu o javnom redu i miru.

POBJEDA: Je li Vas iznenadilo to što zakon o javnom redu i miru, čiji ste predlagač, nije dobio potrebnu većinu u parlamentu?

NIMANBEGU: Parlament je mjesto gdje se predstavljaju različita politička mišljenja, ne samo o budućnosti, već i prošlosti Crne Gore. Ta gledanja kod pojedinih političara daleko su od realnosti i demokratičnosti, već su često iskrivljena, nedemokratična i štetna po međusobne odnose.

Moj prijedlog je, ne samo ,,demokratičniji“ od rješenja koje je opstalo, već je to rjesenje koje prepoznaje realnost u Crnoj Gori. Realnost je da se zastave stranih država ističu ispred poslovnih objekata (hotela, restorana, plaža, na motornim vozilima, na motorima) i niko se ne kažnjava za to, što je dobro, ali sada je potrebna mala ispravka - niko osim Albanaca koji ističu svoju nacionalnu (narodnu) zastavu. Znači, ne samo što se diskriminiše zastava susjedne države Albanije, NATO saveznice, već se ne poštuje Zakon o nacionalnim simbolima koji dozvoljava slobodnu upotrebu simbola manjinskih naroda u Crnoj Gori.

POBJEDA: Kako komentarišete reakcije pojedinih poslanika na rješenja koja ste predložili?

NIMANBEGU: Prava manjina uređena su Ustavom i zakonima, i definitivno mi je ostavilo gorak utisak da su partije koje su bile bliske manjinama u nedavnoj prošlosti, zauzele pravi gard protiv mog rješenja. I to SDP, dok su LP i jedan od poslanika Posebnog kluba (na listi URE je dobio glasove) uskratili podršku zakonu, a koji su je dali bilo za dnevni red ili za glasanje u načelu. Po meni, to je samo otkrilo njihovu političku suštinu, a to je da su to crnogorske nacionalne partije, kojima manjine služe za glasove do momenta kada oni procijene da su to ,,dobri Crnogorci“.

Uvijek smo govorili da se na političkoj sceni pojedine partije prikazuju za građanske, a u stvari su nacionalne crnogorske partije. Njima je dovoljna demokratija prema manjinama tada kada su im potrebne za glasove ali sa malo više nacionalnih prava za samo jednu nacionalnu grupu. Tu jasno prepoznajem novodukljanstvo. I pored svega, mislim da je to korak nazad za odnose u Crnoj Gori. Javnost koja je pratila debatu u parlamentu, a nije svoj stav izgradila samo od informacija iz medija, dovoljno je mudra da zaključi da je novodukljanstvo opasno kao i svaki drugi nacionalizam.

POBJEDA: Kakav je Vaš komentar na ocjenu Nika Đeljošaja, predsjednika Albanske alternative, da su oni koji nijesu podržali zakon – „Ranko Krivokapić, Raško Konjević i Andrija Popović nepoželjne osobe tamo gdje žive Albanci“?

NIMANBEGU: Svako ima svoj način na koji će izraziti svoj politički stav i ocijeniti neki događaj. Iskaz Đeljošaja neću komentarisati.

Ono što je jasno je da će među Albancima neglasanje SDP-a i posebno njihovo oponiranje zakonu, biti njihova politička hipoteka, posebno kod Albanaca. Albanci su ponašanje SDP-a u parlamentu shvatili kao odnos, ne prema mom prijedlogu, nego prema našoj zastavi i našim pravima. Mi ćemo naše sugrađane stalno podsjećati na to. Nećemo S D P - u ostati nimalo dužni. Jezik koji su koristili, recimo, poslanici SDP-a sigurno će naštetiti odnosima njihove partije sa Albancima u Crnoj Gori, jer su koristili lažne argumente, pokazivali patetični patriotizam u napadu na moj zakonski prijedlog. I to riječima da je zakonski prijedlog ponižavajući za crnogorsku zastavu. Te riječi, za kolegu Popovića, bile su okidač za uskraćivanje povjerenja koje su dali i cijenim da njegovo neglasanje je uzrokovano razlozima sličnim, ali ne istim kao SDP-a i ne mogu ih nijednog trenutka porediti.

Moram iskazati zahvalnost svim poslanicima koji su glasali za moj prijedlog, koji je dobio, iako nedovoljno, podršku 40 od 44 prisutna poslanika.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 14

Komsija

12. 01. 2019 - 07:29

Jedino što je SDP napravio da valja od 2016. Je ovo oko zastave. I to ne bi da to nije odgovaralo DPS. Niko vam ne spori zastavu, udrite po vas dan ali uz zastavu Države dje zivite i dje vlast krojite. Ukoliko vam to ne odgovara ima rješenja.
Seof

12. 01. 2019 - 08:31

Vise i jace je SDP stitio manjne kada je to trebalo i bilo veoma opasno nego t i i Đeljosaj skupa. Vi i sada napadate SDP samo da bi se dodvorili
Budućnost

12. 01. 2019 - 08:53

Što li tek čeka "mrčnu" Crnu Goru. Svi se ".urče", osim Crnogorci.
Što veliš

12. 01. 2019 - 10:37

Ajd ne .... Kome ti prijetiš?
Cogito

12. 01. 2019 - 11:51

Ljudi moji nepotrebne tenzije. Neka svi kace sto hoce ali da postuju jedni druge radi boljeg sjutra.
Cogito

13. 01. 2019 - 02:20

Jos da dodam ako mogu. Obzirom da je Crna Gora gradjanska drzava neo-libelarnog uredjenja po prorodi stvari se namece da gradjani imaju slobodu ispoljavanja svojih vise-nacionalnoh, multietnickoh, multikonfesojalnih osjecanja/identiteta.
?

12. 01. 2019 - 14:45

Za koji tvoj zakon? Je li ovaj kojim najavljujete da će te uskoro i u Crnoj Gori da radite ovo što ste već po vama, završili u Srbiji i Makedoniji. Da prisasajedinjujete svaki metar zemlje na kojem žive Albanci Albaniji. Pa mislite li zaista da će te uspjeti. Niko to još nije uspio, nijedna sila u istoriji, sumnjam da će te i vi. No ajde da vidimo što će na kraju ispasti od ovih vaših "radova" na prostoru bivše Jugoslavije. Sad je jasno i zašto ste vi prvi bili za njeno razbijanje.
Stav

12. 01. 2019 - 18:32

Grb, odnosno zastava strane države, može se isticati samo uz grb, odnosno zastavu zemlje domaćina, osim ako potvrđenim međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno. Isticanje zastave drugih država bez zastave Crne Gore na njenoj teritoriji je prosto neprihvatljivo, jer takvu praksu ne poznaje nijedna suverena država. Uz to, zastave matičnih država nijesu simboli nacionalnih manjina. Zastave nacionalnih manjina moraju da budu utvrđene na prijedlog njihovih nacionalnih saveta i moraju da se razlikuju bar u detalju od zastava matičnih država. Ta nacionalna znamenja se moraju isticati uz zastavu Crne Gore. Sve ostalo je pokušaj urušavanja ugleda i Ustava suverene i nezavisne Crne Gore.
Stav

12. 01. 2019 - 19:23

Grb, odnosno zastava strane države, može se isticati samo uz grb, odnosno zastavu zemlje domaćina, osim ako potvrđenim međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno. Isticanje zastave drugih država bez zastave Crne Gore na njenoj teritoriji je prosto neprihvatljivo, jer takvu praksu ne poznaje nijedna suverena država. Uz to, zastave matičnih država nijesu simboli nacionalnih manjina. Zastave nacionalnih manjina moraju da budu utvrđene na prijedlog njihovih nacionalnih saveta i moraju da se razlikuju bar u detalju od zastava matičnih država. Ta nacionalna znamenja se moraju isticati uz zastavu Crne Gore. Sve ostalo je pokušaj urušavanja ugleda i Ustava suverene i nezavisne Crne Gore.
Albanci

12. 01. 2019 - 21:22

Albanci nijesu prepametni izgleda. Ne shvataju da njihova zelja da masu albanskim zastavama po Crnoj Gori opravdava teorije koje se lansiraju iz Srbije i podrivaju gradjanski mir u CG. Uostalo zasto mahati zastavama druge zemlje? Da je bar neka napredna zemlja, npr Holandija, ili SAD, pa ajde! Ali Albanija? Bravo SDP!
Istina

12. 01. 2019 - 22:16

Čiji ste vi potpredsjednik Skupštine - svih građana Crne Gore ili samo nacionačističkih albanskih stranaka. Ne priliči jednom potpredsjedniku Skupštine CG da prijeti poslanicima koji nijesu glasali po njegovoj volji. Degradirali ste funkciju koju obavljate, a poslije ovoga možda bi bilo najbolje da se maknete sa te funkcije. Uostalom @Seof je u pravu. Mnogo su manje albanske partije učinile za Albance nego SDP. PS Ima nas koji ne zaboravljamo prošla vremena i ulogu pojedinaca i političkih subjekata.
Prešlo im u naviku

12. 01. 2019 - 23:58

liderialbanskih partija kako ovdje tako i u regionu uglavnom samo prijete. To je suština njihovih programa. Ili će biti kako mi kažemo il....tako i g-din Nimanbegu kaže: Albanci neće ostati dužni". Namjerno ne govori kako će da naplate dug, nego ostavljaju onome kojemu prijete da pogadja. Ne haje čak ni što većina poslanika, tj gradjana jednostavno ne prihvata dati pravo Albancima ovdje, koje nemaju niujednoj državi na planeti, osim normalno u matičnoj državi. Ali to ovog g-dina ne sprečava da svjesno i namjerno prijeti zašto otvoreno ne reći crnogorskim gradjanima, bar većini!?
Vasojevka

15. 01. 2019 - 08:58

Uvijek smo govorili da se na političkoj sceni pojedine partije prikazuju za građanske, a u stvari su nacionalne crnogorske partije. Njima je dovoljna demokratija prema manjinama tada kada su im potrebne za glasove ali sa malo više nacionalnih prava za samo jednu nacionalnu grupu. Tu jasno prepoznajem novodukljanstvo. Niko iz vlasti ni da bekne:)
Мирослав Ђукић

15. 01. 2019 - 11:32

Пуна подршка Генцију! Није требао да се узда у сдп. "Нема наде у Ненаде"!
Novi komentar