Reklama Red Bula zabranjena zbog tvrdnji o poboljšanju koncentracije

Reklama je mogla da ukaže na to da napitak povećava nivo energije i da može da podstakne koncentraciju, navodi se u odluci.
Objavljeno: 16. 01. 2019 - 18:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Reklamna kampanja Red Bula je zabranjena zbog tvrdnji da je riječ o energetskom piću koje može da poveća koncentraciju. 

Reklamni baneri u londonskom metrou ukazivali su da uz pomoć Red Bula zaposleni mogu da završe posao i da stignu kući do 16 časova. 

Državna agencija zadužena za reklamne standarde ASA je saopštila da je reklama bila vesela, ali da se u njoj pominju nedokazane zdravstvene tvrdnje. 

Kompanija Red Bul je saopštila da je reklama samo promovisala "inicijativu potrošača", ohrabrujući radnike da rano odu s posla.

Povećanje produktivnosti

Reklama je nudila "tajnu za ranije završavanje" posla, a pisalo je i: "Kako biste preskočili svaku prepreku, naporan dan, samo treba da znate - Red Bul vam daje krila." 

Jedna osoba koja je vidjela plakat žalila se agenciji za reklamiranje da oglas navodi na zaključak da energetski napitak sa kofeinom ima pozitivan učinak na zdravlje, poboljšavajući usredsređenost i koncentraciju.

Ali kompanija tvrdi da je samo promovisala projekat National 4pm Finish Day - smišljen da bude obilježen 14. septembra 2018. godine. 

Kompanija je odbacila optužbe da je reklama ukazivala na bilo kakve zdravstvene prednosti ili da piće pomaže ljudima da se bolje osjećaju u obavljanju posla povećavajući koncentraciju i usredsređenost.

Neosnovane tvrdnje

Ipak, ASA je presudila protiv Red Bula, saopštivši da bi potrošači mogli da zaključe da su zdravstvene tvrdnje tačne iako nisu odobrene u EU registru. 

Registar EU o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama je zvanična lista naučno potvrđenih stavova o hrani i njenim prednostima za zdravlje. 

"Zaključili smo da je tekst reklame ukazivao da Red Bul može da podstakne usmjerenost, koncentraciju i podigne nivo energije, a samim tim i da poveća produktivnost", saopštila je ASA. 

ASA je presudila da reklama ne smije da se ponovi, a kompaniji je saopšteno da ne navodi da njeni proizvodi mogu da podstaknu zdravlje i koncentraciju kada te tvrdnje nisu u registru.

Komentari: 0

Novi komentar