Putin danas u jednodnevnoj posjeti Srbiji:Zapad destabiliše Balkan

Rusija ne primorava Srbiju da bira između nje i EU.
Objavljeno: 17. 01. 2019 - 07:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ruski predsjednik će današnju posjetu Srbiji iskoristiti da naglasi bliske veze između ove dvije zemlje u trenutku kada se, kako ocjenjuje „Fajnenšl tajms“ pogoršavaju odnosi Beograda sa zapadnom Evropom. Vladimir Putin će uputiti poruku da su SAD i druge zapadne zemlje „destabilizujuće“ snage koje pokušavaju da „ojačaju svoju dominaciju na Balkanu“, navodi list.

Ranije juče, Putin je u zajedničkom intervjuu za „Novosti“ i „Politiku“ kazao da su u toku pregovori da Srbija do kraja godine uđe u Evroazijsku ekonomsku uniju i dodao da „za razliku od zapadnih partnera“, Rusija ne primorava Srbiju da bira između nje i EU. On je kritikovao Zapad tvrdeći da po svaku cijenu pokušava da uvuče Balkan u svoju orbitu i istakao da je Crna Gora 2017. ugurana u NATO bez referenduma i „uprkos stavu polovine stanovništva“.

„Uplašili su se referenduma po tom pitanju, i kao rezultat, zemlja prolazi kroz period političke nestabilnosti“. Takođe je kazao da se i u Makedoniji forsira učlanjenje u NATO i u tom procesu „ignoriše volja građana“.

U međuvremenu, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov optužio je EU da ima „kolonijalni stav“ prema Srbiji, kao i da je tretman Srbije u EU „omalovažavajući“ prema Rusiji i uporedio to sa odnosima EU prema Ukrajini prije ruske aneksije Krima, navodi FT. Tokom jednodnevne posjete Beogradu, Putin će predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručiti orden Aleksandra Nevskog za „veliki lični doprinos razvoju saradnje sa Ruskom Federacijom“. Orden je ranije dodjeljivan liderima bliskih ruskih saveznica, poput Bjelorusije, Kazahstana i Tadžikistana.

Vučić je za rusku novinsku agenciju TASS kazao da je njegov otac „zaplakao“ kada je čuo za tu počast.

Komentari: 4

Тото

17. 01. 2019 - 10:54

Живео Владимир Владимирович Путин! Живела Русија! Живела Србија! Живео Краљ!
Pravilna parola

17. 01. 2019 - 11:40

Pobrkali ste datume. Kralj se ne uklapa sa Putinom i Vucicem. Kad vec obozavate parole, trebate reci "zivio Putin,Staljin i Vucko-potrcko"
ZIVELIIIII !!!!

17. 01. 2019 - 11:54

Mrsavi idebeli !
Boban Bg

17. 01. 2019 - 11:40

Ovoliko poltronstva je prosto degutantno. Ovo je najbolji primjer kako neracionalne ljude možeš kupiti nizašto. Tobožnja podrška Srbiji drži Srbiju u agoniji, koštala je NIS, a dobila je tapšanje po ramenu da bude ruski eksponent na Balkanu i drži Balkan u stalnoj tenziji i kao poprište sukoba velikih sila Što Srbija ima od toga? Ništa, samo nazadovanje. Pardon, i orden Vučku za dalje poltronstvo.
Novi komentar