Vrhovni državni tužilac za Pobjedu o izboru svog nasljednika

Stanković: Očekujem postizanje konsenzusa za odluke o pravosuđu

– Neophodno je obezbijediti funkcionisanje institucija i vjerujem da smo svi saglasni sa tim, odnosno ne želim da vjerujem da bi i o tom pitanju trebalo da se vode polemike – ocijenio je za Pobjedu vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, komentarišući mogućnost blokade izbora prvog čovjeka tužilačke organizacije, s obzirom na to da njemu mandat ističe u ljeto.
Objavljeno: 15. 01. 2019 - 06:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izbor vrhovnog državnog tužioca potencijalno je problematičan zbog toga što je za novog nosioca vrhovne državne tužilačke funkcije potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u parlamentu, a veći dio opozicije još bojkotuje rad Skupštine.

Slična situacija desila se lani, kada je članovima Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika istekao mandat, zbog čega je izmijenjen Zakon o Sudskom savjetu i sudijama, što je podržala Venecijanska komisija. Izmjene predviđaju produženje mandata do izbora novih članova iz reda uglednih pravnika.

Stanković je na pitanje očekuje li da će i u slučaju izbora vrhovnog tužioca morati da se pribjegne izmjenama zakona kako bi se izbjegla kriza u pravosudnom sistemu, kazao da „funkcionisanje institucija podrazumijeva i pravnu sigurnost, u suprotnom bi ona bila dovedena u pitanje“, ističući da ne želi da vjeruje „da bilo ko ima takav cilj“.

- Svjedoci ste da se na svakom koraku, među stručnom i laičkom javnošću govori o vladavini prava i upravo zbog toga vjerujem da svi zajedno nećemo dozvoliti da ona bude upitna – naglasio je Stanković.

5-12-medenica-preview

Mandat ističe i Medenici

Ove godine ističe i mandat predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici. Kako predviđa Zakon o Sudskom savjetu i sudijama i ustavni amandmani iz 2013. godine, predsjednika/cu Vrhovnog suda bira i razrješava Sudski savjet.

Iz kabineta Medenice za Pobjedu je saopšteno da je tema izbora novog nosioca predsjedničke funkcije Vrhovnog suda „od velikog značaja za jačanje vladavine prava, uspješno funkcionisanje pravosuđa i unapređenje povjerenja javnosti u sudstvo“, ali da „imajući u vidu da je predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica u mandatu, bilo koji drugi odgovor u ovom trenutku ne bi bio prikladan“.

Prema Zakonu, Sudski savjet konkurs raspisuje dva mjeseca prije isteka mandata predsjednika Vrhovnog suda, odnosno odmah nakon prestanka funkcije ili razrješenja predsjednika.

Komentari: 4

boki

15. 01. 2019 - 08:32

Sigurno će biti konzensus. Baš ste se svi pokazali kao nezavisni i stručni.
Sten

15. 01. 2019 - 08:47

Konsenzus će biti da u zatvor idu svi iz pravosuđa koji su radili po naredbama režima, a ne po pravdi i zakonu. Posebno će ove koverte Duskove biti u fokusu.
Baco

15. 01. 2019 - 09:54

A zasto bi bilo konsenzusa?.Osim ako Stankovic ne zna nesto sto mi ne znamo.Naprimjer da najveci dio opozicije glumi opoziciju.Zasto bi iko is opozicije glasao za reizbor nekoga ko radi protiv nih.Osim ako ne glumi opoziciju?
Tesla

15. 01. 2019 - 13:15

Hhahahahaha od ovih komentara sveznalaca da puknes od smijeha. Pitam se samo - citate li vi cio (ceo ) tekst ili samo izmedju redova? Znate li vi o cemu on govori?O kakvom se konsenzusu govori? LOL !!
Novi komentar