BBC: Dolazak Putina alarm za EU da ne treba olako da uzima lojalnost Srbije

 Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorava Zapad na Balkan, dok mu Srbija priprema raskošnu dobrodošlicu, piše BBC uoči Putinove posjete Beogradu.
Objavljeno: 17. 01. 2019 - 14:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Putin, kako se navodi, predvodi moćnu delegaciju u posjeti Srbiji sa ciljem da "zacementira" saradnju sa Srbijom, koja želi da se pridruži Evropskoj uniji.

Uoči posjete, podsjeća britanski servis, Putin je optužio neke zapadne zemlje za "destabilizaciju" Balkana.

U tekstu se postavlja pitanje zašto Srbija nastavlja da demonstrira svoje prijateljstvo sa Rusijom, ako je toliko odlučna da se priključi EU i dodaje da se igranjem na kartu veza sa Moskvom apeluje na konzervativno-nacionalističku podršku predsjedniku Vučiću i SNS. 

To, kako se dodaje, naglašava i slovenski, pravoslavni hrišćanski karakter zemlje, iako je smer puta Srbije prema Zapadu. 

To takođe pomaže Vučiću da tvrdi da politika koja približava Srbiju članstvu u EU, poput normalizacije odnosa sa Kosovom, nije nametnuta od Brisela, već je racionalan izbor kako bi se poboljšao život građana, navodi BBC. 

BBC smatra da dolazak Putina u Srbiju opominje EU da ne treba olako da uzima lojanost Srbije. 

Sa druge strane, Vladimir Putin će nesumnjivo uživati zbog nelagodnosti zapadnih diplomata dok posmatraju kako vodeći kandidat za članstvo u EU prostire crveni tepih, zaključuje BBC.

 

Komentari: 2

I ne treba!

17. 01. 2019 - 16:23

Od njih, od tog Zapada je Srbija u 20 vijeku tri puta dobijala smrt, bombe i strašne nesreće. Tri puta je Zapad pokušao potpuno uništenje Srba kao naroda. Prvo 1914., pa 1941., pa 1999. godine. Rezultat tri miliona ubijenih Srba. Da nije bilo Rusije i to sve tri puta, Srba vjerovatno ne bi ni bilo, odnosno Zapad bi došao do "srpske lojajalnosti", na način da ih više ne bi ni bilo. Dakle ovaj analitičar je, bar se nadam u pravu. O kakvoj lojalnosti poslije svega Zapad smije i pomisliti. Možda za ne desetine vjekova, ali prije sigurno ne.
Uvijek bila u uvijek satelit

17. 01. 2019 - 17:26

Iako Veliki Vodza Super Vucko kaze da Srbija nije satelit, on je to uvijek bila i uvijek ce biti i EU bi stvarno glupa ako bi im vjerovala!
Novi komentar