"Ćute organizacije za zaštitu ljudskih prava"

Belada: Dok država ćuti, SPC otima, gradi i vrijeđa

U praksi građanske Crne Gore postaje normalno da se u izjavama crkvenih velikodostojnika SPC vrijeđa i nipodaštava crnogorski narod, proklinju oni koji ne dijele njihovo mišljenje o crnogorskom identitetu, poručuje im se da ih treba čekićem okovati za Vezirov most, kunu pojedinci koji nijesu kršteni i besprizorno i naočigled svih ugrožava Crnogorska pravoslavna crkva, koja je tradicionalna crkva u Crnoj Gori. Svaka civilizovana država i ukupna društvena javnost burno bi reagovala na ove pojave. Crna Gora ćuti. Ćuti država, ćuti crnogorski narod, ćuti stručna javnost, ćute organizacije za zaštitu ljudskih prava, kaže advokat i pravni zastupnik CPC Nikola Belada.
Objavljeno: 12. 01. 2019 - 07:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Belada ističe da kao advokat i kao građanin Crne Gore izjavu crkvenih velikodostojnika SPC od prije nekoliko dana (da je CPC “autofekalna crkva”), kao i druge izjave u kontinuitetu u posljednjih 30 godina, posebno od trenutka kad je država najavila donošenje Zakona o vjerskim slobodama, doživljava skandalozno. Naglašava da je poseban predmet njegovog interesovanja državno, crkveno i spomeničko pravo, međunarodno pravo i pravni standardi u oblasti vjerskih sloboda, te da je u ovom slučaju situacija jasna.

“Navedena izjava predstavlja grubo kršenje člana 9. Evropske konvencije o ljudskim pravima, suprotna je stavovima Komiteta Ujedinjenih nacija, Venecijanske komisije iz 2010. godine i dokumentima OEBSa, usvojenim na konferencijama u Beču, Budimpešti, Mastrihtu i Kijevu”, objašnjava Belada.

Belada ističe da SPC primat duhovnog nad svjetovnim ostvaruje mentalnom manipulacijom narodom i falsifikovanjem istorijskih činjenica.

“Ukupno djelovanje SPC, odnosno njihovih eparhija u Crnoj Gori, a posebno Mitropolije crnogorsko primorske usmjereno je na realizaciji četiri osnovna zadatka: -izvršiti prevagu duhovnog nad svjetovnim; -urušiti i izvrnuti ruglu državne institucije; -uništiti Crnogorsku pravoslavnu crkvu; -zatrijeti trag crnogorskog postojanja na ovim prostorima.

Na pitanje kojim mehanizmima iz SPC namjeravaju “duhovnu pokoru” Belada ističe da u državama sa milionskim stanovništvom, poput Amerike, Njemačke, Francuske… SPC ima po jednu eparhiju, a u Crnoj Gori, sa 650.000 stanovnika, djeluju čak četiri eparhije Srpske pravoslavne crkve.

“Ostavljam javnosti da zaključi šta je u pitanju”, kaže on.

Dodaje da je Mitropolija Crnogorsko-primorska, prema važećim zakonima Crne Gore, pravno gledano, neidentifikovana strana sila u Crnoj Gori.

“Nije registrovana kod nadležnih organa u Crnoj Gori, nije pravno lice i nema pravni subjektivitet. Shodno međunarodnim standardima, registracija vjerske organizacije je dobrovoljna i nije suprotno međunarodnim standardima ako se ne registruje. Međutim, po tom istom međunarodnom pravu i standardima vjerska organizacija koja nije registrovana ne može učestvovati u pravnom prometu pravnom poretku jedne države. Bez svojstva pravnog lica i pravnog subjektiviteta ne može steći pravo svojine, ne može osnivati škole, ne može obavljati privrednu, medijsku djelatnost, ne može zaključivati ugovore”, pojašnjava Belada.

Ističe da SPC u Crnoj Gori zaključuje milionske ugovore, ostvaruje enormne prihode van kontrole nadležnih organa, koristi imovinu države Crne Gore za neosnovano bogaćenje.

“Danas je SPC jedna od najznačajnijih ekonomskih faktora u Crnoj Gori. Po čitavoj Crnoj Gori niču vjerski objekti, grade se konaci, hoteli, poslovne i stambene zgrade. Moja saznanja kroz posao kojim se bavim advokatura i dokazi do kojih sam došao, ukazuju na osnovanu sumnju da je došlo do nezakonitog upisa ogromne imovine države Crne Gore na Srpsku pravoslavnu crkvu. Upis je izvršen bez valjanog pravnog osnova, bez isprava podobnih za upis, bez provjere pravnog prethodnika te imovime. Da zaključim, vjerski objekti sa zemljištem su nasljeđa crnogorskih vladara i međunarodno priznate Crne Gore na Berlinskom kongresu 1878. godine i kao takvi su vlasništvo Crne Gore, pa svojinska prava ne mogu ostvarivati na tim objektima niti SPC niti CPC. Uostalom, dovoljno je vidjeti kako su evropske države riješile pitanje svojinskih prava na vjerskim objektima”, poručuje Belada.

Komentari: 13

Banja CT

12. 01. 2019 - 08:49

Nikola moj okrenite se sadašnjosti. Sve dok se ne posvetite moštima svetog Antonija Abramovića nemojte se vrtat u 19 vijek. Ako ste na njega zaboravili koji Vas je prekrstio sve u Crnogorce devedesetih godina zajedno samnom nemate pravo da pominjete prošlost. Većina Vas nezna đe su mu kosti a patite za nečim prije 100 ili više godina! Stidite li se vi njega i svih onih koji nijesu živi a bastalo im je stanut u borbu za čast i krst CPC devedesetih. Koja je muka na vas koji stanujete i (za)vodite CPC! Najmanje Vi imate pravo na tu "ČAST" da se "brinete" o sudbini CPC! Pozdrav za sve dobronamjerne poštovaoce i pristalice CPC!
Razocarani vjernik CPC

12. 01. 2019 - 09:37

Slazem se u potpunosti sa vama. Sadasnja postava u CPC je raśćerala sve vjernika koje je blazenopočivši vladika Antonije okupio. Do krajnjeg su dezavusali cijelu plemenitu ideju obnove autokefaonosti Crnogorske crkve... i vjerovatno trajno osujetili svaku mogućnost da se to i dogodi. Svelo se na ovakva lamentiranja i na par ljudi na sluzbama... Niko nije bolji PR SPC nego Stevo, a niko bolji srpski pop nego Mihailo, svi se Crnogorci sad zbog njih krste i vjenčavaju kod Amfilohija. Prevara istorijskih razmjera
Torsades

12. 01. 2019 - 21:03

Kako licemjerstvo!Sad vam je alibi za nerad I ravnodusnost Prema CPC Mihailo I Stevo ali je pizma cudo!
Banja CT

15. 01. 2019 - 09:19

Dragi moj Tersadesu pošto nemaš hrabrosti da se predstaviš pravim imenom i prezimenom eto Mi koji volimo CPC na drugačiji način od tih oko vladike mi ćemo ga na kraju braniti i hraniti od tih koji su oko njega1 Ne moj se brinuti o nama1 Eto ako ti je bilo što nejasno Vladika ima moj broj telefona pa možemo popričati kad goj oj kako bi reka jedan iz devedesetih godina! Pozdravi vladiku ako ga uopšte poznaješ!
Torsades

16. 01. 2019 - 13:00

Ti mora da si uras jer su I njhovi argumenti slicni tvojima.Jos ti Samo fall spot da napravis !
Sekula Drljevic

12. 01. 2019 - 09:17

Spc u srbiju!
Tara

12. 01. 2019 - 10:06

Imate pravo gospodine Belada..zato drzava i narod dobiva za uzvrat najteze uvrede.. Nasa Vlada a i Sud nijesu sposobni da upravljaju drzavom..dokle ce im sve ovo dozvoljavati..Sramno!
Mikloš kauboj

12. 01. 2019 - 10:24

Još uvijek je jako sujevjerje. Niko neće da ruši, sve licemjeri. Ova tranzicija ih je naučila da sakriju pravdu i čojski stav
xy

12. 01. 2019 - 10:48

Francuska država je 1903. godine nacionalizovala kompletnu imovinu katoličke crkve na svojoj teritoriji. Valjda će Crna Gora imati snage da uzme svoje. Objekte nacionalnog značaja koji su pre srpske okupacije pripadali Kraljevini Crnoj Gori, ne nikakvij crkci, ni ovoj ni onoj.
Milo Vujović

12. 01. 2019 - 12:30

Vlast ćuti jer do sada Javno Podržava Amfilohija i Okupatorsku ilegalnu tzv.sPc. to je i Dokazala Više puta do Sada,a Nepostoji Veći Dokaz no što Našu Svetu CPC već 30.g.Pored Naših Otetih Hramova što su ih Nama Ostavili Naši Slavni Preci,Drži na Ulici pod Vedrim Nebom !!Crnogorski Domoljubi ne Ćute Niti će Ćutati Nikada kada je pitanju Naša Sveta CPC,Mi čekamo što će Vlast Učinjet sa Novim Zakonom !! Belada Vi dobro znate da su se Stekli Svi Pravni Uslovi da se poslije Ukidanja tzv.Podgoričke skupštine u Parlamentu,Ukine Okupatorska ilegalna tzv.sPc u Crnoj Gori i da se u Novom Zakonu izbriše Okupatorska ilegalna tzv.sPc u Crnoj Gori,ako se Ovo ne Desi,Viđeće Cijela Crna Gora kako Ćute Crnogorski Domoljubi !!
007

12. 01. 2019 - 18:18

SVE TO MOZE DA RIJESI DJUKANOVIC,KAO STO JE SVE RIJESAVAO MUDRO,ALI CINIMI SE DA SE NESTO MALO KURV.
Torsades

12. 01. 2019 - 21:07

Vlast SE sada prikriva pod floskulom da je Ono sto Spc radi pitanje divlje gradnje pri cemu relativizuje kulturocid I velesrblje,a zapravo SE radi o nezainteresovanost da SE crkveno pitanje zaista rijesi! Nikad ova vlast nece vratiti CPC,za Pamtite to Crnogorci!
Djuro Vučinić

13. 01. 2019 - 21:39

To si u pravu ,još ako je ne ćeramo da to uradi. Prošlo je 25 god od kad Episkop,Blaženopočivši Antonije ponio Krst CPCa na svoja leđa. Sada ga nosi Vladika Mihailo ,kako zna i umije i koliko starac može bez veće angažovanosti vjernika i poštovalaca CPC. Država je sve crkve dala SPC u, i to nezakonito. Oni to znaju,kao i što znaju da je SPC logistika za sve velike političke turbulencije u CG. Znači vlast se mora našim pritiskom naćerat da se uključi u rješavanje pitanja CPC crkve, tj ono što je do nje.
Novi komentar