Ubrzano

Mijenjaju se Zemljini polovi

Iako je prvobitno objavljeno da će ažuriranje Svjetskog magnetnog modela biti 15. januara ove godine, datum je pomjeren zbog delimične blokade rada američke administracije.
Objavljeno: 16. 01. 2019 - 11:02 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zemljino magnetno polje na kojem se temelje globalni navigacioni sistemi ubrzano se mijenja, pa se Sjeverni pol sve više i sve brže udaljava od Kanade i pomiče prema Sibiru. 

Zbog toga će se Svjetski magnetni model (WMM) umjesto 2020. godine kako je planirano, ažurirati 30. januara ove godine. 

Iako je prvobitno objavljeno da će ažuriranje Svjetskog magnetnog modela biti 15. januara ove godine, datum je pomjeren zbog delimične blokade rada američke administracije, piše časopis "Priroda" (Nature). 

Na temelju Svjetskog magnetnog modela podešavaju se sve navigacije (GPS) od Gugl mapa na pametnim telefonima do brodskih sistema. Svjetski magnetni model ažurira se svakih pet godina kako bi savremena navigacija pratila promjene u Zemljinom magnetnom polju. 

Iako je trebalo da se ažurira 2020. godine, do 2018. godine toliko se poremetio - da je potrebno hitno ažuriranje. 

Naime, Sjeverni magnetni pol prošle godine je premašio Međunarodnu vremensku granicu brzinom od 55 kilometara godišnje, što je tri puta brže nego što se kretao pre 1990.

Iako nije poznat tačan razlog zbog kojeg se to događa, naučnici pretpostavljaju da je uzrok pomjeranje velikog sloja tečnog metala ispod Kanade.

Magnetno polje u stalnom je pokretu, a promjene su uočili i sateliti Evropske svemirske agencije.

U prvom redu, već 2016. godine došlo je do geomagnetskog pomicanja ispod Južne Amerike, što znači da se Svjetski magnetni model pomjerio odmah nakon posljednjeg ažuriranja 2015 godine. Osim toga, pomicanje Sjevernog magnetnog pola dodatno je pogoršalo situaciju. 

Dakle, prema procjenama naučnika, do ove greške dolazi upravo zbog kombinovanog učinka globalnog geomagnetnog ubrzanja koje se pojavilo u razdoblju od 2015. do 2016. i brze promjene magnetnog polja u samom sjevernom polarnom području. 

Kako bi ispravili model, naučnici su u njega uvrstili podatke prikupljene u posljednje tri godine, uključujući zabilježeni geomagnetni pomak iz 2016.

Novi model trebalo bi, kada bude objavljen, da ostane tačan sve do sljedećeg redovnog ažuriranja 2020. godine. 

Fil Livermor, britanski geomagnetčar sa Univerziteta u Lidsu na sastanku američkih geofizičara je istakao kako se čini da položaj Sjevernog magnetnog pola zavisi od dva krupna magnetna polja, jedan je ispod Kanade i jedan ispod Sibira. 

"Kako sada stvari stoje, sibirski dobija utakmicu", zaključio je Livermor. 

U najgorem scenariju, Zemljino magnetno polje moglo bi da se preokrene tako da Sjeverni pol postane južni, a Južni Sjeverni. To bi moglo da uništi globalnu električnu mrežu, a život na površini planete da izloži većim količinama sunčevog zračenja.

 

Komentari: 0

Novi komentar