Autorski tekst reditelja serije "Božićni ustanak"

Sošić: Nužnost pomirenja podrazumijeva i nužnost istine o 1918.

Vijek Božićnog ustanka obilježen je na dostojan i dostojanstven način. Spomenik posvećen ustanku je rekonstruisan i obnovljen uz najviše državne počasti, a u Zetskom domu je održana svečana akademija kojoj je prisustvovao državni vrh, navodi se u autorskom tekstu reditelja Željka Sošića za RTCG.
Objavljeno: 12. 01. 2019 - 08:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Odluka Vlade i Ministarstva odbrane da posveti pažnju obilježavanju ovog jubileja znak je spremnosti da se u ime države konačno zauzme jasan stav povodom najbolnije i najtragičnije stranice crnogorske istorije. Odgovornost političara i državnika, naravno, pored jasnog stava, podrazumijeva i jasnu viziju šta stav o jednom istorijskom događaju znači državi i društvu danas, i kako ga upotrijebiti za opšte dobro. U tom smislu, nekoliko teza iz govora predsjednika Vlade, gospodina Duška Markovića, zaslužuje posebnu pažnju.

Crna Gora je bila okupirana i uništena

Premijerova poruka istoričarima da sumiraju fakte objektivno i istinito važna je i nužna. I zaista, bilo je i ima relevantnih istorijskih studija i istraživanja ovog perioda, kao što ima i onih diletantskih, koji zbog ideološkog i nacionalnog sljepila drsko falsifikuju i očigledne činjenice. Ovo ističem, jer je istorijska istina definitivno utvrđena – Crne Gora je bila okupirana i uništena, i tu se mora jasno podvući crta. Ipak, nakon utvrđivanja istine, slijedi jednako važan korak tumačenje te istine, istorijskih i moralnih fenomena, ali taj zadatak pripada cijelom društvu obrazovnom sistemu, medijima, obrazovnim, naučnim i institucijama kulture, javnim djelatnicima, umjetnicima, naučnicima. Očekivalo bi se da predvodnici tog procesa budu crnogorski univerziteti i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.

Sa namjerom da ne pojačava tenzije među ideološkim nasljednicima sukoba iz 1918. godine, Premijer je, uz dužnu počast žrtvama i simbolici ustanka, pozvao i na razumijevanje zabluda onih koji su, bez ikakve dileme i sumnje, bili na pogrešnoj strani istorije. Uz shvatanje uloge prvog čovjeka izvršne vlasti, ova dobronamjerna i politički odgovorna preporuka, ima i drugu stranu. Mora se istaći potreba da se događaji nazovu pravim imenima. Državne udare i veleizdaj e ne samo da ne možemo opravdavati, ne postoji niti jedan aspekt tog događaja koji nas može natjerati ni na pokušaj razumijevanja.

Naprotiv, moramo ih osuđivati iznova i iznova, a najviše, naravno, zločine koji su uslijedili nakon toga. I u ovom, i u ostalim slučajevima, ne treba da učimo od regiona u kojem se istorija revidira svakih mjesec dana, nego od velikih naroda i država. Njemci ne pokušavaju da razumiju nahođenja svojih predaka da sprovode “konačno rješenje” nad Jevrejima. Prema nekim istorijskim činjenicama i nasljeđu se mora odnositi radikalno jasno, i to ne znači produbljivanje tenzija, nego nužnost istine, bez koje nema nikakve mogućnosti spoznaje niti napretka. Pogotovo u svijetlu današnjih okolnosti, u kojim se državni udari i prevrati ponavljaju po zapanjujuće sličnoj matrici.

Pokopavanje i prevazilaženje podjela

Možda i najvažnija i najsloženija tema svih polemika vezanih za Božićni ustanak je “pokopavanje” ili prevazilaženje podjela. Prirodno je, odgovorno i nužno da pomirenje zagovara i sprovodi vlast jedne države. Ako, ipak, sagledamo crnogorsku realnost, znakovito je da na pomirenju najviše insistiraju oni koji po njemu najviše i “kopaju”, a to su predstavnici Srpske pravoslavne crkve i političkih partija srpskog nacionalističkog korpusa i njihovih medijskih eksponenata. Realan je i zaključak da svaku pruženu ruku crnogorskog nacionalnog bića, druga strana drsko i sa dubokim prezirom zloupotrijebi i odbaci.

Jedna je vrsta problema to što se, zbog realnih nedostataka ukupnih crnogorskih institucionalnih i drugih kapaciteta, to pomirenje često pokušava realizovati na štetu crnogorskih nacionalnih i državnih interesa. Da pojednostavimo stvari, raskol iz Drugog svjetskog rata i pomirenje između fašista i antifašista se ne može sprovesti izjednačavanjem jednih i drugih, nego svakom vrstom osude fašista, kako se u Crnoj Gori zvanično i radi. Isto je i sa tzv. Podgoričkom skupštinom i Božičnim ustankom. Možemo se usuditi i otići daleko ne mora ni doći do pomirenja. Važnije je i ljekovitije doći do istine, nazvati stvari pravim imenima i osuditi izdaju.

Znakovito je i posebno važno što je premijer Marković na jubilej najtragičnijeg događaja naše istorije, veliki dio svog govora posvetio izazovima savremenog doba. U tom smislu, značajna je i istinita teza da se nužan udio pažnje mora posvetiti istorijskim događajima, ali da je od presudne važnosti biti spreman i odgovoriti novoj, savremenoj geopolitičkoj poziciji Crne Gore. Ta pozicija nalaže nova promišljanja i donosi nove izazove tumačenju ukupnog crnogorskog državotvornog, nacionalnog i građanskog identiteta. Ali se u to promišljanje i djelanje moraju uključiti, opet i uvijek, svi djelovi društva.

Ovom prilikom se ne govori o ekonomiji, kao najznačajnijem segmentu aktivnosti državne politike. Govori se, prije svega, o obrazovanju, ali i presudnoj ulozi kulture u najširem smislu tog pojma. Premijer Marković je u pravu kada kaže da Crna Gora nije nikada imala ovakvu poziciju u međunarodnoj zajednici. Ali je u pravu i kada poziva na svijest o toj poziciji i odgovornosti svih da djelatno doprinesu novoj stvarnosti Crne Gore. Taj poziv je upućen i pojedincima, ali i institucijama, pred kojim je skoro pa revolucionarni poduhvat prevazilaženje provincijalnih standarda. Danas se identitet i kultura Crne Gore moraju dokazivati i promišljati na najznačajnijim mjestima i manifestacijama cijelog svijeta. Danas institucije kulture, nauke i obrazovanja moraju tražiti svoju poziciju u recentnim svjetskim rezultatima i dostignućima. Danas Crna Gora mora biti otvorena za znanje, kvalitet, standarde i uticaje relevantnih dometa iz cijelog svijeta, a u tome najveću odgovornost imaju crnogorske institucije, svaka u svojoj oblasti djelovanja.

Nije prvi put u crnogorskoj istoriji da crnogorsko društvo nije u stanju, ili da čak odbija, držati korak sa vizijama ili htijenjima svojih istaknutih vladara, ili pojedinaca. Neka i ta istorijska lekcija bude nauk za savremenu Crnu Goru.

Istorijska istina mora zaživjeti u svim segmentima društva

Istorijska istina mora zaživjeti u svim segmentima društva. Nije teško zaključiti da posvećenost ostalih djelova društva tumačenju istorijskih istina nije dovoljno zastupljena. Dalje, stiče se utisak da se i ti nedovoljni pokušaji zasnivaju na inerciji i čak nevoljnom slijeđenju političkih inicijativa. U Crnoj Gori je 2006. godine održan referendum o državnom statusu.

Samo nekoliko godina kasnije, u Švajcarskoj je organizovan referendum o značajnom pitanju da li sendviči u restoranima brze hrane nakon ponoći treba da budu topli, ili hladni. Ipak, svako brine svoje muke, i svakako bismo bili zadovoljniji nekom drugom situacijom, ali je, zaista, elementarna odgovornost i inteligencija pokušati barem dokučiti sopstvenu.

Podjele osmišljene u Srbiji

Druga vrsta problema je neutralisanje uticaja iz susjedne države Srbije, koja je već sto godina sudionik, kreator i najznačajniji izvršilac događaja o kojim je riječ. Bez ikakvih pretjerivanja se može tvrditi da su podjele o kojim je riječ, osmišljene i realizovane svim vrstama uticaja države Srbije na Crnu Goru i njen narod. To je i danas više nego očigledno. Ti uticaji su već više od sto godina negativni i presudni, strateški potkopavaju svaku mogućnost prevazilaženja podjela koje su duboko i isključivo crnogorske i tako se moraju i rješavati. Jedini način da se odupre tim uticajima, ali i da se radi na prevazilaženju podjela je sistematično i sistemsko širenje znanja i svijesti o istorijskoj istini. Dio tog nauma i strategije su i aktivnosti koje je Vlada Crne Gore organizovala na Cetinju 6. januara, ali Vlada, uz sav uticaj i značaj koji ima, nije jedini i nije dovoljan činilac ovog složenog, vjekovnog procesa. Moguće je da, u skladu sa crnogorskom realnošću, poruke koje šalje Vlada mora poslati rezolutnije, a moguće je i da bi trebalo svi da rade svoj posao odgovornije i časnije".

(Autor je reditelj TV serije “Božićni ustanak”)

Komentari: 26

Nikad više

12. 01. 2019 - 09:02

Istina je da je kralj Nikola tražio “objedinjavanje i koordinaciju” srpske i crnogorske vojske, pa je i predao komandu nad crnogorskom vojskom Jankoviću i Pešiću. Isto tako ostao je nezainteresovan za sva upozorenja svojih oficira da to ne radi. A kad su ova dvojica završili posao junački je zdimio u francusku da tamo u onim zamkovima “pati” za nesretnicima što je ostavio iza sebe… Nema istine dok se ne otvore oči i ne priznaju sopstvene greške. To što su Srbi odradili posao za sebe omogućili su Crnogoprci, kako god da se obrne.
Sveti duh

12. 01. 2019 - 11:53

Po tebi je ovo istina? Ovo što si napisao nije istina. Čuš Crnogorci omogućili ovu konstrukciju koja ti je došla iz maloga mozga u sekund. Okupaciju Crne Gore su omogućili tadašnji njeni "Saveznici" a izvela Srbija kao najzainteresovanija strana. Ne možemo raspravljati o istinama koje su apsolutne. Led je uvijek čvrst, voda je tečna a laž nije istina.
Pravda

12. 01. 2019 - 12:31

Ne znas sto pricas, procitaj neku knjigu prije nego pocnes da pricas gluposti..
Sekula Drljevic

12. 01. 2019 - 09:14

NIKAD VISE SA SRBIMA,AKO NECEMO 1918
PRITISAK od srbijanac

12. 01. 2019 - 09:23

Svaka cast gospodine Sosic. Totalna istina, vlada mora odluciti da ne moze sjedjeti na dvije stolice isto tako treba i osvijetliti FAKT da su ljudi uplaseni od stranih struktura u CG da se jasno izjasne i svrstaju na stranu CG cak i u dijaspori jer pritisak od strane srbijanskih struktura posebno u evropskim zemljama je ( kompanijama stranim gdje rade oni inkoriste svoj polozaj ne samo za dezinformaciju drugih ali isto tako da blokiraju i onemoguce druge u ovom slucaju nas ) ovo je SUSTINSKI problem.
Zašto ste kivni....

12. 01. 2019 - 10:33

....na tadašnju Srbiju? Zato što ste jadni, inferiorni bili i tada kao i dan danas i zato ste kivni na nju i zluradi. Zato se danas palite na ono što je davno prošlo i što je moralo tako proći. Samo tikvani i duduci misle da je Srbija svojevoljno uradila ono i postupala tako kako je uradila. Ona se i o svojoj sudbini pitala tada kao i bula o gaćama, a ne o nekakvoj Crnoj Gori tamo na Balkanu. Kako su joj samo arhitekte i kreatori poslijeratne Evrope mogli dozvoliti da ona crta granice bez njihove saglasnosti i odobrenja? Razmišljate, nažalost, kao skojevci koji misle da su komunisti i Drug Tito stvorili novu Jugoslaviju! Baš svašta!
Sveti duh

12. 01. 2019 - 11:56

Vi ste inferiorni u odnosu na Crnogorce jer se tako osjećate. Inferiorno se osjećate u odnosu na sve svoje susjede pa i na Albance. To je motiv svih vaših činjenja i vašeg odnosa prema drugima i drugome. 600 godina robije ne ište 600 godina slobode da bi se otrgli unutrašnjim okovima. A vi jošte slobode okusili nijeste, jer to đe živite i kako živite sloboda nije
danilo s.

12. 01. 2019 - 12:19

@ Zašto ste kivni... Jesu li vas "kreatori posljeratne Evrope" naćerali da zvijerski mučite i ubijate Crnogorski narod i da palite njihove kuće u toku Božićnjeg ustanka i poslje njega? Zaista lupetate, srpskoj vojsci je bilo naredjeno da ne ulazi u CG pa su ušli i napravili što su napravili. Ono što najviše boli su ti vaši patetični pokušaji da opravdate zločin prema CG? CG koja je bila vjekovni idol ostalih Slovena na Balkanu. Kojoj se divila Evropa. Vi projektujete sopstvenu inferiornost na crnogorski narod - umjesto da ga molite za oproštaj.
Nemojte, molim vas.....

12. 01. 2019 - 19:58

...ružno podmetati i praviti takve konstrukcije. Nije tačno da je "zvjerski mučen i ubijan crnogorski narod" To je opako uopštavanje i podmetanje-Ugušivana je lokalna pobuna (nikakav ustanak) sitnog procenta izmanipulisanog i zavedenog naroda. Istina je da su se dešavale i neke surovosti i nedozvoljena upotreba i prekoračenje sile - to je neosporno (toga je uvijek bilo i biće - a i dan danas u civilizovanijim sredinama od naše). Nego i za to , kažem, nema opravdanja....nastaviću
Nemojte, molim vas...

13. 01. 2019 - 20:42

nastavak 1. -Drugo: Pogledajmo malo kakva je bila pozicija bivše Kraljevine Crne Gore poslije okončanja ratnih dejstava. 1.Kao država nije više postojala- potpisala je vojnu i državnu kapitulaciju pred pobjedničkim neprijateljem. 2 Tim činom postala je j e d i n a država iz bloka Antante koja je to učinila. A sada bezobrazno traži povrat državnosti - kao da ničega nije bilo. Pojela maca!!!!???? Ma nemoj!...nastaviću
Nemojte, molim vas.....

14. 01. 2019 - 06:40

Ne pustiste mi nastavak 2 , sigurno zbog jednog imena koje tamo pomenuh. Ništa tu nije bilo uvredljivo, ali nije važan ni post ni to ime. Samo rekoh tamo da je u Versaju stvorena Nova Evropa. Stvorile su je pobjednice iz Antante: Francuska, Engleska, Amerika i Italija. Ona peta se upokojila.....nastaviću
Ljubitelj tutuša

12. 01. 2019 - 15:05

Od trenutka kad se oformila kao administrativni okvir pod Obrenovićima a uz saglasnost Porte, Srbija je krenula sa svojim planovima širwnja na okolne države i oblasti... srbi su napisali Načertanije, tajni plan širenja Srbije na suśede, za koji decenijama nijesu šćeli da priznaju da postoji... Zauzimanje Crne Gore, izlazak na njeno toplo more kao i posrbljavanje Crnogoraca i insistiranje namećanja svijesti Crnogorcima o CG kao "Srpskoj Sparti" su samo neke od teza tog velikodržavnog plana... Đe Vas Amfilohije samo nalazi ovako neznavene...!?
Djordje

12. 01. 2019 - 10:34

Vasu istinu mi znamo,a Bogu fala znamo i citati i razmisljati. Znamo na kakvijem temeljima nastala vasa Montenegro, vasa istina nas ne zanima,jer je prava istina malo drugacija. No je nama jasno da je vas politicki projekat vazan,....
ABC

13. 01. 2019 - 00:26

DJole, da li ste culi da jr u Rusiji polovinom 18. vijeka postojao Montenegrinskii puk, bas tako, Montenegrinski, a ne Crnogorski, sto je isto. E, taj Montenegrinski puk bio je sastavljen od probranih Crnogoraca iz svih nahija i sela. Tako, Djole, neka vam toga postapanja, no citajte fakte, nije Crna Gora "srpska zemlja" niti je kad bila, niti ce kad biti. Procitaj iz tog doba izvjestaj ruskog grofa Petra Tolstoja, i vidjeces sto govori o Crnogorcima kao narodu koji je zivio u Risnu..
xy

12. 01. 2019 - 10:46

"Pokopavanje i prevazilaženje podjela i pomirenje" - je za četnički talog i šljam u Srbiji značilo okretanje istoriografije naglavačke, proglašavanje četnika za antifašiste i rehabilitaciju svih koljača iz vremena ww2. Paralelna operacija tog šljama je bila blaćenje partizanskog pokreta i jugoslovenskih komunista. Danas, posle 30 godina upornog subverzivnog delovcanja protiv Srbije i Srpskog naroda, važi stav srpske bolesne elite da su jedini legitimni srpski antifašisti bili četnici generala Mihailovića, a da su komunisti sve vreme radili protiv interesa Srpskog naroda. Srbija je na kolenima, Rusija je osetila trenutak i pomaže srpsku desnicu, revidira istoriju na nivou zvanične Putinove istoriografije, podržava debilne Srbe u pokušaju da se restaurira monarhija pod Aleksandrom II koji ima IQ < 70. Crna Gora nipokoju cenu ne sme da dozvoli da se i njoj to dogodi. Nije dobro za Crnu Goru a nije dobro ni za nas nešto Srba antifašista.
Kad bi tako moglo

12. 01. 2019 - 15:07

Falsifikujete našu istoriju i onda kašete, aj da se mirimo. Ono da se sretnemo na pola puta izmedju laži i istine. Pa to ne može čak ni kad bismo htjeli. Jednostavno sredine izmedju istine i laži nema. Možda, privremeno, ali istina uvijek ispliva na površinu a laž potone. Ajde recite kakvo pomirenje sa npr. jednim kako se naziva istoričarem i pravnikom koji juče na stranicama ovog portala i jedne TV, javno i glasno kaže - serdar Janko Vukotić je izdajnik Cne Gore? Kako pomirenje? Je li jasno o čemu sam govorio u početku? Nažalost to nije moguće.
Djuro Vučinić

12. 01. 2019 - 16:47

Vi "kad bi tako bilo" ko ste vi kukavico koja ni ime ne smije javno pokazati. Niko Vas neće progutati,ali ćemo svi znati zbog čega tako govorite. Prezime puno kaže u CG.Logično je bezimenjače i moje pitanje koje evo par dana ostaje bez odgovora. .."kako se zove grneral koji pogazi vojnu zakletvu datu svome Kralju i okrene se drugome Kralju ( Aciki ) koji je njegovu nebranjenu zemlju ognjem i mačem rasturio.? Janko je mogao herojski da brani Lovćen i Cetinje umjesto Mojkovca ,pa bi mu spomenik bio na Cetinju a ne na Avali. Kako se takav general zove?
Zar te nije sramota, Vučiniću.

13. 01. 2019 - 05:04

...da tako kucaš na Portalu? Nije Janko izdao "svoga kralja" i svoj narod - nego je taj kralj izdao njega, zemlju i narod. Nije Janko pogazio zakletvu nego je Nikola pogazio sve živo i mrtvo. Janko je na Mojkovcu branio svoj narod i državu - a na Cetinju i Lovćenu bi branio d..pe "svoga kralja"! Još nešto. Dali su crnogorci u minulom ratu branili Crnu Goru po Baniji, Kordunu, na Dubrovniku i po Hrvatskoj? Kažu - da jesu! Dali crnogorci danas brane Crnu Goru u Iraku i Afganistanu? Kažu -da brane!!!!!??? Kako se ne stidiš i sramiš, Vučiniću?
sramota

12. 01. 2019 - 16:56

To koliko mi Crnogorci vjerujemo vasim podmetacinama vidjelo se toga dana.... Ne dijelite jedan narod. Pogledajte sto se desava sa zaposljavanjem, raspitaj se malo sto ti cini ministar prosvjete. Djeovjka kaze studira uciteljski u Tutin, a nije bila dva puta tamo, a dobice diplomu sa kojom ce se zaposliti odmah jer je SD. Osvijestite se. A tek sto ti spremaju Crnoj Gori Albanci koji je toliko vole... Sve je iz koristi, sve... moj Sosicu, a ti se bavis svojim sunarodnicima koji ne misle kao ti ili tvoj ideoloski tajo. Ti on cete pobjeci sa miliardama , ali ja ti necu braniti Crnu Goru.
naivko

12. 01. 2019 - 18:37

Crna Gora bi morala da napravi strstgiju odbrane od bilo cijih veljedrzavnih projekata ...Ne da bi uzvracali nego samo da ne damo da se sire neistine . To se mora ciniti kroz skolstvo ,medije ,publicistiku ...k na sve movuce nacine plasirati istofijske istkne.Jedna od odbrana mora biti i oduzimanje fre2kvencija odnosno zabrzne nekih tv programa. prko kojih seselji i njemu slicni izgovaraju lazi o crnogorskoj drzavnosti i indenttetu .. jednostavno treba zamraciti ekran kada je u tamosnjem studiju maric i slicni koji provlace lazi u crnoj gori i crnogorstvu ...
[email protected]

12. 01. 2019 - 20:20

Ovaj decko je veliki reditelj :))))
ABC

13. 01. 2019 - 00:07

Milovane, Sosic govori istinu, ono sto mi, Crnogorci, zaista vidimo i osjecsmo, ono sto znamo, u sto smo uvjereni faktima i svojim etnosom. Sramota je sto trpimo od Srbijanaca ovolike uvrede, cal tolike da Crnogorce nazivaju Srbima. Evropa i Svijet nas vjekovima zna kao hrabre Crnogorce, ne kao Srbe. Nijrsmp mi Srbi, niti smo ikad bili. Citam na nekoliko jezika prateci istorijat crnogorske kulture, miko nas nijr nszivao Srbima. Ni Ftancuzi, ni Cesi, ni Amerikanci. Zloupotrijrbljrn je ruski slovrnofilski pokret i slovenofilstvo Petrovica, koji su bili i ostali Crnogorci...
mnogo se ti ABC varaš

13. 01. 2019 - 06:08

Skrenuo si sa puta. Izmiješao si lončiće. Pobrkao si narod, naciju, teritoriju, državu, istoriju , sve, sve, Pa lutaš - kao gusan u magli.
ABC

13. 01. 2019 - 10:39

ABC se ne vara, no zna. Naravno da sam na putu Crnogoraca jer me taj put veoma interesuje. Tako, ne samo da nijesam nista pobrkao, nego neki gusani odje besprizorno manipulisu narodom. Gospodinu Sosicu veliki pozdrav od srca, kao i svim umnim pravim Crnogorcima!
danilo s.

13. 01. 2019 - 10:32

Najveći problem je (ne)postojanje Crnogoraca. Naime, (velje)srpske priče imaju nekakvo opravdanje samo ako Crnogoraca nema. Onda je 1918 bila „logično“ godina ujedinjenja Srba. I normalno je treba slaviti (i opravdatiu zločine u toku Božićnjeg ustanka nužnim intervencijama nove države). Ali, ako postoje Crnogorci – onda je 1918 godina - apokalipsa CG, godina veleizdaje i ubijanje vjekovnih snova Crnogoraca o slobodi i pravdi – i svojoj nezavisnoj državi. Onda je Srbija okupirala i anektirala CG. Mislim da je ovo osnovno pitanje. Jer, ne treba se zavaravati. Često ćete čuti od Srba da svako ima pravo da se „nacionalno izjašnjava“ (sem Crnogoraca?). Ali, čak i najtolerantniji Srbin će, u sebi, (po)misliti da smo mi Crnogorci ipak – Srbi? Što da se radi? Možda početi od Ustava? Svako ko javno tvrdi da su Crnogorci Srbi (i time negira Crnogorce) mora da se krivično procesuira zbog rasizma i kršenja ustavnih prava Crnogoraca. Pa neka na sudu dokaže da su Crnogoci „izmišljena nacija“?
Ljuma

13. 01. 2019 - 13:13

Možeš zborit da si marsovac srbi ti to nebi negirali,ali Crnogorac bit ,ao to ne postoji,zašto?
Novi komentar