Potpisano: Albanski postaje službeni jezik u Makedoniji

Predsjednik Parlamenta Makedonije Talat Džaferi je potpisao Zakon o jezicima kojim albanski postaje službeni jezik pored makedonskog.
Objavljeno: 15. 01. 2019 - 07:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zakon je poslao u Službeni vjesnik na objavljivanje.

Džaferi je na svom fejsbuk profilu objavio fotografiju kako u svom kabinetu potpisuje taj zakon i ispod napisao na ambanskom i makedonskom: "Zakon o upotrebi jezika i u Službenom vjesniku". 


Zakon o jezicima, koji je usvojen prije godinu dana, poslat je u Službeni vjesnik bez potpisa predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova, koji od tada odbija da ga potpiše zato što smatra da je protivustavan. 

Vicepremijer Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani rekao je za kablovsku Televiziju 21 da se očekuje da Zakon o jezicima bude objavljen večeras ili sjutra u Službenom vjesniku Makedonije. 

"To znači da spiker Talat Džaferi od sutra sjednice parlamenta može da vodi na albanskom jeziku", rekao je Osmani, koji je kao i Džaferi, član DUI, albanskog partnera Socijaldemokratskog saveza Makedonije u makedonskoj vladi. 

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov je dva puta odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika koji je parlamentarna većina SDSM i DUI, uz podršku albanske opozicije i bez prisustva poslanika opzicione VMRO DPMNE, prvi put izglasala 11. januara prošle godine, a drugi put 14. marta. 

Opoziciona partija VMRO DPMNE sinoćje saopštila da je objavljivanje Zakona o Jezicima u Službenom vesniku bez potpsa predsednika države "krivično djelo koje ne zastareva i za koje sleduje kazna zatvora".

 

Komentari: 3

Mak

15. 01. 2019 - 11:57

Popustili u imenu, sada u jeziku, nakon ovoga ce im slijediti novi do zahtjeva za federalizacijom Makedonije koja bi ovu zemlju dovela do ruba podjele na zapadni, ubjedljivo vecinski albanski dio koji se oslanja na njihovu maticu, i ostatak gdje je uglavnom skoncentrisan makedonski narod. Nazalost Makedeonija je gibitkom svog imena prinudjena da ulazi u dalje kompromise i popustanja koji je u buducnosti mogu dovesti u vrlo nezavidan polozaj da se cak mora odreci i znacajnog dijela svoje teritorije tada ne vise u ime euroatlantskih integracija, vec iz gole nuzde da se spasi sto se spasiti moze. To je izazov za svaku malu i slabu drzavu okruzenu susjedima sa pojacanim teritorijalnim i velikodrzavnim apetitima, posebno na Balkanu.
Pravednik

15. 01. 2019 - 17:13

Potpuno ispravno. To je trebala vlada Makedonije odavno da uradi. Zbog mira u kuci i da pokaze susjedima da je Makedonija (uz Crnu Goru i Bosnu) primjer multikulturnog i multinacionalnog drustva. Kao sto je napr.Svajcarska danas. Ovakve zemlje imaju buducnosti za razliku od susjedne i gramzivlje Srbije,kojoj slijedi daljnje parcelisanje.
Мирослав Ђукић

04. 02. 2019 - 13:38

Љуане, кад ће српски и македонски да постану службени језици у Албанији? Сигурно још колико сутра?
Novi komentar