Prvo obraćanje Zaeva poslije promjene imena države

Premijer MKD Zoran Zaev završio je obraćanje novinarima, prvo poslije usvajanja ustavnih izmjena, riječima "Živjela Makedonija, živjela Republika Sjeverna Makedonija".
Objavljeno: 12. 01. 2019 - 18:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je izjavio da će odluka o ustavnim promjenama imena države u Sjeverna Makedonija danas biti objavljena i da će Grčka početkom naredne sedmice biti obaviještena da je makedonska strana ispunila obaveze iz Prespanskog dogovora.

"Hvala bogu, za te odluke ne treba potpis predsjednika Ivanova. Juče je parlament zajedno sa ustavnim amandmanima donio odluku o proglasu amandmana i o proglasu Ustavnog zakona. Danas će biti objavljeni u Službenom vjesniku i za to ne treba potpis predsjednika Ivanova", rekao je makedonski premijer, koji je tokom govora nekoliko puta svoju zemlju nazvao Sjeverna Makedonija. 

Zaev je istakao da će novo ime države stupiti na snagu kada Grčka ratifikuje Prespanski dogovor i protokol za članstvo Makedonije u NATO i da će tada uslijediti obaveza Makedonije da o promjeni imena obavijesti zemlje koje su Makedoniju do sada priznale pod tim imenom. 

"Vjerujem da će već početkom naredne sedmice naše ministarstvo spoljnih poslova obavijestiti grčko da smo završili naš proces i oni odmah ulaze u svoj proces ratifikacije Dogovora, a poslije toga i ratifikaciju za protokol za članstvo u NATO. Time stupa na snagu dogovor iz Prespe", rekao je on. 

Zaev je istakao da snažno vjeruje da će Grčka ratifikovati dogovor iz Prespe i biti prva zemlja koja će potpisati protokol za pristupanje NATO, a da će zatim to uraditi i druge zemlje i da će Makedonija postati 30. članica NATO. 

Povodom zahtjeva lidera najveće opzicione stranke VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog za raspisivanjem vanrednih parmentatnih izbora, on je rekao da će njegova stranka ozbiljno razmotriti taj zahtjev, mada misli da nije vrijeme za izbore jer bi usporili refoforme i razvoj ekonomije. 

 

 

Komentari: 1

Njemacki Crnogorac

12. 01. 2019 - 20:45

Kakav je to narod koji mjenja prezime i ime ? Sram da vas bude Makedonci kupljeni prljavim parama od Albanske mafije žuta kuća, heroin , trgovina bjelim robljem , terorizam UCK . Sami sebi grob ste uskopali ! Slaba narod ne zasluzuje bolje!
Novi komentar