Savjet nikome ne odgovara za svoje odluke

Moćni, a nedodirljivi

Savjet Radio-Televizije Crne Gore koji, pored ostalog, odlučuje o sudbini programa i čelnih ljudi ove kuće, koju finansiraju građani naše zemlje i koja ove godine ima na raspolaganju više od 19 miliona eura iz budžeta (sa novcem opredijeljenim za digitalizaciju), nikome ne odgovara za svoje odluke, pa čak i kada se na sudu utvrdi da su nezakonite.
Objavljeno: 16. 01. 2019 - 06:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Viši sud u Podgorici prije nekoliko dana potvrdio je presudu Osnovnog da je Savjet RTCG u novembru 2016. godine nezakonito smijenio generalnog direktora Rada Vojvodića. On će sada pokušati ili da se nagodi sa upravom Javnog servisa da mu isplate plate za tri godine (Vojvodićeva mjesečna neto plata iznosila je 3.081 euro) i otpremninu koja mu sljeduje po ugovoru o radu, a koja iznosi 12 bruto plata ili će, ako ne bude dogovora, pravdu zatražiti na sudu, a taj iznos će, kako pokazuje praksa, biti znatno veći. Prema ranijim izjavama Vojvodićevog advokata Gorana Rodića, ovaj proces Javni servis mogao bi da košta više od 200.000 eura.

Zbog nezakonite odluke Savjeta RTCG, ova medijska kuća već je bila prinuđena da isplati veliku sumu novca. Bivši generalni direktor Branko Vojičić, koji je voljom Savjeta razriješen dužnosti generalnog direktora i dobio otkaz, na sudu je dobio spor i Javnom servisu je naloženo da mu isplati oko 80.000 eura. Izvjesno je da će RTCG morati da isplati i Vojvodića, ali i njegovu nasljednicu Andrijanu Kadiju koju je Savjet smijenio u julu 2018. i koja se takođe sudi sa ovom kućom... Od više sagovornika pokušali smo da dođemo do odgovora da li bi članovi Savjeta RTCG trebalo da snose odgovornost za nezakonite odluke koje na kraju plaćaju građani naše države, a oni ostaju u „foteljama“.

ZAŠTIĆENI

Članovi ovog tijela saglasni su da bi trebalo da imaju veću odgovornost za učinjeno. Perko Vukotić više puta na sjednicama je upozoravao da moraju biti oprezni kad smjenjuju čelne ljude kuće. Smatra da bi trebalo potencirati odgovornost Savjeta za odluke koje „izazivaju ogromne finansijske štete Javnom servisu“. - Zaista, nigdje nije određeno da treba da imamo veću odgovornost za učinjeno. Savjet bi trebalo da odgovara za svoje odluke koje su se pokazale kao nezakonite. To bi bilo principijelno i etički, ali to nigdje nije propisano. Mi smo u zaštićenoj poziciji - priznaje Vukotić za Pobjedu.

Sugeriše da bi se ovakav njihov položaj mogao promijeniti ukoliko se izmijeni Zakon o nacionalnom javnom emiteru. - Savjet treba da snosi odgovornost za one odluke koje donose finansijsku štetu ovoj medijskoj kući i građanima države - zaključio je Vukotić. Da odgovornost članova Savjeta RTCG za ukupan rad mora biti značajno veća, smatra i predsjednik tog tijela Ivan Jovetić. On je Pobjedi juče rekao da postojeći stepen odgovornosti nije na adekvatnom nivou.

- Predlagao sam u okviru rada radne grupe za izradu nacrta Zakona o izmjenama i dopunama zakona o RTCG da se ovo pitanje adekvatno normira. Ideja je bila da se moraju pronaći uporedna rješenja kojima se na pravi način pozicionira pojedinačna i kolektivna odgovornost članova Savjeta. Moguće je da se ovo može riješiti prijedlozima tokom javne rasprave o nacrtu zakona. Moramo biti potpuno otvoreni za različite ideje kako bi došli do najkvalitetnijeg rješenja - smatra Jovetić.

Vladimir Pavićević, koji je bio jedan od inicijatora Vojvodićeve smjene, bez obzira na to što je sud pravosnažnom odlukom presudio da je to bilo nezakonito rješenje, smatra da je Savjet u tom slučaju donio pravu odluku. - Ne znam koji su argumenti suda, jer tu odluku nijesam dobio, ali Savjet je u ovoj situaciji potpuno pravilno postupio, a u korist građana, jer ne možemo dozvoliti menadžmentu da protivno zakonu i aktima RTCG prekraja programsko produkcione planove bez naše saglasnosti. Savjet naročito ne može dozvoliti da građani budu zakinuti za informacije od izuzetnog javnog interesa kao što se desilo – kategoričan je Pavićević.

Podsjeća kako su nakon parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, tadašnji vršilac dužnosti direktora Televizije Crne Gore Božidar Šundić i Rade Vojvodić „iz programske šeme, bez saglasnosti Savjeta izbacili emisiju ‘Replika’ koja se emitovala u najgledanijem terminu i obrađivala aktuelne političke teme“. - Na taj način Javni servis je obesmislio svoju ulogu, odnosno građane Crne Gore je zakinuo za adekvatno informisanje po pitanju „pokušaja državnog udara“, aktuelnih postizbornih dešavanja, koalicionih pregovora i drugog, a što je nedopustivo i Savjet je reagovao na jedini ispravan način.

Najbolju ocjenu ove odluke Savjeta su dali građani, koji su za relativno kratak period od dolaska Andrijane Kadije na mjesto generalne dir e k t o r i c e i p r o m j e n e uređivačke politike, prvi put počeli da najviše vjeruju Radio-Televiziji Crne Gore. Za mene je ova presuda građana mnogo važnija od ove sudske presude - ocijenio je Pavićević. On nije odgovorio smatra li da Savjet treba da snosi odgovornost za nezakonite odluke, već je istakao da od ovog tijela zavisi da li će nacionalni javni emiter opravdati svoju ulogu u smislu koji zakon predviđa, „a to je da bude objektivan, nezavisan od svih centara moći, da izbalansirano izvještava o temama od javnog interesa u skladu sa programskim principima i profesionalnim standardima“. Bivši član Savjeta RTCG Goran Đurović, na čiju inicijativu su smijenjeni i Vojičić i Vojvodić juče nije odgovarao na naše telefonske pozive ni na poruke.

REGULATIVA

Generalni direktor Javnog servisa Božidar Šundić kategoričan je da bi Savjet trebalo da snosi odgovornost u slučajevima kada nanese štetu RTCG-u. Kaže da „ovu problematiku moraju tretirati Zakon o medijima i Zakon o nacionalnom javnom emiteru“. - Svaki član Savjeta je odgovoran za ono što predlaže u sistemu rukovođenja nacionalnim javnim servisom i on mora da snosi odgovornost za to. Da se loše radi pokazuju posljednje smjene nekoliko direktora, Vojvodića i Vojičića prije svega – ocijenio je Šundić. On očekuje da će izmijenjeni medijski zakoni, za koje je u toku javna rasprava, definisati i polje odgovornosti Savjeta RTCG.

- Zakon o medijima i Zakon o nacionalnom javnom emiteru moraju tretirati ovu problematiku, jer je predviđeno pored Savjeta uvođenje i upravnog odbora i ombudsmana. Ta tačka odgovornosti se tu mora naći - poručio je Šundić. Članove Savjeta RTCG bira i razrješava Skupština na prijedlog Administrativnog odbora, ali tu sva njena nadležnost počinje i završava se.

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja za Pobjedu kaže da „odgovornost članova Savjeta treba precizirati u zakonu“. - Može se u zakonu pojačati odgovornost članova Savjeta, to ne bi smetalo. Idemo ka najboljim rješenjima da svaka odluka bilo kojeg radnog tijela bude, da ne kažem čista, ali u skladu sa zakonom i da bude manje podložna napadima i prijavama. Tada smo mirni i svjesni da smo donijeli pravu odluku. Za sve nas bilo bi bolje da se precizira u zakonu odgovornost članova Savjeta RTCG - naveo je on.

Komentarišući posljednju odluku suda o nezakonitim odlukama Savjeta RTCG, ovog puta u slučaju Rada Vojvodića, Škrelja poručuje da bi se on „osjećao nelagodno“ ukoliko bi stao iza odluke koja bi se na sudu pokazala kao nezakonita.

- Sama činjenica da ste javna ličnost i javni funkcioner podrazumijeva da imate javnu odgovornost za donošenje odluka. Svi mi kao javni funkcioneri treba da znamo da je svaka naša odluka predmet javnog razmatranja, kontrole, osude, pohvale i slično tome – istakao je on.

Na nezakonite odluke Savjeta RTCG upozorio je još u decembru 2016. advokat Goran Rodić ističući da je besmisleno što članovi ovog tijela, kako je rekao, već duže vrijeme donose nezakonite odluke i prouzrokuju time štetu RTCG, ne snoseći bilo kakvu odgovornost.

Komentari: 3

A najprije

16. 01. 2019 - 07:07

nesposobni.
LUKA P

16. 01. 2019 - 07:57

Neka bote, nijesi pročitao tekst, ovo se odnosi na one tvoje od prije.
Luka,

16. 01. 2019 - 13:31

....... od vuka.
Novi komentar