Profesorica Tešović ušla u finalni izbor za boravak u CERN-u

Profesorica fizike u Gimnaziji “Danilo Kiš” u Budvi, Velislavka Tešović, ušla je u finalnu selekciju za boravak u ovogodišnjem ljetnjem programu Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi.
Objavljeno: 15. 01. 2019 - 15:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon razmatranja pristiglih prijava, Komisija Ministarstva nauke, koju čine predsjednica prof. dr Nataša Raičević sa Prirodno-matematičkog fakulteta i ujedno nacionalna kontakt osoba za saradnju sa CERN-om i članovi prof. dr Božo Krstajić sa Elektrotehničkog fakulteta i prof. dr Goran Šuković sa Prirodno-matematičkog fakulteta, jednoglasno je utvrdila prijedlog za izbor kandidata za učešće u programu CERN-a namijenjen profesorima fizike. Profesorica Tešović će krajem aprila i početkom maja imati dodatan intervju sa predstavnicima CERN-a, nakon čega se očekuje da njen izbor i konačno bude potvrđen.

U budvanskoj Gimnaziji angažovana je od novembra prošle godine. Prije toga je radila u Resursnom centru za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović”, OŠ “Ivo Visin” i Gimnaziji u Kotoru. Studije fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici završila je u roku.

Tešović je proteklih godina sa svojim učenicima, mahom sa oštećenim sluhom, učestvovala u programu Otvorenih dana nauke, u organizaciji Ministarstva nauke.

Učešće profesora fizike program CERN-a doprinijeće unapređenju nastave moderne fizike, posebno u oblasti fizike čestica. To je ujedno prilika za razmjenu znanja i iskustava između profesora iz različitih zemalja, upoznavanje sa svijetom najmodernijih istraživanja, kao i popularizaciju ovog predmeta u srednjim školama.

Profesori iz Crne Gore su prošlih godina aktivno učestvovali u programu. Prva je u CERN-u boravila profesorica Jasna Perović - Bajović iz Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole u Nikšiću, zatim Ines Zlatović iz kolektiva Gimnazije „Niko Rolović“ u Baru, a prošle godine je to bio profesor u podgoričkoj Gimnaziji „Slobodan Škerović“, Vladimir Popović.

Saradnja sa najvećim centrom za istraživanje elementarnih čestica realizuje se na osnovu Sporazuma između Vlade Crne Gore i CERN-a o naučnoj i tehničkoj saradnji iz 2007. godine.

Komentari: 0

Novi komentar