Maršruta Beč-Vrbas-Novi Sad-Zrenjanin-Beograd

Karavan Praznika mimoze privukao veliku pažnju u Austriji i Srbiji

Maršruta prvog ovogodišnjeg Karavana 50. Praznika mimoze bila je Beč-Vrbas-Novi Sad-Zrenjanin-Beograd, a jubilarni program te tradicionalne manifestacije, privukao je veliku pažnju građana i turista.
Objavljeno: 14. 01. 2019 - 13:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz Turističke organizacije (TO) Herceg Novi kazali su da je Karavan 50. Praznika mimoze krenuo iz Beča.

„Gradska muzika, mažoretke i klovnovi prodefilovali su centralnim bečkim ulicama i donijeli duh Herceg Novog u ovu evropsku prijestonicu. Podijeljen je promotivni materijal i buketi mimoze, kojima su brojni građani i turisti pozvani da posjete Herceg Novi tokom 50 dana Praznika mimoze“, navodi se u saopštenju.

Defileu je, kako je saopšteno, prethodio prijem predstavnika Opštine i TO Herceg Novi i Direkcije Praznika mimoze u Ambasadi Crne Gore u Beču.

Potpredsjednik Opštine, Miloš Konjević, rekao je da je veoma zadovoljan što je karavan 50. Praznika mimoze krenuo iz srca Evrope, iz Beča, navodeći da „smo poslije dvadeset i više godina ponovo na međunarodnoj sceni“.

„Veliku zahvalnost dugujemo Ambasadi Crne Gore u Beču i ambasadoru Željku Peroviću na gostoprimstvu. Na ulicama Beča bilo je dosta ljudi sa naših prostora, ima dosta turista i mislim da je ovo pun pogodak da smo nekon nekoliko decenija ovdje. Ovo je nešto novo i 50. jublarni praznik to zaslužuje, da se krene baš odavde, iz srca Evrope“, kazao je Konjević.

Osim defileom kroz Beč, kako je saopšteno, 50. Praznik mimoze mažoretke su najavile i na Sajmu turizma u Beču, na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Nakon Beča, karavan 50. Praznika mimoze je, kako se navodi, posjetio Vrbas, a gradska muzika, mažoretke i klovnovi pozvali su stanovnike tog grada i Vojvodine da posjete Herceg Novi.

„Defileu je prethodio sastanak u Opštini Vrbas, na kojem je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić uručio predsjedniku Opštine Vrbas Milanu Glušcu plaketu 50. Praznika mimoze, u znak zahvalnosti i podsjećanja na učešće u Karavanu mimoze“, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Opštine Vrbas, Milan Glušac, istakao je da očekuje da će manifestacija u Vrbasu postati tradicionalna i da je saradnja dva grada dobra, pojašnjavajući da vidi prostor za njeno širenje, posebno u oblasti kulture.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, kazao je da su građani Vrbasa i Vojvodine redovni gosti Herceg Novog i da očekuje da isto bude i tokom 50 dana Praznika mimoze.

Nakon uspješnog nastupa u Beču i  Vrbasu, kako je saopšteno, Karavan 50. Praznika mimoze je nastupio u Novom Sadu gdje je privukao punu pažnju mještana.

„Atraktivna alegorijska kola, sa vedrom crvenom ribom i aplikacijama prepoznatljivih motiva Herceg Novog  dopunila su zatalasanu kolonu, koju su pratili brojni Novosađani. Razigranoj karnevalskoj povorci, koja svuda donosi radost, prethodio je susret gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića i predsjednika hercegnovske Opštine  Stevana Katića“, rekli su iz TO Herceg Novi.

Kako su kazali, defileu u Zrenjaninu kao i u Beču, Vrbasu i Novom Sadu, prethodio je sastanak predstavnika dva grada u Gradskoj upravi Zrenjanina.

„Potpredsjednik hercegnovske Opštine Miloš Konjević je plaketu 50. Praznika mimoze uručio predstavnicima Zrenjanina, kao znak zahvalnosti za podršku organizaciji Karavana mimoze. Konjević je predstavio program  ovogodišnjeg festivala i  pozvao građane Zrenjanina i Vojvodine da budu gosti Herceg Novog“, navodi se u saopštenju.

Zamjenica sekretara Skupštine Grada Zrenjanina, Svetlana Grujić, je u ime gradonačelnika primila plaketu i zahvalila “na časti da Zrenjanin bude jedan od gradova koje će posjetiti ovaj međunarodni Karavan i tako najaviti Praznik mimoze”.

Iz TO Herceg Novi su saopštili da je nakon defilea u Zrenjaninu Karavan nastavio put prema Beogradu.

„Tradicionalno, Karavan u Beogradu bio je najmasovniji, a reakcije prisutnih građana i posjetilaca Beograda izuzetno pozitivne. Karavan je u Beograd donio atmosferu Praznika mimoze, dašak Herceg Novog i Jadrana, zagrijao grad u kojem je samo par sati ranije padao snijeg“, kazali su iz TO Herceg Novi.

Za predstavnike Opštine Herceg Novi, na čelu sa predsjednikom Stevanom Katićem, upriličen je prijem u Gradskoj opštini Stari grad.

„Predsjednik Katić je uručio predsjedniku GO Stari grad, Marku Bastaću, plaketu 50. Praznika mimoze, u znak zahvalnosti što je Praznik i ove godine uspješno predstavljen u srcu Beograda“, saopštili su iz TO Herceg Novi.

Naredna odredišta  Karavana mimoze su, kako se navodi,  Višegrad, Zlatibor, Bijeljina, Banja Luka i Slovenija.

Iz TO Herceg Novi su objasnili da Praznik mimoze u Herceg Novom ove godine slavi pet decenija postojanja i da će u čast jubileju Festival trajati 50 dana, od 1. februara  do 23. marta, a organizatori su, kako su neveli, propremili bogat program, sažet od velikog broja kulturnih, sportskih, muzičkih i gastro sadržaja.

„Svečano otvaranje 50. Praznika mimoze će se održati 1. februara, a na njemu će nastupiti najveća muzička zvijezda u regionu, Zdravko Čolić“, kazali su iz TO Herceg Novi.

2. februara na programu je tradicionalna berba mimoze u Kumboru, Baošićima i Đenovićima, praćena mažoretkama i trombonjerima, a u večernjim satima biće održan maskembal tokom kojeg će goste zabavljati OK bend.

„1. marta biće upriličen koncert povodom 100 godina od mjesne muzike Đenovići, Dani Njemačke i izložba cvijeća, 2. marta predviđen je Međunarodni susret duvačkih i mažoret ansabala, Dani Njemačke, izložba cvijeća kao i Bal pod maskama, na kojem će goste zabavljati grupa Frajle“, najavili su iz TO Herceg Novi.

U sklopu Programa, 7,8 i 9. marta nastupiće Saša Matić, Kaliopi i Dženan Lončarević, a 9. marta biće održan i drugi maskembal.

„16. marta predviđena je Trka karića kao i maskembal, na kojem će nastupiti Indira Forza“, kazali su iz TO Herceg Novi.

Komentari: 0

Novi komentar