Negirali da je mentalno oboljelom maloljetniku uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu

Dječak smješten u Centar ,,Ljubović“

Ministarstvo zdravlja negiralo je navode zamjenice ombudsmana Snežane Mijušković da nijesu ništa preduzeli u slučaju dječaka koji je mentalno obolio, a za koga je Sud za prekršaje u Bijelom Polju (odjeljenje u Pljevljima) dva puta izrekao zaštitnu mjeru obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi i tvrde da je on smješten u Centar za djecu i mlade ,,Ljubović“.

Objavljeno: 17. 01. 2019 - 06:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Maloljetnik je, kako su istakli iz ovog Vladinog resora za Pobjedu, nakon pregleda u Kliničkom centru 25. novembra prošle godine smješten u Centar za djecu i mlade ,,Ljubović“ u Podgorici, uz podršku Centra za socijalni rad.

Oni se u odgovorima nijesu osvrnuli na navode ombudsmana da su institucije ostale nijeme na dvije sudske odluke kojima je naložena obavezna mjera psihijatrijskog liječenja i čuvanja dječaka u zdravstvenoj ustanovi. Iz njihovih odgovora jasno se vidi da je reakcija uslijedila tek nakon reakcije kancelarije ombudsmana koja se u čitav ovaj slučaj uključila po prijavi dječakovog oca.  

Interesantno je da je nakon što je detaljno istražila predmet, ombudsmanka Snežana Mijušković preporučila da dječak i njegov mlađi brat, koji su nakon razvoda roditelja ostali kod majke koja je dobila starateljstvo, budu zbrinuti na drugačiji način. Mijušković smatra da njihova majka, ali ni otac nijesu sposobni da brinu o svojoj djeci.

 NAPREDAK Iz Ministarstva zdravlja Pobjedi su objasnili da je, pošto je stigla preporuka ombudsmana, dječak podvrgnut pregledu, te da je, „uz angažovanje psihijatra i stručnih radnika pristao na uzimanje terapije“.

 - To je dovelo do napretka u njegovom ponašanju – kazali su oni.

Naglasili su i da je data preporuka da maloljetnik i u vrijeme kada bude išao kući obavezno, u pratnji majke, redovno odlazi u Dom zdravlja radi uzimanja propisane terapije. Pobjeda je prošle sedmice objavila da je zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković zatražila od Ministarstva zdravlja da hitno reaguje i obezbijedi adekvatan medicinski tretman za jednog maloljetnika, koji je mentalno obolio, navodeći da je zabrinjavajuće što je to Ministarstvo upoznato sa ovim slučajem, ali da ništa nije preduzelo.

U mišljenju Mijušković, između ostalog, navodi i da su u ovom resoru samo konstatovali da u crnogorskom zdravstvenom sistemu ne postoji odgovarajuća ustanova gdje bi se mogla realizovati zaštitna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja.

 Iz Ministarstva sada, međutim, tvrde da su „na akt o maloljetnom dječaku koji im je zaštitnik ljudskih prava i sloboda uputio 5. oktobra (2018) odgovor dali 29. oktobra“. 

- Nije tačna konstatacija zamjenice ombudsmana Snežane Mijušković da Ministarstvo zdravlja nije preduzelo nijednu radnju i mjeru u cilju zbrinjavanja dječaka i obezbjeđivanja adekvatne zdravstvene zaštite, a prije svega za izvršenje zaštitne mjere obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi. Nije tačno ni da nijesu ispoštovane preporuke od strane zaštitnika za ljudska prava i slobode da Ministarstvo zdravlja i zdravstveni sistem nijesu preduzeli mjere i aktivnosti kada je u pi

Raspisan tanju zdravlje maloljetnog dječaka – naveli su iz ovog resora.

Oni objašnjavaju da je dječak, kroz uput konzilijuma ljekara Kliničkog centra i Fonda za zdravstveno osiguranje, upućen na liječenje u neku od ustanova u Srbiji, jer u našoj zemlji ne postoji zdravstvena psihijatrijska jedinica za maloljetnike koji bi bili smješteni na liječenje sa obezbjeđenjem.

BEZ KAPACITETA

- Međutim, ni Srbija, za koju je dječak dobio uput, ne raspolaže sa zdravstvenim kapacitetima za liječenje, hospitalizaciju i čuvanje maloljetnih psihijatrijskih pacijenata - pojasnili su iz Ministarstva zdravlja. Sve to, kako je Pobjeda ranije i objavila, oni su dostavili u odgovoru ombudsmanki, zbog čega je ona i zahtijevala hitnu reakciju nadležnih institucija, izražavajući zabrinutost zbog situacije u kojoj se našao dječak, ali i ostala djeca sa sličnim problemima u našoj zemlji.

 Iz Ministarstva zdravlja za Pobjedu su kazali da će se izgradnjom zatvorske bolnice u Spužu obezbijediti i odjeljenje za maloljetnike kojima je izrečena bezbjednosna mjera obaveznog liječenja. Komentarišući konkretan slučaj, istakli su i da je o svemu upoznat operativni tim pri Ministarstvu unutrašnjih poslova za borbu protiv porodičnog nasilja i nasilja nad ženama, u čijem radu su učestvovali i predstavnici Centra za socijalni rad i specijalni pedagog iz Centra za djecu i mlade „Ljubović“.

Problematični maloljetnik, kako je ranije navela Mijušković, potiče iz porodice koja nema kapaciteta da se adekvatno brine o njemu ,,na šta ukazuje socijalna anamneza i činjenica da je vaspitno zapušten i neadekvatno liječen“. Kako je pojasnila, na višeslojne probleme porodice ukazuju učestala, gotovo svakodnevna, međusobna prijavljivanja nasilja kako roditelja prema djeci, tako i dječaka prema majci i mlađem bratu

Komentari: 1

Psiholoskinja

18. 01. 2019 - 01:34

Zar postoje djeca sa psihijatrijskim problemima ili bilo kakvom drugom manom???Mislila sam da su svi divni,krasni i bez mane.Auuìui!
Novi komentar