INICIJATIVA

Prenošenje posmrtnih ostataka Petrovića: Dvorište Biljarde ili plato Orlovog krša

Posmrtni ostaci Mihaila Petrovića i tri sina kralja Nikole trebalo bi da budu sahranjeni u dvorištu Biljarde ili na platou kod Orlovog krša.
Objavljeno: 14. 01. 2019 - 10:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

“U tom smislu, imajući u vidu inicijativu ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i princa Nikole Petrovića, povodom prenošenja posmrtnih ostataka članova dinastije Petrović-Njegoš, kojom se apostrofira važnost prenošenja posmrtnih ostataka Mihaila Petrovića Njegoša u Crnu Goru, kao i posmrtnih ostataka tri sina kralja Nikole: knjaza Danila i vojvode Mirka, sahranjenih u Beču i princa Petra, sahranjenog u Italiji, prepoznata je potreba za konkretnim djelovanjem u tom pravcu, kako bi se ispravio dio istorijske nepravde prema ovoj državotvornoj dinastiji”, piše u vladinoj Informaciji.

U inicijativi je predloženo da se grobnice grupišu u unutrašnjem dvorištu Biljarde, što predstavlja važan simbolički prostor, budući da je to objekat koji se vezuje za dinastiju Petrović Njegoš, a prije svega za Petra II Petrovića Njegoša, čija plemenita misija u istoriji Crne Gore nije ostavila trag samo kroz političku ravan, već i izuzetan kulturni uticaj, prepoznat van vremenskih i prostornih granica u kojima je obitavao.

“Međutim, Ministarstvo kulture sugeriše da je za potrebe ove inicijative potrebno razmotriti i plato Orlovog krša, koji je u neposrednoj blizini Mauzoleja Vladike Danila, te takođe predstavlja jedan od istorijskih simbola”, konstatuje se u UInformaciji.

Podsjećanja radi, prilikom prenošenja posmrtnih ostataka kralja Nikole i kraljice Milene, 1989. godine, prethodno je sprovedena opsežna administrativna procedura.

Rješenjima od 30. decembra 1988. godine, Savezni komitet za rad, zdravstvo i socijalnu politiku SFR Jugoslavije, odobrio je prenošenje posmrtnih ostataka iz Italije u Jugoslaviju, Nikole I Petrovića Njegoša i Milene Petrović.

Pomenuta rješenja izdata su na zahtjev Republičkog komiteta za odnose sa inostranstvom SR Crne Gore, u skladu sa tadašnjim propisima. S tim u vezi, a nakon dostavljene informacije, Predsjedništvo SR Crne Gore, donosi zaključke broj 01-348/6 od 23. maja 1989. godine, kojima su se ispunili preduslovi da se posmrtni ostaci kraljevskog para polože na Cetinju, u dvorskoj crkvi na Ćipuru.

Tadašnje Izvršno vijeće Skupštine SR Crne Gore dodatno je obavezano da preduzme mjere u cilju pribavljanja saglasnosti kod nadležnih organa SFRJ, Italije i crkvenih organa, dok je Predsjedništvo trebalo da utvrdi datum prenosa posmrtnih ostataka i formira poseban odbor za prenos posmrtnih ostataka.

U pogledu daljeg djelovanja u odnosu na ovu inicijativu, podsjećamo da shodno članu 13 Zakona o vanjskim poslovima, Ministarstvo vanjskih poslova, pored ostalog, ostvaruje i koordinira komunikaciju drugih organa sa diplomatskim i drugim predstavništvima drugih država i misijama međunarodnih organizacija u Crnoj Gori i vrši diplomatsko-konzularne poslove i druge stručne poslove koji se odnose na ostvarivanje političkih, ekonomskih, kulturno-informativnih i drugih odnosa sa drugim državama i međunarodnim organizacijama. Takođe, odredbama člana 5 Odluke o organizovanju Javne ustanove Narodni muzej Crne Gore, djelatnost Narodnog muzeja je i održavanje, čuvanje, zaštita i prezentacija pored ostalih, i Biljarde i Dvorske crkve na Ćipuru. Oba objekta su u svojini Prijestonice Cetinje.

“Imajući u vidu navedeno, stogodišnjica od egzila dinastije Petrović Njegoš dodatno nas obavezuje da naročitu pažnju posvetimo rješavanju i obilježavanju ključnih identitetskih pitanja, promovisanju crnogorske istorije, njenih najznačajnijih vladara i događaja”,zaključuje se u Informaciji.

Komentari: 23

PET ambalaza

14. 01. 2019 - 11:08

Ako ih poloze na Orlov krs ima da ih zatrpaju smecem .Kad sam zadnji put bijo od flasah se proci ne mogase .
123

14. 01. 2019 - 17:20

Jesi li bijo ili si bio?
Pustahija Milorad

14. 01. 2019 - 12:09

Što se moga identiteta tiče svi nabrojani su potpuno nebitni. Svi su golgotu Crne Gore proveli u inostranstvu i na apanažama Karađorđevića kojima su svi do jednoga potpisali odanost. Što se inicijative i inicijatora tiče moram reći da mi je najsmješniji rojalizam skorojevića i pučine . Nedavno sam pisao o akademiku novobesmrtniku bez opusa ali moram priznati da je teži slučaj ministra kulture bez i jednog stvaralačkog pasusa. Pazite pasusa. I sad treba da pravimo skupe fešte da skupimo kosti ovih bonvivana i nemrčipušaka. Što se mene tiče ne morate. Uplatite te pare u fond za liječenje djece od teških i rijetkih bolesti koje naše zdravstvo ne može da liječi.
Jesu tebe...

14. 01. 2019 - 14:38

...i grupicama ekstremista nebitni Petrovići. Vjerovatno biste vi voljeli da ih nije bilo, a ovamo si vjerovatno "veliki" Crnogorac. Malo je toga moj prijatelju u čemu si ti i tebi slični-veliki. Baš malo.
@

14. 01. 2019 - 14:41

Imate moju punu podršku. Kakvi su oni bili, takav je danas ministar, kojeg ste "nacrtali". Neka što nema stvaralačkog pasusa, nego nema ni elementarnog obrazovanja, kao ni njegovog pasusa u "tiradama" kojima nas zasipa na raznim izložbama i prigodnim svečanostima. A misli, da mu se nakog njegovih obraćanja svi dive.
@ Pustahija, budi oprezan

14. 01. 2019 - 16:35

Nisu svi bili "na apanažama" (tj na civilnoj listi). Nije bila ona tvrdoglava i bandoglava Ksenija (nesuđena kraljica Crne Gore). Nije htjela - i umrla je u bijedi..............veliki getsbi
Pustahija Milorad

14. 01. 2019 - 16:52

Znam za Kseniju a pričam o muškim nemrčipuškama i bonvivanima. Pazi prijatelju u ratu za Foklande koji su 8000 milja od Britanije bila su na brodovima dva istaknuta člana kraljevske porodice. A ovi dok su im ustanike Komite proganjali i ubijali kao zvijeri po Crnoj Gori u inostranstvu i poslije potpišu odanost Karađorđevićima i opa apanaže. A porodice pobijenih komita nisu imale ni da jedu. To je ono kad se velika kuća odrodi pa spane na tanjevinu i jad. Ti mi za identitet ništa ne znače.
@ Pustahoja...

14. 01. 2019 - 17:34

....u pravu si ! Ppzdrav........veliki getsbi
Miloš Perišić

14. 01. 2019 - 13:43

E moj ministre, ti ne znaš đe si šupalj, ma ni ovi što ti ovo pišu. Nauči ko je vladika Danilo, ko je knjaz Danilo, ko je prijestolonasljednik Danilo, ko je veliki vojvoda Mirko Petrović, ko je princ Mirko Petrović, pa onda daj neku inicijativu.
E , moj Perišiću

14. 01. 2019 - 16:51

S jednim Danilom uzvisila se kuća Petrovića, sa drugim opaljena gromom nebeskim, a sa trećim se srušila iz temelja......veliki getsbi
sto posto

14. 01. 2019 - 17:42

VELIKOM GETSBIJUpozdrav i kako veli Lalić u zatočnicima,,AKO SE ISTORIJA NE PONAVLJA U POTPUNOSTI LJUDSKA GLUPOST SE PONAVLJA SA DODACIMA...
Тото

14. 01. 2019 - 16:58

Мирко није умро као принц. Одузета су у династичка наследна права.
Lokacija

14. 01. 2019 - 14:57

Kakav "Orlov krš" i "Biljarda"? Jesu li oni normalni? Shvatate li narode Crne Gore da je trenutni sastav Ministarstva kuture neznaven i neobrazovan. To je skup nadmenih neznalica, koje evo ne poštuju ni Zakon o kulturi. Znaju li oni da se na ovim lokacijama ne može niti smije ništa raditi, pa ni dodavat grobove. Onda bi Amfilohije mogao u Cetinjskom manastiru da radi što hoće (doduše, pored ovih on i radi što hoće). Gospodo neznavena, sahranite ih na Novo ili Staro groblje, ili na Njeguše, među rođake i plemenike. Nijesu oni bili vladari Crne Gore.
Drskost

14. 01. 2019 - 15:21

"...djelatnost Narodnog muzeja je i održavanje, čuvanje, zaštita i prezentacija pored ostalih, i Biljarde i Dvorske crkve na Ćipuru. Oba objekta su u svojini Prijestonice Cetinje." Treba biti mnogo drzak i ovo saopštiti. Dvorskom crkvom na Ćipuru, u kojoj su sahranjena dva gospidara Crne Gore, Ivan Crnojević, kralj Nikola Mirkov i kraljica Milena, gazduje Amfilohije Radović. Vi danas u svojevrstan Mauzolej, kakav je Vlaška crkva, možete ući i pokloniti se sjenima dva gospodara Crne Gore, samo ako vam dozvoli Amfilohije. A na sajtu Narodnog muzeja, do skoro je bila fotografija Dvorske crkve, uz Dvor i Biljardu, kao Mauzolej Crnogosrkih vladara. Nedavno su je "skinuli", valjda zbog dugogodišnje bruke.
Drskost

14. 01. 2019 - 15:44

Izvinjavam se za lapsus. Umjesto Vlaška crkva treba da stoji Dvorska crkva. Iskreno, razmišljao sam dali da predložim i Vlašku crkvu kao potencijalnu lokaciju.Međutim i ona je zaštićeno kulturno dobro, te ne može biti mjesto sahrane potomaka, koji su bili i ostali samo potomci kralja Nikole.
@ Drskost

14. 01. 2019 - 17:49

I oko Vlaške crkve sahranjeno je mnogo znamenitih crnogoraca i junka ( Bajo Pivljanin,na pr.). U njoj se vjenčao knjaz Nokola (zašto nije u Manastiru?). U njoj je krstio i svoje prvo dijete.......veliki getsbi
jovan

14. 01. 2019 - 18:50

Ne treba ponoviti sprdnju sa Ćipurom od kojeg ključ drži Amfilohijev pop. Nijesu kosti Petrovića vlasništvo Amfilohijevih popova da ih oni čuvaju, pa bi im trebalo hitno uzeti ključ. Na kraju to je bila Nikolina crkva i kakvo pravo na nju ima Amfilohije i SPC?
@jovan

14. 01. 2019 - 21:24

Jovane, donijela je Vlada Crne Gore na čelu sa Milom Đukanovićem, prije pet, šest godina, odluku da se Vlaška crkva vrati Narodnom muzeju na gazdovanje. Ali, ni Milo, ni Vlada, ni Ministarstvo kulture, ni Narodni muzej nemaju snage (da ne kažem što drugo) da je preuzmu od Amfilohija. To je davno uigrana varijanta - na papiru izigravaš "britvu", a na djelu si "blitva".
britva=blitva

15. 01. 2019 - 06:07

Vodi se politika a la vrljava đevojka: "jednog gleda dvojica se nadaju."
Pardon

15. 01. 2019 - 11:10

Ne Vlaška, već Dvorska crkva.
Kremo Rasov

14. 01. 2019 - 22:59

Vidi te da zemljiste nije nn lice upisalo na spc
lolo

15. 01. 2019 - 06:41

Cini mi se da je Biljarda bolje rjesenje. Orlov krs je posvecen rodonacleniku donastije. Mozda dvorska crkva na cipur, najbolje rjesenje. Sto se brda tice valja koje ostavit za Crnojevice, posebno svetoga Ivana!!
@lolo

15. 01. 2019 - 11:15

Lolo bekrijo, opet lupetaš. Đe živiš ti i živiš li uopšte? Sveti Ivan Crnojević je inhumiran u Dvorskoj crkvi na Ćipuru, prije šest godina. A što se tiče Orlovog krša i Biljarde, to je obična glupost neznavenih individua.
Novi komentar