Hirurg heroj drame

Umjesto u porodilište zbunjeni taksista trudnicu odvezao u Urgentni

Trudnica, muž na putu, zbunjeni taksista, jedan hirurg i dva rođendana nesvakidašnji je scenario jedne epizode u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije, koja se odigrala naočigled svih na prijemu u toj zdravstvenoj ustanovi.
Objavljeno: 17. 01. 2019 - 08:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naime, Beograđanki je počeo porođaj, suprug joj je bio na putu, a ona je pozvala taksistu. On ju je, očigledno zbunjen, umjesto u porodilište, odvezao u Urgentni centar.

Čim je kročila tamo, porodila se u hodniku naočigled svih koji su se zatekli na prijemu i to baš na rođendan hirurga dr Vladimira Arsenijevića, koga su hitno zvali da dođe kada je porođaj počeo.

"Preskakao sam sve u hodniku"

Ass. dr Vladimir Arsenijević, hirurg i načelnik prijema u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije, kaže za "Blic" da se sve to dešavalo 21. decembra prošle godine, baš na njegov rođendan.

Tog dana sam prepodne radio u ambulanti. Odjednom sam primio poziv da hitno dođem na prijem. Žena se tamo porađala! Poučen iskustvom da se u Urgentnom centru svašta dešava, bukvalno sam preskočio nekoliko kolica u hodniku i trčao do šaltera - počinje svoju nesvakidašnju priču za Blic taj doktor.

Prema njegovim riječima, kada je stigao do šaltera vidio je nesvakidašnji prizor.

Žena, koja se već porodila dok sam ja stigao, u svom naručju držala je bebu. Sav izbezubljen, baš kao i svi muškarci u toj situaciji, prihvatio sam dijete i pitao:"Kako bješe ono s pupčanom vrpcom? Gdje se sječe?" Međutim, brzo su svi odreagovali - od ljudi s šaltera do onih u prvoj ambulanti. Za dva minuta majka i beba našle su se u ambulanti za reanimaciju. Beba je bila muškog pola, zdravorođena, preslatka, ali je ćutala. Bila je zavijena u peškirić, a ručice su joj već bile malo modre jer je bilo hladno - prepričava dr Arsenijević.

Prema njegovim rečima, sterilnim instrumentima presekli su pupčanu vrpcu, novorođenče lijepo uvili i stavili ga "malo na kiseonik".

Kada je sve to malo prošlo predložio sam da se dječak zove Vladimir, pošto je rođen baš na moj rođendan. To sam izgovorio što zbog adrenalina, što zbog preslatkog dječačića, koji se rodio tu kod nas. Majka je predivna žena. Ima između 30 i 35 godina, iz Beograda je, to joj je prvo dijete. Bila je izgubljena i u šoku. To sam vidio i odmah sam počeo da razgovaram sa njom - priča dr Arsenijević.

Kako dodaje, saznao je od majke da je porođaj krenuo kod kuće, da muž nije bio tu i da je ona odmah pozvala taksi.

- Izgleda da se taksista uplašio ili zbunio, pa, umesto da je odveze u GAK "Višegradska", on ju je dovezao u Urgentni centar. U međuvremenu, pozvali smo ljekare iz "Višegradske" i u roku od 10 minuta čitava njihova ekipa bila je kod nas. Zbrinuli su majku i dijete. Bio sam tužan što beba sve vrijeme ćuti i pitao babicu: "Zašto?", a ona mi rekla da se opustim. Potom je, kako protokol nalaže, podigla bebicu i ona je zaplakala - kaže sagovornik "Blica".

Kako dr Arsenijević dodaje, potom su majka i novorođenče kolima Hitne pomoći prebačeni u GAK "Višegradska".

- Sve je proteklo u redu. Bio je to prelijep dan za sve nas. Beba nam je svima uljepšala dan, a ja sam za rođendan dobio najlepši poklon u životu - opisuje on i dodaje da je to druga beba koja se slučajno rodila u Urgentnom centru.

Komentari: 2

zbunjeni

17. 01. 2019 - 08:49

Nek bude srecan da trudnica nije rekla da je on otac pa da place 20 godina .
Lovcenka

17. 01. 2019 - 16:03

Jedna jako lijepa prica sa jos ljepsim krajem.
Novi komentar