Odlična posjeta u crnogorskim zimskim centrima

Dani skijaškog meraka

Ulice i parkinge „preplavila“ su vozila inostranih registarskih oznaka. U odnosu na minule zimske sezone, znatno je više turista iz Srbije, ali ima dosta i Dubrovčana, Albanaca, Bosanaca... Sa udaljenijih destinacija najčešći gosti su Rusi, mada ima i Evropljana
Objavljeno: 13. 01. 2019 - 06:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dogodio se idealan momenat za ljubitelje planine i za turističke radnike – stabilizacija vremena počela je u petak i nastavljena za vikend. Prestao je da pada snijeg, oblake je zamijenilo sunce, a sva ostala infrastruktura spremila se za uspješan turistički vikend.

Budući da je u toku školski raspust i u petak je zabilježien veliki broj gostiju. Mogućnost da se preko aplikacija na telefonu provjeri kakvi su uslovi skijanja na Bjelasici, učinili su da i u petak i u subotu više stotina skijaša iz susjednih gradova dođe na Bjelasicu. Tako se i dešava da je na Bjelasici puno više gostiju nego štoje ih je uveče na smještaju u Kolašinu. Vozi se, skija se, pa se opet vozi do svoga stana u nekom susjednom sjevernom gradu, Podgorici ili Primorju. Direktorica Ski-centra Kolašin 1450 Dijana Bulatović juče nam je potvrdila da su povoljni vremenski uslovi donijeli dane skijaškog meraka na Bjelasici.

- Planina daje najviše što može ovih dana. Više od 15 kilometara dobro pripremljenih staza koje grije sunce, ali i prati zdrava planinska svježina, privukli su hiljade gostiju. Nove sniježne padavine su obnovile staze zajedno sa našom mehanizacijom. Na polaznoj stanici visina sniježnog pokrivača je oko 70 cm, dok je ka vrhovima staza blizu jednog metra. U funkciji su bile sve staze šestosjeda Viline vode, ski-lift Jezerine, žičara Ćupovi i bejbi ski-lift.

Pored skijašnice, koja nudu modernu i kompletnu opremu za skijanje, za mališane je uvedena i ponuda dječjih motornih sanki koje imaju posebnu stazu - kazala je Bulatović. I u Ski-centru Kolašin 1600 se polako zahuktava zimska turiKOLAŠIN: Skoro dvije hiljade gostiju na Jezerinama Dani skijaškog meraka stička sezona. Otvoren je i već je dobio povoljne ocjene od gostiju restoran „Troglav“ koji ima 400 mjesta... Uskoro će biti pušten u rad i šestosjed koji će „pokriti“ skoro pet kilometara dobro pripremljenih staza. Inače, skijaši su već stigli u Skicentar Kolašin 1600 i to polaznici škole skijanja Ski-kluba Bjelogrivac iz Mojkovca.

Na Žabljaku juče puna skijališta

Ima dovoljno i snijega i turista, ali na Žabljaku tek očekuju bolju posjetu, jer meteorolozi najavljuju nove padavine i više temperature. U lokalnoj turističkoj organizaciji kažu da su hoteli dobro popunjeni i da je ova sezona, za sada, uspješnija od prethodne, dok će prošla ostati upamćena po velikom broju skijaških dana. Ulice i parkinge „preplavila“ su vozila inostranih registarskih oznaka, mada na Žabljaku zimuju i brojni Primorci i Podgoričani. U odnosu na minule zimske sezone, znatno je više turista iz Srbije, ali ima dosta i Dubrovčana, Albanaca, Bosanaca, dok su sa udaljenijih destinacija najčešći gosti Rusi.

SPREMNI PUTEVI I STAZE

Putevi koji vode do ovog zimskog turističkog centra dobro su očišćeni, a u podnožju Savinog kuka znatno su manje saobraćajne gužve, jer je u susret zimi asfaltiran parking, izgrađena nova saobraćajnica, pa se oni koji dolaze ne srijeću sa onima koji napuštaju taj kutak. Prije vikenda, na Savinom kuku, svakodnevno je bilo jedna do dvije stotine skijaša, a radila su dva ski-lifta, dok je juče bila sasvim drugačija priča.

- Evo, kao u košnici je. Na stazama imamo oko 700 posjetilaca svih generacija. Veliki je broj gostiju koji ne dolaze zbog skijanja već šetnje ili su tu porodično, sa djecom... Niko se ne može požaliti da su loše pripremljene staze i danas rade sve uspinjače, osim one na vrhu, jer ta „crna“, poznatija kao Vukova staza, opasna je zbog lavina - kazao je direktor skijališta Savin kuk Milutin Tomić, uvjeren da će danas imati još više posjetilaca. Najmlađi su posebno zadovoljni.

Kažu, rijetki su zimski raspusti kad ima snijega dovoljno i žele posljednje dane zimskih ferija da iskoriste na najbolji mogući način. Čelnik Udruženja hotelijera i ugostitelja na Žabljaku Živko Taušanović nije baš najzadovoljniji. Kaže da su hoteli solidno popunjeni, ali privatni smještaj i ne baš. - Vikendom je najveća gužva, bilo je turista i u vrijeme praznika, ali sad već osjetno manje. Dubrovčani su najbrojniji od stranaca, mada ih je dosta zimovalo na Žabljaku i iz ostalih hrvatskih gradova. No, već za dva dana njima se završava đački raspust i vjerovatno će samo rijetki produžiti odmor - riječi su Taušanovića.

Uživanje za mališane na skijalištu Vučje

Na skijalištu Vučje, koje je udaljeno 20 kilometara od Nikšića, snijega ima dovoljno za sankanje već 20-ak dana, pa i za skijaše početnike, ali ski-lift na velikoj stazi ni juče nije bio u funkciji. Palo je gotovo pola metra, staza je bila uštampana i prije nekoliko dana, ali sa njenog vrha vjetar je sve oduvao. Mećava je obesmislila trud zaposlenih u ovom turističkom centru i razočarala ljubitelje skijanja. No, juče je, svakako, na Vučju bila gužva. Na ciciban stazi bilo je stotine mališana okupljenih u nekoliko škola skijanja. I u restoranu se tražila stolica više, a iz menadžmenta hotela kazali su nam da je od prije novogodišnjih praznika svaki ležaj popunjen. Više od stotinu kreveta, raspoređenih u sobama i apartmanima, rezervisano je i za predstojećih desetak dana.

Komentari: 0

Novi komentar