AFERA ,,PRANJE NOVCA“: Protiv Duška Kneževića raspisana nacionalna potjernica

Sa IBM na račune povezanih firmi prenijeli 17 miliona

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević i četvoro njegovih saradnika terete se da su sa računa IBM na račune povezanih kompanija u okviru Atlas grupe prenijeli 17 miliona eura, saznaje Pobjeda iz više izvora.
Objavljeno: 12. 01. 2019 - 07:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Novac je, prema informacijama našeg lista, sa banke prebacivan na račun kompanije Global karbon kojoj je izvršna direktorica bila Biljana Bašović, a potom na račune firmi čiji su direktori ili ovlašćeni zastupnici bili Đorđe Đurić, Marko Nikolić i Brankica Bašović u periodu od 2008. do 2010. godine.

ZADUŽENJA

Global karbon je firma koju je osnovala Kneževićeva Invest banka Montenegro i ta je kompanija i sada aktivna. Marko Nikolić je 2008. godine radio u Atlas investu, potom je bio CFO (chief financial officer) u Atlas grupi, pa tri godine zamjenik izvršnog direktora Atlas banke i od septembra 2017. godine glavni izvršni direktor te banke.

Đorđe Đurić je u periodu koji istražuje Specijalno tužilaštvo bio direktor Atlasmont fonda sve do imenovanja za glavnog izvršnog direktora Atlas banke krajem 2013. godine.

Brankica Bašović je dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, kao što su Attika land i Mogren hill.

Centralna banka je uvela pri vremene mjere u IBM i Atlas banku u decembru prošle godine i imenovala privremene upravnike Tanju Terić i Milana Remikovića. Međutim, 4. januara ove godine u IBM je uveden stečaj, a za stečajnog upravnika imenovan je Milan S. Rakočević.

Ocijenjeno je da Atlas banka može da preživi ukoliko bude dokapitalizovana.

POTJERNICA

Četvoro Kneževićevih saradnika krajem decembra saslušano je pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević i njima je određeno zadržavanje od 72 sata. Međutim, vijeće Višeg suda nije prihvatilo prijedlog Tužilaštva da im se odredi pritvor od 30 dana i oni su nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode.

Tužilaštvo u dokaznoj građi, prema saznanjima našeg lista, ima iskaz jednog od osumnjičenih koji je objasnio kako su sporni poslovi bili obavljani.

dusko-knezevic-2017

Za Duškom Kneževićem raspisana je nacionalna potjernica jer je nedostupan Specijalnom državnom tužilaštvu. Raspisivanje potjernice uslijedilo je jer je policija po nalogu Tužilaštva utvrdila da se Knežević ne nalazi na adresama koje su prijavljene kao mjesto njegovog boravka.

Nakon što policija utvrdi da nije u Crnoj Gori o tome će obavijestiti Specijalno tužilaštvo koje je donijelo naredbe za sprovođenje istrage protiv Kneževića i njegovih saradnika.

Sljedeći korak Tužilaštva je zahtjev Višem sudu da odobri raspisivanje međunarodne potjernice. Ako bude donešena naredba o raspisivanju potjernice o tom zahtjevu Uprava policije obavještava Ministarstvo pravde i traži njihovu saglasnost. Po dobijanju saglasnosti kancelarija Interpola raspisuje potjernicu.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 9

Nikolas K

12. 01. 2019 - 09:08

Eto kako je vrtio pare veliki biznismen, filantrom i ljubitelj ekstremnih vjestina. Treba da odgovaraju svi koji su sa njim radili sumnjive transakcihe
Mikloš kauboj

12. 01. 2019 - 10:22

Mora da je sve to filantropski, humanitarno, radi pomoći. Ko zna šta je ovaj čovjek sve radio od bahatosti. Njemu je milion eura kao nekome deset eura.
Djordje

12. 01. 2019 - 10:38

Pustite te price sto je sa onim kuvertama?
Ljubo

12. 01. 2019 - 13:11

Sad ga napadate. A bio nam je dobar kad je za referendum dao 850.000. Ko zna da li bismo uspjeli da nije bilo njega?
referendum

12. 01. 2019 - 17:11

dadoše Beko i Daka.. 6 mil..pašto tone komentarišeš srbendo..on je dao C.Gori..a ovi..
bice jos snimaka

12. 01. 2019 - 14:58

Krece stara UDBina taktika blacenja . Dje su bili kontrolne institucije drzave dosad ? Izgleda da je on znao sta ga ceka pa sve dokumentovao i snimao Sklonio naravno lovu da se lopovi ne docepaju . Svaka mu cast ! Sad izblamirat lupeze i vratiti se tek kad padnu .
kad je vec tako

12. 01. 2019 - 16:08

Najbolje da Dusko postavi i preostale snimke koje sigurno posjeduje na Youtube .
Gornja Ržanica

12. 01. 2019 - 23:20

Samo toliko!!?? Sitnica, tih pi*ljivih 17 meleona ne treba ni spominjat!
Krko

12. 01. 2019 - 23:23

Od kuda znate šta je bilo u kuvertama?? Možda su mijenjali gole slike od ljubavnica!
Novi komentar