Lider GP URA pisao ambasadorima i evropskim poslanicima

Abazović: Pređemo li preko ovoga Crna Gora je nepovratno privatna država

Predsjednik građanskog pokreta URA Dritan Abazović je, povodom sinoć objelodanjenog video snimka, uputio otvoreno pismo rezidentnim ambasadorima u Crnoj Gori i evropskim poslanicima.  
Objavljeno: 12. 01. 2019 - 13:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Nakon što je objavljen snimak na kome se jasno i nedvosmileno vidi kako generalni sekretar  predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, a bivši gradonačelnik Glavnog grada i ministar prosvjete Slavoljub Stijepović uzima kovertu u kojoj se nalazi 97.500 dolara, smatramo neizmjerno važnim da sve releventne međunarodne adrese i Vas lično kao naše iskrene partnere upoznamo sa ovim antologijskim skandalom.

Naime, ovo je kontinuitet onoga na šta godinama upozoravamo, da su u Crnoj Gori svi izbori pokradeni, za šta su i do sada postojali dokazi, ali se uvijek nailazilo na ćutanje nadležnih institucija koje su ostale u službi zaštite direktnih aktera svih otkrivenih afera.

Ono što razlikuje prethodnu od ove je činjenica da imamo „svjedoka saradnika“ u liku biznismena Duška Kneževića koji tvrdi da je novac namijenio vladajućoj stranci. Jasno je i to da je Slavoljub Stjepović u cjelom slučaju samo kurir svoje partije koji pošiljku odnosi svome šefu, inače aktuelnom predsjedniku države Milu Đukanoviću. Zatim vjerovatno dogovorno novac rapoređuju na teren gjde se koristeći tužne sudbine osiromašenog stanovništva, kupuju glasovi, a samim tim i izborna volja građana.

Nijesam siguran da bilo ko u Crnoj Gori ima pravo da prećuti sve ovo što se dešava, ali da više ne stoje ni Vaša opravdanja kako nemate mandat da se mješate u unutrašnje stvari naše države. Jer, ovdje je riječ o vrijednostima, a ne o pojedinačnom slučaju. Ukoliko zajednički nešto ne učinimo, Crna Gora će nepovratno ostati privatna država.

Pozivi da u parlamentu razgovaramo sa ljudima koji su ogrezli u organizovanom kriminalu, svoju političku karijeru započinjali ratnim djelovanjem na prostoru bivše Jugoslavije, a nastavili kroz šverc cigareta i trafiking narkotika, nakon ovog posljednjeg snimka dodatno gube svaki smisao. Sa tim ljudima moraju razgovarati specijalni tužilac i sudije, a ne poslanici.

Vjerujući da je zajednički cilj da se integracioni procesi u Crnoj Gori dodatno ubrzaju te da evropska agenda dobije značajnu dinamiku, apelujem da preko ove afere ne pređete kao preko afere „Snimak“ koja se prilično uzaludno ponavlja svake godine u izvještaj o progresu. U svakoj demokratskoj državi predsjednik stranke koja se finansira na ovakav način odmah bi podnio ostvaku, a svi akteri afere bili bi makar u izviđaju specijalnog tužilaštva. Podsjećam i da je i bivši premijer Hrvstake Ivo Sanader uhapšen između ostalog, zbog nelegalnog finsiranja svoje stranke.

Poštovane ekselencije, smatrajući Vas iskrenim prijateljima Crne Gore, molim Vas da nam pomognete, prije nego što se vlast počne valjati ulicama. Ne tražimo podršku za svoje političke subjekte, nego za istinu, pravdu i zakonitost. Ako već nijeste u mogućnosti da nam pomognete, pored toga što ulažete mnogo resursa u trasformaciju naših zarobljenih institucija, onda Vas krajnje prijateljski i dobronmjerno molim, da se suzdržite od javnih pohvala za ovakvu vlast, kako bi sačuvali sopstevni kredibilitet, ali i ugled država ili organizacija koje predstavljate.

Nakon trideset godina jedne vlasti, odlazi možda i posljednja šansa da se zajednički uključimo u demokratski vagon za EU. Ne dozvolite da sva energija koja je utrošena prethodnih godina, naprosto nestane.

Snimak koji je objelodanjen, jasno govori da ovo nije zemlja poštenih izbora, a da vlast ne proizilazi iz slobodne volje građana kako je to Ustavom propisano. Ako to prećutimo, slegnemo ramenima, onda naprosto odustajemo od svih temeljnih vrijednosti zapadne demokratije, rušimo temelje na kojima počiva Evropska unija i izdajemo ideju slobode za koje su živote dali brojni građani država iz kojih dolazite.

Zato Vas molim da zajedno izgradimo državu koja će biti ponos nas građana Crne Gore, svih njenih prijatelja širom svijeta, ali i Evrope kojoj zajednički težimo. Pružite nam ruku za zajedničku budućnost". 

pismoabazovic

pismoabazovic2

Komentari: 10

Reky

12. 01. 2019 - 14:25

U pravu ste 100% G-dine Abazovicu!
Sveti duh

12. 01. 2019 - 17:05

Ti si kao neki pravnik, je li? E pa advokate o tome ima ko odlučiti, neće nam Dritan tužiti i suditi. Podjela vlasti je jasna. O tome će odlučiti sudije. Nije ovo Srbija
Kakav

12. 01. 2019 - 14:59

je lažov ovaj dritan, kako životati viđe da je u koveri 97.500 DOLARA???? Može biti neka druga valuta, možda nijesu upšte novci, i kako viđe da je knežević dao kovertu, kada se ne vidi ništa ko šta daje???
CRNOGORAC

12. 01. 2019 - 15:04

KO TEBE STO PITA TI SI ZADNJA RUPA NA SVIRALI.
otrznjenje ce biti bolno

12. 01. 2019 - 15:05

Svi mi decenijama znamo da nam dzavom upravljaju najgori kriminalci i da cemo na kraju kao narod platiti visoku cijenu .
MarkLjucaj

12. 01. 2019 - 15:32

Odkud ovaj ispliva,da nije raso nestao? A sjedi dolje bruko nista pametnije neznas?! Mora da ti je Aljeksa sapnuo koju.
007

12. 01. 2019 - 18:34

OBJASNI ABAZOVICU , KAKO SI I TI HTEO DA SAKRIJES NEKOLIKO HILJADA EVRA,DA OBJASNIS PORIJEKLO NOVCA MI ZNAMO DA SU PORIJEKLOM IZ RUSIJE I SRBIJE.BRINI SE TI ZA KOSOVO STO TI IH ISTI KOJI TE PLACAJU NE PRIZNAJU KOSOVO.JA TE RAZUMEM ,NEKO BI I MAJKU PRODAO ZA NOVAC.PUSTI CG NA MIRU.
BODIN

12. 01. 2019 - 20:02

jeli moguce da pstoje ovakve nista robe koje brane mafiju koja je zarobia drzavu IZRODI
Providno

12. 01. 2019 - 21:18

Providno je to. Naravno da treba istraziti ovaj slucaj. Ali Abazovicu ne smetaju ruski milioni kojima su ilegalno finansirani organizovanje haosa u Crnoj Gori, a smetaju mu 100.000e kojima je DPS dobio izbore da bi nas uveo u NATO i primakao EU i civilizovanom svijetu.
Dirigent

12. 01. 2019 - 22:08

E moj Abazovicu, lako je iz debele ladovine kritikovati i držati moralna predavanja. Priznajete samo ono što dobijete a ne priznajete kad izgubite. Vi ste za generaciju koja ne zna šta je bilo i koja ne zna kako ce biti a samouvjereno zna što treba da uradi. A gledajući po HN, KO i BD djeluje da ništa drugo nijeste uradili do prepustili DF da vlada uz uslov da vi punite džepove..
Novi komentar