Aleksandar Popov o inicijativama za ukidanje granica

Probni balon za ideju "velike Albanije", "velike Srbije" i "velike Hrvatske"

Direktor Centra za regionalizam, Aleksandar Popov, ocijenio je da su inicijative o otvaranju granica između Kosova i Albanije, te Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, probni balon za ideju stvaranja etnički čistih država – "velike Albanije", "velike Srbije" i "velike Hrvatske".
Objavljeno: 17. 01. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Probni balon za ideju velike Albanije, velike Srbije i velike Hrvatske
Foto: Medija Centar Beograd

„Ovo je test kako će Evropa i SAD reagovati“, rekao je on u razgovoru za Portal Analitika.

Na pitanje da li će se između Kosova i Albanije ukinuti granica, Popov kaže da će to zavisiti od odgovora velikih sila.

„Moguće da bi SAD, koje vuku nepredviđene poteze, možda i pristale na tako nešto, ali mislim da EU neće pristati“, istakao je on.

0901popov1

ANALITIKA: Gospodine Popov, što mislite o inicijativu Edija Rame o otvaranju granice Albanije sa Kosovom?

POPOV: Ta inicijativa ima dvije funkcije. Jedna je za unutrašnju upotrebu jer se Edi Rama ipak našao pod pritiskom opozicije, tako da na ovaj način želi da skrene pažnju na ova pitanja i da se pokaže kao istorijiski ujedinitelj, koji bi otvaranjem granica otvorio priču o "velikoj Albaniji". Drugo, mislim da je to bacanje probnog balona i skretanje pažnje sa briselskog procesa koji ide u drugom pravcu, a to je zaključivanje sveobuhvatnog sporazuma koji bi se temeljio na sporazumu iz 2013. godine, i koji ne bi sadržao bilo kakve klauzule koje se odnose na teritorijlna razgraničenja ili ustupke.

Već pola godine je otvorena nova kategorija – razgraničenje, koja je van briselskog procesa i ona je na neki način, uz stvaranje Vojske Kosova i uvođenja taksi od strane Prištine, dovela do prekida pregovora za koje se ne zna da li će i kada biti nastavljeni. 

To teritorijalno razgraničenje, koje bi se za početak odnosilo na sjever Kosova u jug Srbije, a kasnije i na ostale teritorije, temelji se na tezama britanskog geopolitičara Timotija Lesa, koji je prije dvije godine u časopisu Foreign Affairs objavio analizu u kojoj tvrdi da neće biti mira na Balkanu dok se ne stvore etnički čiste teritorije – "velika Srbija", "velika Hrvatska" i "velika Albanija". To je jedan opasan pravac kojim bi se išlo na prekomponovanje cijelog Balkana na etničkom principu.

Ovo je, dakle, test kako će Evropa i SAD reagovati. U istom smislu tumačim i inicijativu o ukidanju granica između Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, koja je, podsjetiću vas, dio BiH.

aleksandar-popov

ANALITIKA: U dijelu javnosti se pominje da na mapama sastavni dio "velike Albanije" čini i Crna Gora. Jesu li osnovane te tvrdnje? Kada opozicione političare iz Crne Gore pitate šta znači inicijativa za otvaranje granica sa Srbijom i Republikom Srpkom, upravo to navode kao argument.

POPOV: Ponavljam, to je bacanje balona na tragu ideje etnički čistih država – "velike Albanije", "velike Srbije" i velike Hrvatske". Ta inicijativa koja se čula na sastanku sa Vučićem je spisak lijepih želja – Republika Srpska je dio BiH, u Srbiji i Crnoj Gori jedna takva inicijativa da bi bila sprovedena mora dobiti podršku naroda. Nije to priča – nađe se četiri, pet, političara i sad ćemo mi da brišemo granice. To je sve u funkciji bacanja probnih balona, skretanja pažnje s bitnih problema, jačanja pozicije tih lidera, koji se predstavljaju kao najveći zaštitnici svog naroda.

ANALITIKA: Nekoliko puta ste rekli da je riječ o bacanju probnom balona. Da li ipak ta priča, o stvaranju "velikih", etnički čistih država, može biti realnost? Gdje je tu Crna Gora?

POPOV: Timoti Les (iskusni britanski diplomata koji je ranije službovao na ovim prostorima) je jetezu o etnički čistim državama iznio još prije dvije godine, kada nije bilo ni priče o razgraničenju između Srbije i Kosova i kada se samo govorilo o postizanja obavezujućeg sporazuma. U kontekstu toga, kada posmatrate inicijativu za brisanje granica između Kosova i Albanije – a pominje se i između Albanije i Crne Gore – to ukazuje na ozbiljniju priču. Ne vjerujem da je za sada ta priča realna i mislim da nije realna bez pristanka velikih sila i izjašnjavanja na referendumu građana tih država. Mora se poštovati međunarodno pravo. Mislim da ta priča nije realna u ovim okolnostima, kada imamo probleme u Evropi i kada nam samo još fali da ovdje počnu igranke slične onima iz 90-ih.

ANALITIKA: Mislite li da će se na kraju granica između Kosova i Albanije zaista biti ukinuti ?

POPOV: Zavisi što će velike sile na to reči. Moguće da bi SAD, koje vuku nepredviđene poteze, možda i pristale na tako nešto, ali mislim da EU neće pristati. To bi bila praktično aneksija Kosova od strane Albanije, i ne vjerujem da će EU pristati na tako nešto.

Komentari: 7

MARKSOV KAPITAL

17. 01. 2019 - 02:17

Koliko treba da budu ,,VELIKO MALI ,, NAJBOLJU MJERU JE PRIMJENIJO ENVER HODZA prema ALBANSKOJ NACIJI , SFRJ je napravila grešku što i tada 1945 nije pustila KOSOVA da bude dijo IZOLOVANOG SVIJETA sa ALBANIJOM, jer nagli slobodni bljesak u MODERNOM SVIJETU kod KOSOVARA je IZAZVAO SUKOB RULJE SA MODERNOM CIVILIZACIJOM.
joko

17. 01. 2019 - 10:13

svi da reaguju
Karuzo

17. 01. 2019 - 19:20

Pogotovo ovi koji citaju "Marksov kapital" sa zakasnjenjem. Dok jedni naopako ciitaju "M.Kapital", drugo ga sticu bez tog citanja.
Iko

17. 01. 2019 - 17:17

Putin donosi novi zadatak. Da Vučko izigrava Supermena, naravno bez Kosova. Malo da čačka CG, BH, Makedoniju.
Krim

17. 01. 2019 - 19:25

Dok Vucko-potrcko /po zadatku iz Moskve/ cacka okolo susjedne zemlje,koje imaju nesrecu da se nalaze pored Srbije, dotle ce Putin da ubjedjue Ukrajince da je Krim oduvjek bio dio Rusije a ne Ukrajine. Slicno Crnoj Gori sa Srbijom.
Pg

17. 01. 2019 - 21:21

A dok si ti slijep pored očiju eto ti velike albanije na kućnom pragu. Pa se onda češi đe ne svrbi
Мирослав Ђукић

18. 01. 2019 - 15:25

Кад овог "аналитичара" извучете из плакара, гадно је! Криза!
Novi komentar