Izvršni direktor Aerodroma

ORLANDIĆ: Ne odustajemo od projekta “noćnog starta” na Aerodromu Tivat

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić saopštio je da nijesu odustali od projekta “noćnog starta” na Aerodromu Tivat.
Objavljeno: 16. 01. 2019 - 10:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Jako je bitno istaći da mi ne odustajemo od realizacije projekta ,,noćnog starta” na Aerodromu Tivat, već nastavljamo dalje i ubrzo ćemo ponovo raspisati tender za realizaciju ovog projekta. Pored izgradnje vodnog terminala na ATV i novog putničkog terminala, ovo je ključna stvar za razvoj aerodromskih kapaciteta u Tivtu”, napisao je Orlandić na Fejsbuk profilu.

Ranije, kompanija Aerodromi Crne Gore  obustavila je postupak javne nabavke konsultanstkih usluga za izradu eleborata o uvođenju noćnog letjenja na aerodromu Tivat.

Taj tender, kako je objavila Boka news, raspisan je u septembru prošle godine, bio je procijenjene vrijednosti 450 hiljada eura sa PDV-om. Tražen je konsultant koji će sagledati mogućnost za njihovu izradu i uraditi konkretne procedure za slijetanje i polijetanje aviona na Aerodromu Tivat noću i u uslovima smanjene vidljivosti. To bi se uradilo korišćenjem PBN procedura za slijetanje, instrumentalnih procedura za prilaženje (STAR) i instrumentalnih procedura sa dolazak (SID) unutar crnogorskog vazdušnog prostora.

Na tender su priistigle tri ponude stranih ponuđača i to kompanije Navblue iz Francuske, Jeppesen Sanderson Inc iz SAD i GE Aviaton Digital, takođe iz SAD. Iza tih kompanija stajale su svjetski poznate kompanije Boing, Erbas i General Elektric.

Ponude koje su se kretale od 277,5 do 448 hiljada eura, Tenderska komijsia Aerodroma Crne Gore proglasila je neispravnim i poništila ovu javnu nabavku.

Tivatska vazdušna luka trenutno nije osposobljena za letjenje noću i i uslovima drastično smanjene vidljivosti, a tzv „noćni start“ ovog aerodroma najjednostavnija je i najelegantnija varijanta riješavanja velikog dijela problema sa zagušenoću aerodroma velikim obimom saobraća tokom ljetnjih mjeseci. Naime, aerodrom Tivat oficijalno je otvoren za saobraćaj od momenta izlaska do pola sata po momentu zalaska Sunca, pa bi njegovo osposobljavanje za letjenje u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti značajno uticalo na povećanje vremenskog intervala u kome je aerodrom otvoren i može primati avione.

U poslovodstvu te vazdušne luke ne računaju da bi nakon osposobljavanja za „noćni start“, zbog buke iznad turistički značajnih područja, primali avione 24 sata dnevno, odnosno tokom čitave noći, već bi aerodrom samo produžio vrijeme rada do oko 23 sata uveče, dok bi ujutro počinjao sa poslom ranije nego što je to sada slučaj. Tako bi sa istim raspoloživim fizičkim kapacitetima piste, platforme i terminalne zgrade, aerodrom Tivat mogao opslužiti znatno veći broj aviona i putnika nego što je to sada slučaj.

Komentari: 0

Novi komentar