PKCG o plasmanu lokalnih proizvoda

Domaća hrana promoter crnogorske turističke destinacije

Domaća hrana je moćno obilježje i promoter crnogorske turističke destinacije i sve vrijedniji i profitabilniji dio ukupne baštine i tradicionalnih vrijednosti, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).
Objavljeno: 12. 01. 2019 - 14:56 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Plasman domaćih proizvoda kroz turizam predstavlja izvoz na kućnom pragu, čije potencijale treba koristiti u što većoj mjeri“, kazali su agenciji Mina-business predstavnici PKCG.

Iz PKCG su rekli da su crnogorski proizvodi na dobrom glasu i da sve više otvaraju široke puteve na stranom tržištu, iako se u vremenu globalizacije za svakog potrošača bore sa mnogobrojnim svjetskim brendovima.

„Paradoks je da domaća hrana tek treba da osvoji domaći teren. Da nam bude prvi izbor kada kupujemo u supermarketu. Drugim riječima, potrebno je da nam naše pređe u naviku. I to ne samo na porodičnoj trpezi, već i kada dočekujemo turiste kojih je svake godine sve više“, poručili su iz PKCG.

Kako su naveli, turisti ne traže u Crnoj Gori specijalitete zemalja iz kojih dolaze, već crnogorske gastronomske dragulje koji će ih sjećati na lijepe trenutke „između planina i mora”.

„A ti trenuci mogu biti najljepše obojeni rumenilom vina sa Ćemovskog polja i pršute ispod Njeguša, zlatnog piva podno Trebjese i meda s netaknutih livada, bjelinom mlijeka sa planinskih pašnjaka i čistom vodom gorskih izvora“, rekli su iz PKCG.

Domaći ukus je, kako tvrde, najbolji suvenir.

Iz PKCG su podsjetili da su 2009. godine pokrenuli projekat Dobro iz Crne Gore, sa ciljem da se prepoznaju, izdvoje i označe kvalitetni crnogorski proizvodi.

Projekat doprinosi povećanju povjerenja potrošača u kvalitet domaćih proizvoda, rastu domaće proizvodnje i potrošnje.

„Projekat Kupujmo domaće je nova dimenzija dugogodišnjeg zalaganja Komore za poboljšanje konkurentnosti crnogorskih preduzeća, što se, prije svega, postiže jačanjem njihove tržišne pozicije“, saopštili su predstavnici PKCG.

Oni su naveli da je zadatak tog projekta težak – promijeniti kupovne navike potrošača, kako bi domaći proizvodi dobili mjesto koje zaslužuju kvalitetom, bezbjednošću, svježinom, ukusom i mirisom.

“Kupovinom domaćih proizvoda jača se domaća ekonomija, čuvaju postojeća i otvaraju nova radna mjesta. Obezbjeđuje se više novca za plate, penzije, obrazovanje, zdravstvo, kulturu, sport i brigu o onima kojima je potrebna. Podiže se životni standard svakog građanina”, smatraju u PKCG.

Iz PKCG su zaključili da domaći proizvodi zaslužuju da su na crnogorskim trpezama i budu najbolji dio turističke ponude po kojoj će Crna Gora biti prepoznatljiva destinacija.

Komentari: 0

Novi komentar